Verslag Nintendo Digital E3 Event

Verslag Nintendo Digital E3 Event

Nintendo doet het al een aantal jaren anders: geen echte persconferentie meer maar een digitaal evenement. Dat is vooraf al opgenomen, de grote N hoeft alleen nog maar op play te drukken. Vooraf wisten we in ieder geval al wat we niet hoefden te verwachten van de persconferentie. De nieuwe console, de NX, zou in ieder geval afwezig zijn. Ook de Legend of Zelda titel voor de Wii U zou afwezig zijn op deze persconferentie. Verder zou er waarschijnlijk niet te veel nieuws zijn over Super Smash Bros. Daar hebben we namelijk al een aparte persconferentie voor gehad: Roy en Ryu werden onthuld. Maar wat had Nintendo dan wel te melden?

Het digitale evenement ging in ieder geval bijzonder van start. Een poppenactie, die tijdens een ‘normale’ persconferentie niet mogelijk zou zijn geweest. Poppen van Miyamoto, Iwata en Reggie veranderden langzamerhand in Peppy, Falco en Fox. Het is natuurlijk een knallend begin om meteen met de nieuwe Star Fox te beginnen! Daarna zagen we Miyamoto de magie van de combinatie van Wii U en Star Fox uitleggen. Ik moet eerlijk zeggen, ik voelde de magie wel. Je kunt nu namelijk op je televisie in third person je ruimteschip zien. Kijk je echter op de gamepad van de Wii U, dan krijg je een first person standpunt te zien. Je ziet dan precies wat je zou zien vanuit de cockpit. Hierdoor kun je makkelijker mikken, met dank aan de gyroscoop van de gamepad.
Star Fox roept natuurlijk nostalgische gevoelens op, maar Super Mario Maker doet dat natuurlijk ook. Om de 30ste verjaardag van Super Mario te vieren kun je dit najaar eindelijk je eigen levels maken. Dit in verschillende stijlen: Super Mario Bros, Super Mario World of zelfs de New Super Mario Bros: het kan allemaal. Je kunt je levels delen met de hele wereld en zo is het zelfs mogelijk dat Reggie jouw level straks speelt. Je kunt overigens niet alleen met Mario spelen! Altijd al eens met Link een Super Mario Bros. level willen spelen? Met dank aan de amiibo kan dat nu! Overigens was Super Mario Maker niet de enige game met amiibo-support. Ook de nieuwe Skylanders krijgt amiibo-support. Naast figuurtjes als Spyro, kun je in de nieuwe Skylanders ook een speciale Donkey Kong en Bowser verwachten. Deze speciale amiibo zijn zowel met de Skylanders portal als met de gewone amiibo-functionaliteit te gebruiken. Amiibo blijft als maar groeien en groeien.

Daarna was het tijd voor The Legend of Zelda! We wisten natuurlijk dat de Wii U-game waar we met zijn allen op zitten te wachten afwezig zou zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat The Legend of Zelda helemaal afwezig is op deze E3. Het was al gelekt maar nu werd het nog even bevestigd: Hyrule Warriors komt ook richting de Nintendo 3DS. De game bevat alle DLC van de Wii U-versie, inclusief nieuwe DLC met een Wind Waker-thema. Onverwacht was The Legend of Zelda Triforce Heroes. Bij het zien van deze game schoot mij meteen Four Swords door het hoofd: ook Triforce Heroes draait om samenwerking. Met maximaal twee andere vrienden kun je op de 3DS een gloedjenieuwe campagne doorlopen.
Zelda-fans werden in ieder geval op hun wenken bediend, maar dat kan niet gezegd worden van de Metroid-fans. Waar zij hoopten op een nieuwe Metroid-shooter voor de Wii U werden zij afgescheept met Metroid Prime: Federation Force voor de 3DS. Dit is een co-op shooter die je met zijn vieren kunt spelen. Ik werd er in ieder geval niet zo warm van en de reacties op het internet waren in ieder geval redelijk matig. Deze nieuwe Metroid-titel was de eerste in een rijtje van vier trailers. Zo kregen we nog een (wel heel erg Japanse) trailer te zien van Shin Megami Tensei X Fire Emblem. Een titel waar waarschijnlijk alleen de échte fans warm van worden. Fire Emblem was sowieso goed aanwezig: we kregen ook wat te zien van de nieuwe Fire Emblem. Deze heeft nu ook eindelijk een westerse naam gekregen: Fire Emblem Fates. Een nieuwe trailer van Xenoblade voor de Wii U sloot het rijtje af.

We weten dat amiibo een groot succes zijn, en Nintendo is daar natuurlijk ook van op de hoogte. Animal Crossing is de volgende serie die de amiibo-behandeling krijgt. Figuurtjes als Tom Nook, KK Slider en Isabelle krijgen nu in ieder geval ook hun eigen amiibo, die je kunt gebruiken in Animal Crossing: amiibo Festival. De game laat zich het beste omschrijven als Mario Party, maar dan met Animal Crossing-figuurtjes. Er werd ook nog een tweede Animal Crossing-titel getoond: Happy Home Designer. De titel zegt het eigenlijk al: hierin kun je prachtige huizen ontwerpen. De dorpsbewoners hebben jouw hulp in ieder geval nodig om hun huizen in te richten. Nog één amiibo-nieuwtje dan: Nintendo wilde nog maar eens de wollen Yoshi-amiibo laten zien die verkrijgbaar zijn met Yoshi’s Wooly World. Ook het nieuws dat er een hoop amiibo te gebruiken zijn in Wooly World is niet nieuw natuurlijk.
Dan over naar misschien wel de tofste titel van het digitale evenement. Als je het mij vraagt is Mario and Luigi: Paper Jam in ieder geval de grootste verrassing. De actie-RPG-series Mario and Luigi en Paper Mario komen samen in Paper Jam. Je speelt dus met de normale versie van Mario en Luigi, maar ook met de papieren versie. De game verschijnt begin 2016 en is zeker een titel om in de gaten te houden. Level-5 toonde YO-KAI Watch, waarbij de overeenkomsten met Pokémon zeker te zien zijn. In deze game moet je ook bepaalde beestjes vangen om zo kwade monsters te verslaan. Nintendo sloot af met een nieuwe Mario Tennis-titel. Niet bepaald de klapper waar we met zijn allen op gehoopt hadden, als je het mij vraagt. Na een vrij korte trailer kwam Nintendo nog kort met wat amiibo-nieuws: een pixel-Mario voor Super Mario Maker.

Nintendo begon op een hoog niveau, maar dat niveau daalde al snel. Star Fox is samen met Mario en Luigi: Paper Jam de grootste titel van deze persconferentie. Dat die twee grote titels zijn, daar kan ik nog wel enigzins meer leven. Maar dat je afsluiter Mario Tennis en nóg een amiibo is, dat vind ik toch minder geslaagd. We hebben een aantal grote franchises gezien: The Legend of Zelda, Metroid en Animal Crossing, maar waarschijnlijk niet in de vorm waarin je die grote titels wilt zien. Vooral de Metroid en Animal Crossing-titels voelen toch vooral als een teleurstelling. Geen grote Mario-titel, geen échte Metroid, geen nieuwe Animal Crossing… Nintendo’s persconferentie bestond voor een groot gedeelte uit spin-offs en amiibo-nieuws. Nee, Nintendo heeft zeker wel eens betere jaren op de E3 gehad.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.