Verslag Microsoft E3 persconferentie

Verslag Microsoft E3 persconferentie

Het was een zware belofte. Microsoft beloofde dat dit de E3 ging worden met de beste line-up die de Xbox ooit gezien had. De geschiedenis leert ons dat beloftes op grote beurzen vaak in teleurstellingen uitmonden. Maar Microsoft wist het zeker…

De Xbox One is misschien nog niet zo populair als de PlayStation 4, maar als het aan Microsoft ligt gaat dit het jaar worden waarin het bedrijf terug gaat slaan. En hoe doe je dat? Juist, door fantastische games te brengen die vele mensen aan kunnen spreken. Want denk je eens in, Microsoft heeft heel wat exclusieve games voor je klaarstaan dit jaar.
Hoe start je een persconferentie? Op een manier waardoor fans meteen op het puntje van hun stoel zitten. Dus uiteraard was het aan 343 Industries om de conferentie te openen met de eerste in-game beelden van de singleplayer van Halo 5: Guardians. Het spel oogt niet alleen anders dan voorgaande delen (het lijkt een stukje duisterder te zijn), ook brengt het spel squad-based gameplay. Met jouw team (waarin we Buck terug zagen uit ODST), maak je jacht op de Master Chief. Tenminste, wanneer je het verhaal van Spartan Locke speelt. Online gaat het spel vernieuwing brengen met de Warzones. Verhalende PvP en PvE waarin je met 24 spelers (aangevuld met A.I.) aan de slag gaat op maps die vier keer zo groot zijn als die uit Halo 4. Het mooiste aan dit alles? In oktober ligt de game al in de winkel.

Keiji Inafune en de makers van Metroid Prime brengen ReCore exclusief naar de Xbox One. Als een van de laatste mensen is het zaak om vriendschappen aan te gaan met robots om een avontuur te beleven in een mysterieuze, dynamische wereld. Het is een nieuwe IP die een franchise moet gaan worden. Wanneer het spel verschijnt kan je deze gaan spelen met de nieuwe Elite Wireless controller die de studio heeft getoond. We wisten dat Microsoft een nieuwe controller aan ging kondigen. En dat hebben ze nook gedaan. De Xbox Elite Wireless Controller is het perfecte stukje hardware voor professionele spelers. Onderdelen die te veranderen zijn, meer opties om instellingen te wijzigen en het feit dat de controller ook onder Windows 10 werkt, maakt van de Elite een sterke uitbreiding om jouw scores omhoog te brengen.

En als je dan toch bezig bent is het misschien leuk om eens terug te kijken. Microsoft maakt het mogelijk om Xbox 360-games te gaan spelen op je Xbox One. Elke maand brengt Microsoft een update voor de Xbox One uit met daarin nieuwe functies. Een van de meestgevraagde functies is backward compatibility. Microsoft heeft naar de fans geluisterd en heeft er dan ook voor gezorgd dat dit mogelijk gaat zijn. Je discs van de 360 kunnen in de One gestopt worden om afgespeeld te worden, digitaal aangeschafte games kunnen opnieuw (gratis) gedownload worden. Wel kan het even duren voordat je game werkt. Elk spel moet even omgezet worden, iets wat een beetje tijd in beslag gaat nemen. Zo’n honderd titels zijn vanaf nu voor preview members op de One te spelen, later komt de rest. De download komt later dit jaar voor andere gamers beschikbaar. Zou zou je dus Fallout 3 nog eens kunnen spelen voordat je met Fallout 4 aan de slag gaat in november. Die krijgt meteen de exclusieve mogelijkheid om mods van de PC te gebruiken.
Electronic Arts gaf aan dat EA Access goed loopt en dat Madden en Need for Speed voor de retailrelease al via deze service te spelen zijn. Daarnaast komt deze week Titanfall beschikbaar en zal in de zomer Dragon Age: Inquisition te spelen zijn. Wil je het eens proberen? Nu is je kans. Wanneer je een Xbox One met Gold hebt kun je tijdens de week van de E3 gratis met EA Access aan de slag. EA liet het hier echter niet bij en kondigde Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 aan. Nieuwe personages wachten in nieuwe werelden op jou om wederom de strijd aan te gaan.

Interessanter werd het toen Forza Motorsport 6 getoond werd. De samenwerking met Ford gaat vrij diep, waardoor de nieuwe GT40 prominent aanwezig is in het spel. 26 plekken om doorheen te racen, 1080p, 60 frames per seconde, 24 mensen in de multiplayer, 450 auto’s, regen en nachtritten. Dat is Forza Motorsport 6. Ik kan niet wachten. Net zoals dat anderen niet zullen kunnen wachten op Dark Souls III en de exclusieve beta van The Division die in december op de One van start zal gaan. Tot die tijd kun je je Tom Clancy-fix eventueel halen bij Rainbow Six Siege, het spel ligt op 13 oktober in de winkel. Krijg je er gelijk Rainbow Six Vegas 1 en 2 gratis bij.

De indies kregen ook even hun plek in de spotlight. Titels zoals Tacoma, Ashen, Cuphead en Beyond Eyes mochten even getoond worden. Aangezien ik de grootste niet-liefhebber van indies ben, boeide dit gedeelte me duidelijk minder. Toch wist Cuphead me meteen te trekken door de jaren ’30-animatiestijl. Wat ziet die game er fantastisch uit! Indies worden via het ID@Xbox-programma goed begeleid door Microsoft en inmiddels zijn er meer dan 1000 studio’s aangesloten. Maar Microsoft wil meer en brengt daarom Xbox Game Preview naar de Xbox One. Mensen kunnen in een vroeg stadium een trial van een aankomende indie proberen, om daarna te besluiten of er een early access gekocht gaat worden. Tijdens de ontwikkeling van het spel kun jij dus al spelen. Titels als The Long Dark, Shelter, Elite Dangerous, en DayZ zullen zich hierbij aansluiten, waarbij The Long Dark en Elite Dangerous vanaf vandaag al actief zullen zijn. Ion, de laatste indie die getoond werd, brengt de mensheid de ruimte in. Maar er is iets meer aan de hand dan je standaard ruimtevaart…
Met Rise of the Tomb Raider heeft Microsoft dit jaar een dikke exclusive te pakken. Hoewel het spel later naar andere platformen gaat, zal het spel tijdelijk alleen op de One te krijgen zijn. De nieuwe gameplay liet Lara zien in een ijzige omgeving waarin de dood achter elk object loert. Vrolijker is de Rare Replay collectie. Dertig games van Rare voor dertig dollar! Battletoads, Perfect Dark, Conker, ze komen allemaal terug op 4 augustus van dit jaar. Daarnaast is Rare bezig met Sea of Thieves, een compleet nieuwe game waarin we een shared online world adventure-game gaan krijgen. Het is de grootste game die Rare ooit gemaakt heeft, een releasedatum is onbekend. Even werd Fable Legends getoond met de mededeling dat vergaarde loot tussen Xbox One en Windows 10 uitgewisseld kan worden.

Microsoft wil de wereld der VR domineren. Eerder deze week werd al bekend dat er een samenwerking was tussen het bedrijf en Oculus waardoor elke Oculus Rift geleverd gaat worden met een Xbox One-controller, en Xbox One-games middels een Windows 10-platform gestreamd kunnen worden naar de bril. Nu laat Microsoft ook weten dat Valve VR met het bedrijf zaken gaat doen. En natuurlijk werd de HoloLens getoond met een nieuwe versie van Minecraft. Het spel is te spelen zonder tv, maar gewoon op je tafel. Bekijk de beelden, het is ongelooflijk.

https://www.youtube.com/watch?v=EJ-Ab9ab3ZA

Om de persconferentie tot een einde te brengen, werd Gears of War: Ultimate Edition aangekondigd; een remake van de eerste Gears of War, waarvan vandaag meteen een beta van start gaat op de Xbox One. Het spel is zelf vanaf 25 augustus te koop. Het is de beste opwarmer voor Gears of War 4. Holiday 2016 ligt het spel in de winkel.

Een sterke line-up. Minder dan dat kunnen we niet zeggen. Microsoft wist tijdens haar persconferentie te knallen, zonder ooit ook maar even een dipje te beleven. Game na game werd getoond, afgewisseld met innovatie (HoloLens!), indies en vooral veel knalwerk. Dit jaar gaat het jaar van de Xbox worden. Wij vertrouwen erop.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.