Waarom een mid generation console upgrade een goed ding is

Waarom een mid generation console upgrade een goed ding is

De Xbox One X. De PlayStation 4 Pro. Het is een nieuw ding in de wereld der videogames. Tijdens een generatie dezelfde console nog eens uitbrengen, echter met een flinke upgrade. Dus niet zoals de Xbox 360 Elite en de PlayStation 3 Slim, maar feitelijk gewoon snellere, betere hardware. En mensen vinden het tof, of ze klagen. Want ‘het is belachelijk om ons nog eens voor een console te laten betalen die we al hebben’. Ik ben het er mee oneens.

Het zou te snel zijn, zo midden in een generatie. Te snel om nog eens geld neer te leggen voor een console. Echter, ik kocht mijn Xbox One in november 2013. Ja, die maand reed ik naar Duitsland om de console daar te halen. Ik had geen zin in het wachten op een release in Nederland, next-gen moest gewoon al beginnen bij me. De Xbox One X heb ik inmiddels besteld, betaald en ik wacht op de release in november. Zorgt er dus voor dat ik vier jaar heb gedaan met de Xbox One. Eigenlijk best raar, het voelt nog niet alsof deze generatie alweer vier jaar duurt. Volgens velen is het dus bizar dat we nu de Xbox One X krijgen. Het zou te snel zijn. Echter, wanneer ik naar het verleden kijk, is dit niet het geval.
De originele Xbox verscheen in 2001, terwijl in 2005 de Xbox 360 verscheen. Vier jaar zat er tussen. Tussen de PlayStation 2 en PlayStation 3 zat zes jaar. Tussen de Nes en Snes zat zes jaar verschil, terwijl we daarna vijf jaar moesten wachten op de Nintendo 64. De Wii kreeg zes jaar later de opvolger in een Wii U, welke vijf jaar later vervangen werd door de Switch. Je merkt het, een gemiddelde van vijf jaar is redelijk normaal qua console cyclus. Ik denk dat we met de vorige generatie verwend zijn geraakt. Tussen de Xbox 360 en Xbox One zat acht jaar, terwijl de PlayStation 4 zeven jaar na de derde kwam. Een lange generatie, waarbij we ook aangaven dat de rek er wel uit was.

Een gemiddelde van zo’n vijf jaar tussen de console generaties dus. Een mooie tijd. Maar nu er totaal nog geen zicht is op een Xbox 4 of PlayStation 5, komen de bedrijven dus met een upgrade van de bestaande console. En ik snap dit. De techniek wordt steeds geavanceerder, het gaat steeds sneller. Het begin van deze generatie draaide om de Full HD-games. Nu, vier jaar verder, gaan we naar 4K. Dat is een flinke stap die niet zomaar genomen kan worden. Om de techniek bij te houden is betere hardware nodig, meer kracht. En dus is daar de Xbox One X of de PlayStation 4 Pro.

Maar wat in mijn ogen het meest geweldige is aan deze nieuwe apparaten, is dat je niet verplicht wordt om de upgrade te doen. Jij kunt nog net zo goed uit de voeten met je Xbox One (S) of normale PlayStation 4. Voor nieuwe games heb je geen nieuwe hardware nodig, inclusief die tweede extra controller. Elke game draait op jouw systeem, het systeem waarin jij al geïnvesteerd hebt. Echter, wanneer je de sprong wil maken naar 4K, is het mogelijk om dat te doen. En ja, je games lopen beter en ogen strakker, maar bieden exact dezelfde gameplay als op de normale consoles. Dus om de nieuwste games te spelen hoef je geen nieuwe console te kopen. Iets wat wel het geval is wanneer we spreken over de echte volgende Xbox of PlayStation 5.
Je wordt nergens toe verplicht, maar wanneer je meer zou willen, dan is de mogelijkheid daar. En dat is wat ik tof vind. En dat is ook de reden waardoor ik hoop dat een bedrijf als Microsoft of Sony dit een vast ding gaan maken in hun console cyclus. Breng een console, update ‘em na een jaar of vier en verleng de levensduur van het apparaat. Je kunt er vanuit gaan dat de Xbox One X nog minimaal drie jaar mee moet gaan voordat Microsoft met een echt nieuwe Xbox komt. En dus duurt de Xbox-generatie weer zeven jaar, zonder dat je concessies hoeft te doen. Want je hebt die krachtige hardware, je speelt op 4K.

De industrie is aan het veranderen. Technische vooruitgang is er steeds sneller. Waar gamers op de PC hier aan gewend zijn (en vaker dan eens videokaarten vervangen), mogen spelers met consoles nu ook aan de slag met het upgraden van hun systemen. Nergens wordt je gedwongen, maar wanneer je zo’n 4K TV in huis hebt staan zoals ik, is de sprong richting de Xbox One X sneller gemaakt dan normaal. Ik omarm het en merk dat ik mijn games nu bewaar. Games waarvan ik weet dat er een 4K update gaat komen. Ik bewaar ze tot na zeven november. Dan zal de volgende generatie van start gaan, zonder dat we een generatie verschuiven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.