Waarom PlayStation VR mij (nog) niet overtuigd heeft

Waarom PlayStation VR mij (nog) niet overtuigd heeft

Deze week verscheen de PlayStation VR. Het zou zo kunnen zijn dat je 13 oktober 2016 al een tijdje dik omcirkeld had staan in je agenda. Maar persoonlijk merkte ik helemaal niks van hype om mij heen. Op de redactie van GameParty werd er niet echt heel enthousiast gereageerd op de vraag wie de PlayStation VR ging halen. Waar eerst de angst heerste dat niet eens alle pre-orders op de dag van release aan de slag zouden kunnen gaan, bleek deze angst ongegrond. Misschien heeft Sony wel enorm veel voorraad, maar ik vind het toch wat zeggen dat op dit moment de PlayStation VR overal nog te krijgen is. Dit probleem speelt overigens voor mij niet alleen bij de PlayStation VR. De release van de HTC Vive? Lekker boeiend. Net de aanbieding van een goedkope Samsung Galaxy VR gemist? Ook niet echt heel schokkend. Ik geloof nog niet zo in dat gehele Virtual Reality gaming. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Allereerst blijf ik de PlayStation VR als een gimmick zien. En die gimmicks, daar ben ik nogal in teleurgesteld geraakt de afgelopen jaren. Natuurlijk, de EyeToy op de PlayStation 2 was nog wel leuk. Maar met de PlayStation Move en de Kinect is het wat mij betreft echt goed fout gegaan. Met Kinect speelde ik vaak op de Xbox 360 van een vriend. Dat was even leuk, maar kijk waar we nu zijn aanbeland als het gaat om deze accessoire. Want zouden er nog veel Kinects voor de Xbox One worden verkocht? Ik betwijfel het echt. Ik heb Google moeten lastig vallen met de vraag of er nog games voor de Kinect op Xbox One worden gemaakt. Antwoord is – op de Just Dance titels na – een dikke vette nee.

Ik dwaal misschien iets te veel af richting de kant van Microsoft, Xbox en in ieder geval niet VR. Maar ik wil nog even het vergelijk trekken, met een ander ‘accessoire’ van Sony: de PlayStation Move. Ik zie namelijk behoorlijk wat overeenkomsten met de launch van de PlayStation VR. De PlayStation Move had namelijk een degelijke launch line-up. Natuurlijk, het waren geen top titels, maar er zaten best nog wel wat aardige games bij. Datzelfde gevoel krijg ik een beetje bij de lancering van de PlayStation VR. Er zitten best wat toffe titels tussen, maar ik krijg niet het idee dat het nou echte toppers zijn.

Laten we die launch line-up dan eens doornemen. Sony heeft behoorlijk wat grote namen uit de kast gehaald. Zo is er bijvoorbeeld een speciale VR-versie van Driveclub gemaakt. Die game krijgt echter behoorlijk negatieve reviews. Grootste probleem? De game ziet er niet heel erg mooi uit wanneer je de headset op hebt. En aangezien die graphics nou net het selling-point van de originele Driveclub waren, vind ik het jammer dat ik bij het spelen van de VR-versie daar dan kwaliteit op moet inboeten. Wat te denken van Until Dawn: Rush of Blood? Maar ook die game wordt nou niet bepaald enorm positief ontvangen in de media. Natuurlijk, de game is tof om even te spelen, maar er had meer in gezeten. En daar ben ik vooral bang voor: dat dat het credo gaat worden van de PlayStation VR. Ik zou het zonde vinden als binnen twee jaar er amper meer games gaan verschijnen voor de bril.

https://www.youtube.com/watch?v=-R1kOWgBxW4

Ik zie zelf ook in dat dit stuk wellicht iets aan de negatieve kant is. Want misschien heb ik het wel helemaal mis. Misschien is het begin van de PlayStation VR wel lastig, maar komen er met de jaren wel weer een hoop toffe games bij. Als we kijken naar de reviews van de PlayStation VR-hardware, dan zijn die een stuk positiever. Natuurlijk, de VR-bril van Sony kan de kwaliteit van veel duurdere concurrenten niet halen. Hadden we dat überhaupt mogen verwachten? Ik denk het niet. Sowieso is VR een stukje technologie die je met een hoop interesse moet volgen. We gebruikten games altijd al om een andere wereld binnen te stappen. Maar met VR kun je nu echt een andere wereld instappen.

Misschien ben ik op dit moment ook te streng voor de PlayStation VR. Het hele VR-gebeuren is sowieso nog in opkomst. De hardware lijkt in ieder geval prima in orde te zijn. En 399 euro mag dan als veel klinken (en dat is het eigenlijk ook), Sony weet wel prima kwaliteit VR naar jouw woonkamer te brengen. Bovendien zijn er ook een aantal games die hoge cijfers scoren op Metacritic. De knaller RIGS wordt een hoop potentieel toebedicht. Indie-games Thumper en Rez Infinite scoren de ene 8 en 9 na elkaar. Dan is de vergelijking met de PlayStation Move misschien toch ook niet helemaal terecht. De PlayStation Move is eigenlijk een schaamteloze kopie van de Wii en die was op het moment van launch toen al op zijn retour. Virtual Reality is iets compleets nieuws; iets wat nog in ontwikkeling is. Sony probeert het nu naar het grote publiek te brengen. Misschien lukt het ze wel, zeker omdat ze een hoop ontwikkelaars achter zich hebben staan. Op dit moment ben ik persoonlijk nog niet geheel overtuigd van (PlayStation) VR. Maar dat kan zeker nog komen. Als iemand mij kan overtuigen, is het Sony.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.