Wargaming tijdens Gamescom, een bezoekje waard!

Wargaming tijdens Gamescom, een bezoekje waard!

Wargaming kennen we natuurlijk allemaal als de ontwikkelaar achter monstertitels zoals World of Tanks, World of Warplanes en World of Warships. En hoewel het op het oog vaak lijkt alsof de ontwikkelaar niet veel meer doet dan dat, is de waarheid toch net wat anders. Daarom is Wargaming dan ook elk jaar een bezoekje waard tijdens de Gamescom!

Natuurlijk heb ik door de jaren heen al behoorlijk wat uren gemaakt in de games van Wargaming. Niet alleen de World of… games, maar ook de titels die daar omheen verschenen. Denk aan Total War: Arena en Master of Orion. Misschien niet de meest grote games, of titels waarbij je de Wargaming link niet eens meteen wil maken. Maar toch is de studio in die games te vinden. Natuurlijk, Tanks, Warplanes en Warships brengen de grote bakken geld binnen. En dat is goed, want het zorgt ervoor dat Wargaming meer kan doen dan dat jij als speler misschien ziet.

Vorig jaar mocht ik bijvoorbeeld aan de slag met de Microsoft Hololens bij Wargaming. In de kale, lege hal in het business centrum van de Gamescom, zag ik met dat ding op mijn hoofd ineens een gigantische tank naar binnen rijden. Door zelf richting de tank te lopen werden alle details zichtbaar. Het was augmented reality op een nieuwe manier, in combinatie met de Hololens. Het is niet iets wat in de games te vinden is, maar het was wel techniek waar de ontwikkelaar interesse in toonde. Dit jaar was ik daarom benieuwd wat ik aan zou gaan treffen.

En jawel, natuurlijk kreeg ik een flinke demo van het nieuwe World of Warplanes (waar ik je zo meer over ga vertellen), maar het echt interessante onderdeel was de AR-sectie van de tour. Met een flinke iPad Pro in mijn hand kon ik gevechten uit World of Tanks terug bekijken. Nu zeg je misschien ‘goh Bas, spannend hoor, dat kan toch allang!?’, maar dit is oprecht andere koek. Door de omgeving even te laten scannen door de iPad, in combinatie met Apple’s AR Kit, werd op het beeld van de iPad Pro de witte tafel in de ruimte vervangen door een slagveld. Jawel, de tafel zelf werd het decor van de pot World of Tanks!
Dit gaf mij als toeschouwer totale vrijheid. Ik kon om de tafel heen lopen om de actie uit alle kanten te bekijken. Door de iPad dichter naar de tafel te brengen zoomde ik in op de flinke oorlog die voltrok. De mate van details was ongekend. Elk schroefje op de tank was te zien, elke explosie oogde als een flinke vuurstorm. In verschillende settings zag ik de oorlog aan me voltrekken, daar gewoon op die saaie witte tafel. Maar op mijn scherm gebeurde daar zoveel. Hoewel ook dit nog niet iets is wat geïmplementeerd gaat worden in de games, zijn de mogelijkheden divers. Want hoe tof is het om als toeschouwer op deze manier een potje mee te bekijken? Of je eigen replay zo te kunnen bekijken, zodat je ziet wat de tegenstander doet op het moment dat jij je ding deed? En wat denk je van het in beeld brengen van wedstrijden tijdens eSport toernooien?

Ja, de AR Kit van Apple werkte perfect met de technische invloeden van Wargaming. Het was oprecht interessant om te zien wat de ontwikkelaar steeds probeert te doen. Steeds een stapje verder met de technologie, of ze het nu gaan gebruiken of niet. Een geweldig streven, als je het mij vraagt. Technologisch blijven vernieuwen, daarna pas afvragen waarom. Maar hier bleef het niet bij. Zoals ik al aangaf kreeg ik ook World of Warplanes te zien. Een game die volgens de ontwikkelaar dodelijk saai was tijdens het moment dat ‘ie verscheen. Daarom is er flink wat veranderd. Zo is er meer PvP, PvE, missiestructuur en uitdaging. Voertuigen bewegen beter, grafisch oogt het strakker. Missies zijn korter, je groei gaat sneller. Ik kreeg een potje te zien en het zag er inderdaad een stuk leuker uit dan de game die ik van jaren geleden herinner. En het toffe is dat het allemaal live te zien is. De update is speelbaar door de miljoenen spelers. Dus sla je slag. Keer terug naar de game wanneer je ‘em ooit verlaten hebt. Er is veel nieuws te ontdekken. En sterker nog; het is ook veel leuker.

Wargaming, ik heb weer van je genoten. Elk jaar houden we een gaatje in de agenda om bij deze ontwikkelaar op de koffie te gaan. En elk jaar weten ze me weer te verbazen. Want Wargaming is zoveel meer dan World of Tanks…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.