Up2Date, 10 mei 2015

Up2Date, 10 mei 2015

Als het goed is was je vanochtend al vroeg uit bed om een ontbijtje te maken voor je moeder en dat bij haar op bed te bezorgen. Of was jij misschien degene die vandaag lekker uit mocht slapen, omdat alles voor je geregeld wordt? In ieder geval heb je het ochtendritueel gehad en heb je nu dus lekker de tijd om even deze Up2Date te lezen. Pak er een lekker kopje koffie bij, misschien wel met een stukje taart, en lees hier de belangrijkste nieuwtjes van de afgelopen week.

Oculus Rift en Mirror’s Edge 2 verschijnen Q1 2016
Afgelopen week werd bekend dat er een aantal mooie releases in het eerste kwartaal van 2016 zullen verschijnen: de game Mirror’s Edge 2 en de consumentenversie van de virtual reality bril Oculus Rift. Ik zou beide producten niet met elkaar combineren (of je moet een hele sterke maag hebben), maar het zijn wel releases om naar uit te kijken. Als groot fan van de originele Mirror’s Edge was ik natuurlijk heel enthousiast toen het tweede deel eindelijk werd aangekondigd. Het feit dat de game pas in 2016 zou verschijnen vond ik op dat moment wel erg jammer, maar het geeft je iets om naar uit te kijken. De periode na de officiële aankondiging was ik wel erg teleurgesteld in het feit dat er zo weinig over de game naar buiten kwam. Een enkele trailer, wat beelden van een vroege alpha en een klein beetje informatie over de gameplay; we werden er niet veel wijzer van. Nu de release echter minder dan een jaar bij ons vandaan is, is de verwachting dat EA en Dice de marketingkraan nu toch weleens open gaan draaien. Het kan niet anders dan dat we Faith groot aan gaan treffen op de E3 en met een beetje mazzel kunnen we op de Gamescom zelfs even een speelbare versie proberen.
Wat betreft de Oculus Rift ben ik vooral blij dat er nu eindelijk een releasedatum is genoemd. Geen vage verhalen meer met ‘als het klaar is’, maar gewoon een mooie launchperiode. Dat is leuk voor de mensen die al een tijdje zitten te wachten op deze virtual reality bril, maar we weten nog lang niet alles. Wat gaat de consumentenversie kosten? Welke games hebben met de lancering ondersteuning? Waar moet je pc aan voldoen om de beelden vlot te kunnen tonen? Allemaal vragen waarvan Oculus heeft beloofd om die in de komende weken te beantwoorden. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd of het de moeite zal zijn om mijn DK2 te vervangen voor de consumentenversie.

HoloLens krijgt fors prijskaartje
De prijs van de Oculus Rift is dus nog onbekend, maar van de HoloLens van Microsoft weten we al dat die duurder gaat worden dan een console. Niet zo gek natuurlijk, want deze Augmented Reality bril is eigenlijk een draagbare computer. Er zit een eigen processor in, werkgeheugen, allerlei sensoren, een accu… Dan weet je dat je flink mag gaan betalen om zo’n gadget in huis te halen. De hoge prijs is dus best te verklaren, maar de vraag is wel of de consument dit er voor over heeft. Stel dat je kunt kiezen tussen een HoloLens van, pak ‘m beet, 600 euro of een Xbox One (ook van Microsoft) van 300 euro. Wat zou jij dan kopen? Ik denk dat een grote meerderheid voor de console kiest, puur voor de prijs. Beide apparaten worden door de meeste mensen namelijk gezien als een entertainment product en dan zal de prijs de doorslag geven. Zelf kan ik niet wachten om met een HoloLens op mijn hoofd door het huis te lopen en op alle muren video’s te hebben draaien en misschien wel een Halo-game te spelen. Maar of ik daar zoveel geld voor neer ga leggen, dat weet ik nog niet.
Geen persconferentie van Sony op de Gamescom
Aangezien ik dit jaar weer deel mag uitmaken van de Gameparty-crew die naar de Gamescom gaat, vind ik het natuurlijk erg jammer dat Sony daar dit jaar geen persconferentie gaat geven. Vanuit het standpunt van Sony begrijp ik het echter wel. De Gamescom is dit jaar een week eerder, waardoor het heel snel na de E3 is. Er is dan gewoon simpelweg niet zoveel nieuws te melden. Dus hebben de wijze dames en heren bij Sony besloten om de persconferentie te verplaatsen naar oktober, tijdens de Paris Games Week. Ik denk dat ik toch maar eens met Bas moet overleggen of we daar niet ook een afvaardiging naartoe moeten sturen. Die zware taak wil ik eventueel wel op me nemen.

Niks dan liefde van RockStar richting de community
Na de release van GTA V op de pc was er nogal ophef over enkele acties van RockStar. Zo werden enkele spelers geband van de servers, omdat ze mods gebruikten in hun spel. En een patch voor de game zorgde ervoor dat bepaalde singleplayer-mods niet meer speelbaar waren. Natuurlijk kwam daarop vanuit de community veel kritiek richting RockStar. De ontwikkelaar zag zich daardoor genoodzaakt om met een reactie te komen en die hebben ze deze week gedeeld. In het kort komt het er op neer dat RockStar helemaal geen moeite heeft met mods die invloed hebben op de singleplayer-ervaring van GTA V. Ze hebben echter wel een probleem met mods die spelers een oneerlijk voordeel kunnen geven in de multiplayer. Spelers die van dat laatste gebruik maken kunnen dus een ban verwachten. De overige spelers hoeven zich nergens zorgen over te maken. Zo, is dat ook weer duidelijk. Daarnaast was er nog leuk nieuws voor de gamers die GTA V spelen op de PlayStation 4 of Xbox One. RockStar heeft laten weten dat de video editor van de pc-versie ook naar die consoles zal komen. Ergens in de zomer moet die update klaar zijn en uitgerold gaan worden. Wat mij betreft een hele mooie aanvulling voor een al zeer uitgebreid pakket. Ik ben benieuwd met welke mooie video’s de creatieve gamers gaan komen!

Er verschenen behoorlijk wat nieuwsberichten, maar op het gebied van artikelen was het rustig op Gameparty. Gelukkig heeft Bas nog een hele toffe feature geschreven waarin hij zich afvraagt waar de games van Marvel blijven. De films blijven namelijk maar uitkomen en zijn allemaal van hoge kwaliteit, maar op het gebied van games is erg stil. Hopelijk luisteren ze bij Marvel naar de wijze woorden van Bas.

En zo ben je weer op de hoogte van de belangrijkste nieuwtjes van afgelopen week. De lijst is natuurlijk niet volledig dus kijk zeker nog even verder op de website voor het overige nieuws. Ik kan me zo maar voorstellen dat er mensen zijn die het tof vinden dat Tony Hawk’s Pro Skater 5 is aangekondigd bijvoorbeeld. Geniet verder van je dag en dan zien we je graag volgende week weer hier voor een nieuwe Up2Date!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.