Waar blijven de games van Marvel?

Waar blijven de games van Marvel?

Inmiddels draait The Avengers: Age of Ultron in de bioscoop. Wederom weet Marvel een fantastische film af te leveren. Sinds het moment dat stripuitgever de touwtjes rondom haar franchises zelf in hand heeft genomen, weet de studio keer op keer zichzelf te overtreffen. Maar toch blijft er ergens een zwart gat achter, een gat dat nodig gevuld moet worden. Want waar blijven al die toffe Marvel games?

Ik weet het, er zijn genoeg games verschenen met de Marvel-licentie. Spellen rondom de X-Men, Spider-Man, of zelfs de complete line-up in LEGO-vorm. En hoewel deze tof zijn om te spelen, is het niet wat ik bedoel. Marvel heeft een overheersende macht qua personages in de bioscopen. Concurrent DC Comics is helemaal niet zo prominent aanwezig. In de laatste jaren hebben die alleen Man of Steel en Green Lantern afgeleverd. Dit terwijl Marvel elk jaar minimaal twee films in de bioscopen weet te brengen. Maar waarom worden gamers steevast overgeslagen?

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wanneer ik kijk naar de games die Marvel recentelijk uit heeft gebracht, valt het op dat het steevast games zijn voor de mobiele platformen. X-Men: Mutant Mayhem, Guardians of the Galaxy: The Universal Weapon, Thor: The Dark World, Captain America: The Winter Soldier, Marvel Puzzel Quest en Ultimate Spider-man. Stuk voor stuk zijn ze te spelen op je telefoon en tablet, maar de consoles krijgen steeds maar geen nieuwe games. Jawel, Lego The Avengers zit er aan te komen en Disney Infinity 2 ligt net achter ons, maar dit zijn niet de titels die de echte Marvel-liefhebber steeds wil spelen op zijn of haar grote tv.

The Amazing Spider-Man 2 is de laatste titel die Marvel uit heeft gegeven in gamevorm, een game die alles behalve goed was. De game daarvoor was Deadpool. Hoewel deze ook niet tot de meesterwerken der aarde hoort, was dit een hele fijne game. Titels daarvoor zoals Captain America: Super Soldier, The Incredible Hulk en Spider-Man: Shattered Dimension waren steeds leuke games om je tijd mee door te komen. Het bracht het superheldengevoel en het Marvel universum naar de speler. Maar dit lijkt achter ons te liggen. De grote AAA-games van Marvel blijven uit. En dit terwijl het bedrijf nu populairder is dan ooit.

Batman: Arkham Knight gaat fantastisch worden. Als deze serie iets bewezen heeft, dan is het wel dat er ook echt verdomd goede games gecreëerd kunnen worden met een superheld in de hoofdrol. DC Comics lijkt dit dan ook te weten en brengt meerdere grote titels richting de gamers. Niet alleen de Batman: Arkham-serie (waarvan Arkham Knight alweer het vierde deel is), maar ook Injustice: Gods Among Us is goed bevallen bij de gamers. Ik kan dan ook echt niet begrijpen dat Marvel niets doet voor die gamers die zitten te springen om toffe games. Recentelijk is wel bekend geworden dat Marvel in zee is gegaan met Telltale voor een game. Gaat waarschijnlijk een episodische game worden met daarin keuzemogelijkheden. Want dat is wat Telltale doet. Interactieve films waarin jij het pad kunt bepalen. En hoewel dit erg goed bij Marvel past (sluit je je aan bij The Avengers of kies je voor The X-Men?), is het ook niet die AAA-game die we willen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Ik wil een fantastische actievolle game met The Avengers in de hoofdrol. Terug naar de dagen van Marvel Ultimate Alliance, een game waarin vele helden van Marvel samen wisten te komen om de wereld te redden. Ik wil met Captain America een Nazi op zijn gezicht slaan, met Iron Man op hoge snelheid door New York vliegen terwijl ik zie hoe Hulk aan het smashen is in de verte. Marvel heeft zoveel toffe personages maar op de grote consoles blijven ze gewoon uit. Ze worden teruggebracht naar Lego-vormen, Disney Infinity knuffelbaarheid en troep zoals Spidey 2. En laten we het vooral niet hebben over de bagger die Sega uit heeft gebracht onder de titel Iron Man. Steek die koppen eens samen, verzin eens een manier waarop deze helden samen kunnen komen in een game. Hoe tof zou het zijn als je een Avenger onder de knoppen kon nemen en online met andere spelers het hele team kunt vullen. Samenwerken is dan belangrijk en er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om samen te werken. Denk aan Iron Man die zijn laser schiet op het schild van Captain America, waarna hij de laser door weet te sturen en te richten op meerdere vijanden tegelijk. Waarom is dit er nog niet?

Tot de tijd dat Marvel haar magnum opus ook eens richting de gamer brengt, vermaken we ons opperbest met Lego Marvel Super Heroes, kijken we uit naar Lego Marvel’s Avengers en spelen we af en toe iets op de telefoon. Maar we willen meer Marvel. Kijk naar de concurrent. Kijk naar Batman. Dat is wat we willen. Geef het ons!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.