Verslag Gamescom persconferentie Sony

Verslag Gamescom persconferentie Sony

De Gamescom is al in volle gang. Microsoft trapte gisterenmiddag af met hun persconferentie en Sony volgde ‘s avonds om 19.00 uur. Moest je werken, naar je vriendin of was je het helemaal vergeten? Dan ben ik je redder in nood! Check hieronder een samenvatting van de persconferentie van Sony.

Sony begon de show met een trailer van de nieuwe DLC voor inFamous: Second Son, First Light. In de DLC staat Fetch in de spotlight en krijgt ze een eigen stukje game. Wat deze DLC zo speciaal maakt, is dat het ook verkrijgbaar zal zijn als standalone titel in de winkels. Sony vervolgde hun show met een andere trailer, dit keer was The Order 1886 aan de beurt. De game zag er ongelooflijk goed uit en belooft een zeer goede game te worden. In de trailer kregen we onder andere te zien dat we met Nikola Tesla aan de slag kunnen. Vanaf 22 februari kunnen PlayStation 4-bezitters aan de slag met deze exclusieve titel.

Na alle actie van The Order 1886 besloot Sony nog een trailer te laten zien, dit keer was Sackboy aan de beurt met LittleBigPlanet 3. LittleBigPlanet werd op de E3 al aangekondigd als een van de exclusives voor de PlayStation 4. Naast een trailer is er ook een releasedatum gegeven. Vanaf 18 november kunnen we de Blu Ray disk van de game in onze PlayStation 4-console schuiven, hoppa! Een nieuwe IP werd op de E3 al even onder de loep genomen en nu is hij terug: Bloodborne. De game die veel weg heeft van Dark Souls en Demon Souls kwam, net als de vorige drie games, met een trailer die wij voor jullie op de website gezet hebben. Sony liet ons zelfs gameplay zien en het zag er allemaal veelbelovend uit.
Tussen alle games door moest er natuurlijk ook iets gezegd worden over de verkoopcijfers. De PlayStation 4 doet het erg goed en is wereldwijd al 10 miljoen keer verkocht. Sony vervolgde hun presentatie met The Vanishing of Evan Carter. Een vage indie game die naar mijn mening wel potentie heeft. De game heeft iets te maken met geesten en heeft een horrorachtige sfeer. Verder werden er geen details bekend gemaakt. Vervolgens kwam Volume in beeld. De game is van de ontwikkelaar van Thomas was Alone. De game komt als eerst naar PlayStation Vita en PlayStation 4.

Wat ook een nieuwe game is, is Hollowpoint. We kennen ontwikkelaar Ruffian Games nog van Crackdown 2 en de afgelopen zes jaar hebben ze exclusief voor Microsoft ontwikkeld. Echter hebben ze nu besloten om verder te kijken. Hun eerste game is Hollowpoint die in 2015 zal verschijnen op de PlayStation 4 en pc. Hollowpoint is een shooter met een mix van 2D en 3D platformactie. Daarbij ben jij diegene die een team van huurlingen bestuurd waarmee je tegen allerlei slechteriken moet vechten. Je zult de game alleen kunnen spelen of gezellig met vier spelers tegelijk in co-op.

De zombiesurvival game DayZ heeft op z’n zachtst gezegd niet een makkelijke start gehad. Er waren veel problemen met de game en zelfs met de naam. Ook was de community niet blij. De game op dit moment wel te spelen op de pc, maar tijdens de Sony persconferentie wist ontwikkelaar Dean Hall te melden dat DayZ zijn consoledebuut gaat maken op de PlayStation 4. Deze aankondiging is alles wat we tot nu toe weten. Er zijn geen beelden getoond en er is ook geen releasedatum bekend gemaakt, maar zodra er meer informatie bekend is lees je dit natuurlijk op Gameparty.

Sony zet wederom veel in op indies. Zo komt Ninja Theory, bekend van Heavenly Sword en Devil May Cry, met Hellblade. Ook toonde Sony een compilatie van verschillende indie games die waarschijnlijk in de Instand Game Collection komen. Sony had Bungie uitgenodigd om te vertellen over Destiny. Eerder konden PlayStation bezitters al de alpha en later de bèta spelen, maar Bungie had nog een verrassing voor ons. Zo lieten ze een trailer zien die zich focust op de competitieve multiplayer van Destiny. Wat Bungie ook al kon melden is dat er twee uitbreidingspakketten op de planning staan waarvan de eerste al in december te verkrijgen is. Deze DLC zal The Dark Below gaan heten en bevat camo’s, wapens, armor en andere in-game spullen. PlayStation bezitters krijgen bovendien ook nog eens timed-exclusive acces tot nieuwe mappen van Destiny.
Na Bungie kwam Ubisoft met hun prachtige Far Cry 4. Een belangrijk punt bij deze game is de co-op mode. De PlayStation 4 krijgt exclusief zogenaamde Keys to Kyrat. Elke speler krijgt er tien die hij of zij kan uitdelen aan vrienden. Met deze keys kan een vriend twee uur lang de co-op mode van Far Cry 4 spelen, zonder dat hij de game zelf in bezit heeft. Ook zagen we nog een nieuwe trailer van Far Cry 4 die dit principe uitlegde en de omgeving liet zien. Vanaf 3 oktober kunnen we aan de slag met Middle-earth: Shadow of Mordor. PlayStation bezitters zullen exclusieve content krijgen, zo bleek uit Sony’s persconferentie op de Gamescom. Wat en hoe is nog niet helemaal duidelijk, maar PlayStation-gamers zullen het in ieder geval krijgen. Ook deze game kreeg een trailer om de fans nog even lekker te maken.

Na alle serieuze trailers is het tijd voor wat fun met Metal Gear Solid V. Bij deze game hebben de ontwikkelaars ‘out of the box’ gedacht. De trailer zou de prijs voor de vreemdste trailer op Gamescom kunnen krijgen, want de focus stond op een kartonnen doos. Deze doos is een belangrijk element in de game, zo blijkt uit de trailer. In de trailer worden soldaten voor de gek gehouden door bijvoorbeeld een model dat getekend is op de doos. Ook kun je snel uit de doos springen en hem als afleiding gebruiken waarna jij stiekem weg loopt. De trailer hebben we hier voor je, maar pas op want er zit een ‘Snake in the Box’. Outlast was erg populair op de PlayStation 4, mede door de vele schrikmomenten. Tijdens de Sony persconferentie werd horrorgame P.T aangekondigd. De trailer zag er behoorlijk horrorachtig uit en bezorgde al veel mensen koude rillingen. Er is vanaf nu een interactieve teaser te downloaden in de PlayStation Store, laat vooral weten wat je van de teaser vindt!

Sony heeft ook iets in petto voor de racers. Driveclub moest eigenlijk al met de launch van de PlayStation 4 verschijnen, maar is nog steeds niet uit. Echter is het lange wachten bijna voorbij aangezien de game nu eindelijk een releasedatum heeft gekregen. Vanaf 8 oktober kunnen we clubs gaan maken en de wereld van Driveclub onveilig maken. Het is het wachten waard, want de trailer ziet er ongelooflijk goed uit. Ook zal de game een app krijgen waarmee je de voortgang van je vrienden en clubleden kan bekijken. Wie scheurt er met mij mee op 8 oktober?
Na P.T kwam er een flinke lading details over firmware update 2.0 voor de PlayStation 4. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat er veel features in de nieuwe update zitten. De tofste en grootste nieuwe feature zal SharePlay heten. Met SharePlay kan je samen spelen met een vriend, zonder dat je beide de game hoeft te hebben. Deze feature werd al besproken tijdens de onthulling van de console, maar nu komt het dan ook eindelijk tot werkelijkheid. Naast het samen spelen, of tegen elkaar spelen, heb je ook de mogelijkheid om de controller van een vriend over te nemen. Stel je voor dat je vriend niet verder komt in Bloodborne, dan neem jij de controller over vanaf jouw console en speel je het level voor hem uit. Een andere feature die firmware 2.0 meebrengt is de mogelijkheid om video’s direct op YouTube te posten.

Voor de mensen die een PlayStation Vita hebben komt Sony met PlayStation Now en PlayStation TV. PlayStation Now is de streamingdienst voor PlayStation 3-games en is ondertussen gelanceerd in Amerika. De eerste indrukken zijn redelijk en dus zal de streamingdienst ook richting Europa komen. Begin 2015 kunnen gamers in de UK de bèta verwachten en later in 2015 moet de service ook in de rest van Europa uitgerold worden. Dan heb je ook PlayStation TV. Daarmee heb je de mogelijkheid om de meeste PlayStation Vita en PS One games op je televisie te spelen. Een andere optie is om het scherm van je PlayStation 4 naar een andere televisie te spiegelen. Zo kun je dus bijvoorbeeld boven in je kamer spelen op je televisie terwijl de PlayStation 4 beneden in de huiskamer aangesloten is. Op 14 november komt PlayStation TV naar Europa en gaat 99 euro kosten.

Genoeg over hardware. Dit is Gamescom en wij willen games zien! Sony had dat door en ging in de persconferentie meteen verder met Until Dawn. Misschien kennen jullie deze game al, want het werd oorspronkelijk als PS3-game aangekondigd. Nu maakt het dus de overstap naar de PlayStation 4 en de game ziet er grafisch fantastisch uit. De vraag is alleen hoeveel mensen werkelijk durven om de game te gaan spelen. Wie zal goed genoeg zijn om te overleven in dat berghutje? De eerste trailer is in ieder geval getoond en Until Dawn komt exclusief naar PlayStation 4 in 2015.

Tearaway Unfolded, dat is de naam van de nieuwe Tearaway game. Tearaway was een van de weinige echte exclusieve toppers op de PlayStation Vita en werd goed genoeg ontvangen om een PlayStation 4 versie te gaan maken. Tearaway Unfolded is aangepast aan de DualShock 4 controller, zodat je nu gebruik kan maken van de touchpad. Ook worden de speaker en het lampje van de controller gebruikt. In 2015 verschijnt de game voor de PlayStation 4 en wij hebben de trailer voor jullie.
Dan verder met Housemarque. Housemarque kennen jullie misschien van de PSN-toppers als Dead Nation en Resogun. Nu komen ze met Alienation, exclusief voor de PlayStation 4. Opnieuw een top-down shooter, maar deze keer met aliens in de hoofdrol. Als we het zo zien doet het ons in ieder geval vooral denken aan Dead Nation! Sony sloot hun presentatie af met Wild, een nieuwe titel exclusief voor de PlayStation 4. Wild is een online survival adventure game, waar de nadruk op de wildernis ligt. De game speelt zich 10.000 jaar geleden af en spelers krijgen de mogelijkheid om in de huid te kruipen van elk levend wezen. De keuze zal dus niet beperkt worden tot het menselijk ras. Kruip jij in de huid van een wolf, of blijf je een mens?

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van de Sony persconferentie. Geen slechte presentatie, alleen zou een Uncharted 4 wel op z’n plaats zijn geweest. Of natuurlijk beelden van de next-gen GTA V. Al met al zeker geen slechte presentatie en meer details over bepaalde games volgen de komende week nog. De Gamescom is op volle toeren en dat zal je zeker merken wanneer je op onze website komt.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.