Verslag E3 2014 persconferentie Sony

Verslag E3 2014 persconferentie Sony

Sony sloot de eerste dag op de E3 af met een persconferentie gevuld met trailers en exclusieve PlayStation-deals. Als rode draad gebruikte het bedrijf ingezonden brieven van fans, waardoor de conferentie gemakkelijk overliep als een vloeiend geheel.

Sony begon de persconferentie met een trailer van Bungie’s indrukwekkende sci-fi Destiny. De trailer wierp onder andere een blik op de planeet Mars, waar robotgevechten plaatsvonden. Destiny is een van de vele games waar Sony exclusieve deals voor heeft geregeld. Zo is de game als eerst speelbaar op de PlayStation en komt er een exclusieve beta op 17 juli. Tevens verschijnt de ‘First Look Alpha’ van de game donderdag op het PSN en zal de game vol exclusieve content zitten.

Met de aankondiging van Destiny legde Sony een bruggetje naar een van de grotere bekendmakingen op deze conferentie. Naast de individuele verkoop van Destiny zal de game namelijk ook verschijnen als onderdeel van een PS4 bundel die naast de game bestaat uit een witte PS4 met 500GB geheugen, een witte DualShock 4 controller en 30-dagen krediet voor PSN.
Andere exclusieve deals die Sony heeft aangekondigd tijdens de conferentie betreffen de games Disney Infinity 2, Batman Arkham Night, Battlefield Hardline en Diablo III. De PlayStation-versie van Disney Inifinity 2 zal nieuwe exclusieve personages bevatten, terwijl er bij Batman Arkham Night een speciale ‘Scarecrow nightmare mission’ zal zijn inbegrepen. Battlefield Hardline en de ‘Ultimate Evil Edition’ van Diablo III krijgen beiden een exclusieve beta. Verder krijgt Far Cry 4 de optie om als speler andere PlayStation vrienden uit te nodigen mee te spelen, zonder dat ze zelf het spel moeten bezitten.

Uiteraard werden er op de conferentie ook enkele nieuwe exclusieve games vertoond. Naast nieuwe DLC voor inFAMOUS: Second Son, vlogen er onder andere trailers voorbij van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, Uncharted 4, een PS4 remake van The Last of Us, een remake van Grim Fandango en Magicka 2. Tevens is Sony van plan verschillende unieke indiegames naar de PS4 te brengen. Games die werden genoemd zijn ‘Abzu‘ en ‘No Man’s Sky‘. Deze twee zijn gericht zijn op het ontdekken van nieuwe omgevingen, waarbij Abzu zich richt tot de onderwaterwereld en No Man’s Land de nadruk legt op het verkennen van verschillende sci-fi planeten.

Als aansluiting op dit unieke thema is Sony een samenwerking aangegaan met Developer Digital om verschillende retro-games uit te brengen waaronder ‘Broforce’, ‘Titan Souls’, ‘Not a Hero’, ‘Hotline Miami’ en ‘The Talos Principle’. Deze line-up van unieke games wordt doorgezet in vorm van ‘free-to-play’, waarbij Sony meer dan 25 gratis titels heeft gepland voor aankomend jaar. Voorbeelden die werden genoemd zijn Kingdom Under Fire 2, Planet Side 2 en Guns Up. Hiermee hoopt Sony de PlayStation tot een meer toegankelijk medium te maken.
Overige titels vormden een interessant contrast tussen spannende sferen en wat luchtigere, kleurrijke games. Spannende trailers die voorbij vlogen waren Dead Island 2, The Order: 1886, Let It Die, Mortal Kombat X en nieuwe IP Bloodborne, die in 2015 zal verschijnen. Deze trailers werden afgewisseld met games als Entwined en LittleBigPlanet 3. Dit laatste toonde een uitgebreide demo betreft nieuwe personages en features, waarbij de presentators misschien wel nog vrolijker waren dan de game zelf.

Opmerkelijk is dat er maar een korte blik werd geworpen op de PlayStation Vita. Sony heeft maar een klein aantal games genoemd, waarvan sommige al bekend. Titels die voorbij kwamen zijn Tales of Borderlands, Tales of Hearts R, Disney Infinity, Child of Light en Minecraft. De meeste informatie betreft de Vita had betrekking tot de PlayStation Now en de PlayStation TV. Met meer dan honderd titels bij launch maakt Playstation Now het mogelijk om een redelijk aantal games met enkel de DualShock controller te spelen, wat betekent dat er dus geen PlayStation aan te pas hoeft te komen. Naast de Vita zal deze feature ook op de PlayStation TV verschijnen.

De PlayStation TV was een puntje van aandacht voor Sony op de conferentie. Het bedrijf heeft meer informatie over het apparaat bekend gemaakt. Onder andere de prijs en een gebundelde versie die bestaat uit een DualShock 3 controller, 8GB geheugen, een HDMI kabel en een voucher voor Lego The Videogame. Naast games en streaming services zal Sony ook bepaalde series naar de TV brengen, waaronder ‘Powers’. Powers is een anime waarbij twee detectives moordzaken oplossen van superhelden. De serie zal gratis zijn voor bezitters van PlayStation Plus. Hiermee hoopt Sony PlayStation verder te ontwikkelen dan enkel een gaming apparaat. Tevens werd een korte trailer vertoond van de Ratchet and Clank film die in 2015 naar het witte doek zal komen.
Een andere manier waarop Sony de PlayStation tot een sociaal medium probeert te ontwikkelen is door de integratie van verschillende broadcasting-features. Het bedrijf kondigde aan Youtube naar het PSN gaat komen. Ook brengt het nieuwe DLC naar de playroom. Deze DLC biedt de mogelijkheid broadcasts te personaliseren en daardoor meer karakter te geven.

Al met al heeft Sony een interessante conferentie geleverd vol afwisselend trailers met relatief weinig sales-talk en vloeiende overgangen. Ondanks de prettige overloop, bood de conferentie echter weinig nieuws aan gezien de meeste games al bekend waren, of erg voor de hand lagen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.