Up2Date, 20 maart 2016: Xbox vs. PlayStation?

Up2Date, 20 maart 2016: Xbox vs. PlayStation?

Wat een fantastische dag is het vandaag. Een dag waar ik lang naar uit heb gekeken. Niet alleen omdat ik deze week de Up2Date mag schrijven, maar ook omdat het Formule 1-seizoen weer begint. Op moment van schrijven is het zaterdagavond en moet de race nog beginnen, als dit artikel online gaat is de uitslag al bekend. Dan weten we of Max Verstappen zijn vijfde plek van de kwalificatie heeft kunnen verzilveren en of de Ferrari-krachtbron achterin de Toro Rosso de verwachtingen waar kan mak… Oh wacht, dit is de Up2Date. Laten we snel door het nieuws van afgelopen week heen racen!

Half-Life- en Portal-films nog steeds in de maak
Het CV van regisseur J.J. Abrams is er eentje waar menig mens jaloers op is. De projecten waaraan de man zich verbindt hebben op zijn zachtst gezegd een bovengemiddelde kans van slagen, met de zevende episode van Star Wars als meest recente voorbeeld. In 2013 werd bekend dat Abrams samen met Valve-boegbeeld Gabe Newell werkte aan filmversies van Half-Life en Portal. Sindsdien hebben we over beide projecten niks meer vernomen, maar afgelopen week heeft J.J. bevestigd dat aan allebei de films nog weldegelijk gewerkt wordt. Een team van schrijvers werkt aan het script, dus enorm concreet is het allemaal nog niet, maar we weten nu in ieder geval dat de verfilmingen vooralsnog geen voortijdige door gestorven zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=YUeFiRmg6kY

Microsoft zet deur voor cross-platform online multiplayer op een kier
Al jaren is het een wens van vele gamers dat online gamen niet beperkt is tot het platform waar je op speelt. Vooralsnog spelen PC-gamers alleen tegen PC-gamers, Xbox-gamers alleen tegen Xbox-gamers en PlayStation-gamers alleen tegen PlayStation-gamers. Af en toe schoot er eens een game voorbij waarbij Xbox- en PC-platformen met elkaar gemixt werden, nog zeldzamer was het wanneer PlayStation- en PC-gamers het online tegen elkaar op konden nemen. PlayStation versus Xbox was al helemáál uit den boze. Tot nu. Microsoft is de eerste die de deur afgelopen op een kier zette, Sony antwoordde daar in principe niet onwelwillend tegenover te staan. De Japanners laten uitgevers echter zelf beslissen hoe ze hun game online speelbaar willen hebben, dus feitelijk zijn we er op dit moment nog niet enorm veel meer opgeschoten. Maar hé, het is een eerste stap.

PlayStation VR verkrijgbaar vanaf oktober voor 399 euro
Alle ogen waren op Sony gericht met betrekking tot de bekendmaking van de releasedatum en vooral de prijs van PlayStation VR (PSVR). Concurrenten als Oculus Rift en HTC Vive gaan meer geld kosten dan in eerste instantie verwacht werd en voor een betaalbare introductie in de wereld van Virtual Reality was alle hoop op PSVR gevestigd. En de mannen hebben geleverd. De eerdere belofte van een aanschafprijs vergelijkbaar met die van een console is nagekomen, maar dat is nog altijd goedkoper dan de concurrentie. Ondanks dat er ook nog een PlayStation Eye (en eventueel Move-controllers) bij aangeschaft moet(en) worden. Sowieso kan alles wat de PlayStation 4 af kan spelen op de bril weergegeven worden, en daarnaast zullen er bij lancering vijftig speciaal voor PSVR ontwikkelde games beschikbaar zijn. In totaal zijn 230 ontwikkelaars bezig met ontwikkelen voor Sony’s bril, waarvan EA er één is. Er komt namelijk een speciale VR-versie van Star Wars Battlefront aan! Wanneer precies weten we helaas nog niet.

Outer Rim-DLC voor Battlefront vanaf 22 maart beschikbaar
Vorige week meldden we nog een gratis update voor Battlefront, nu kunnen vanaf 22 maart ook eigenaars van de season pass eindelijk een deel van hun uitgegeven centen verzilveren. Vanaf die datum is namelijk de eerste DLC met de naam Outer Rim te downloaden. De inhoud? Vier nieuwe maps en Greedo en Nien Nunb als speelbare Heroes. Tegelijkertijd met deze content komt er opnieuw een gratis update uit die HUtt Contracts, nieuwe wapens en een verhoogde levelcap introduceert. Mocht je nu niet in het bezig zijn van de season pass maar toch Outer Rim graag willen hebben? Geen paniek: twee weken na de initiële release zal het pakket ook los te downloaden zijn. Een prijs is helaas nog niet bekend.

’Sony werkt aan PlayStation 4 met betere specificaties’
Eerder gaf Microsoft al aan te kijken naar hardware-upgrademogelijkheden voor de opvolger van de Xbox One, Sony lijkt nu voor de PlayStation 4 al enigszins de toekomst in te kijken. Er zou gewerkt worden aan een nieuwe versie van de console die games op 4K-resolutie kan draaien. De extra processorkracht zou daarnaast gebruikt kunnen worden voor het produceren van betere beelden voor PlayStation VR. Sony wil niet reageren op de geruchten, en gezien de inmiddels al vrij aanzienlijke installed base van de console moeten we dit gerucht misschien maar met een korreltje zout nemen.

Geen reviews op GameParty deze week, maar wel kon je lezen waarom Bas denkt dat de Oculus Rift nog voordat ie überhaupt uitgekomen is alweer geschiedenis is. Daarnaast is onze hoofdredacteur niet te beroerd om ons te vertellen waarom hij nog steeds Halo Wars speelt en keek hij naar een vroege versie van Master of Orion.

Dat was hem weer, de afgelopen nieuwsweek vanuit onze ogen. Precies over een week nemen we weer de voorbije zeven dagen met je door, tot dan!

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).