Wat verwachten we van Microsoft tijdens de E3?

Wat verwachten we van Microsoft tijdens de E3?

Microsoft heeft niet meer de sterke positie die het ooit had. De rollen van de vorige generatie zijn compleet omgedraaid. Daar waar de Xbox 360 de strijd won van Sony, is het nu de PlayStation 4 die een grote voorsprong heeft op Microsoft. Wat verwachten we dat Microsoft gaat doen tijdens de E3 om dit gat wat te dichten?Mijn meest hoge verwachtingen dit jaar liggen in kamp Microsoft. Niet alleen omdat de Xbox het nodig heeft om flink wat goede titels naar zich toe te trekken, maar ook omdat het inmiddels vier jaar geleden is dat Phil Spencer de Xbox-tak binnen Microsoft over heeft genomen. Zoals hij al aangaf is de console nu op orde (de Xbox One S, de Xbox One X) en zijn de services zoals hij ze wilde zien (Xbox Live, Backwards Compatibility, Game Pass). Nu is het tijd voor de games. En vier jaar sinds die aanstelling? Dat is een mooie ontwikkelingstijd voor toffe AAA-games, als het je het mij vraagt. Natuurlijk verwacht ik dat third-party games weer te zien zijn bij Microsoft. Denk aan Metro: Exodus, Shadow of the Tomb Raider, Cyberpunk 2077, de nieuw aangekondigde Splinter Cell, Anthem en de nieuwe Battlefield, maar vanuit Microsoft zelf verwacht ik flink wat vuurwerk. Zo denk ik dat Crackdown in de spotlight komt te staan met een releasedatum die behoorlijk snel zal zijn, dat Ori and the Will of the Wisps wederom een prachtige video gaat laten zien en dat Forza Horizon 4 grafisch behoorlijk gaat knallen. Maar, naast deze veilige voorstellingen gok ik ook dat Halo 6 gewoon aanwezig is in de vorm van een trailer, met een release in 2019. Dat is de enige game waarbij ik een Battle Royale echt zie zitten trouwens, al zou het mij niks verbazen wanneer die nog als DLC naar Halo 5 komt. Misschien is er zelfs een kleine teaser rondom Gears of War. Ik geloof heilig in Fable 4, maar daar is nog niks qua gameplay van. Waar ik ook in geloof is in Rare, maar niet dat Rare een nieuwe game heeft. Die laten natuurlijk Sea of Thieves zien. Ik gok dat Rare haar franchises naar andere studio’s stuurt om daar in ontwikkeling te zijn. Is Perfect Dark toe aan een comeback? Aan de ene kant hoop ik het, aan de andere kant zou het de derde exclusieve shooter zijn van Microsoft. Is dat te veel? Dan maar een knetterharde Battletoads of nieuwe Banjo, toch? Volgens Microsoft wordt het hun grootste E3 tot op heden. Misschien kunnen ze daarom ook een alles omvattend abonnement aankondigen waarin Xbox Live Gold én Game Pass zit? Als de helft van wat ik hier beschrijf waar blijkt te zijn, ben ik een blij man…

– Bas van DunGames, games en nog eens games. Dat is wat Microsoft gaat doen, waarbij er een hele hoop exclusieve titels tussen gaan zitten voor de Xbox. Microsoft moet ook wel, aangezien Sony veel exclusives heeft uitgebracht en er nog een heel aantal in de pijplijn heeft zitten. Microsoft gaat terugpakken naar bekende en succesvolle series waar ze nieuwe delen van gaan aankondigen. Een nieuwe Fable zal het licht gaan zien, een nieuw deel in de Halo serie of wellicht een spin-off in het Halo-universum. Daarnaast zal ook een nieuw deel in de Gears of War-serie geteased gaan worden en krijgen we meer te zien van Crackdown 3. Hopelijk gaat Microsoft niet Sony nadoen en komen de games wel binnen een redelijk tijdsbestek ook daadwerkelijk op de markt en hoeven we niet nog drie jaar te wachten voordat we met de games aan de slag kunnen. Daarnaast zullen third party-titels ook een flink platform hebben tijdens de conferentie, waarbij Anthem en de nieuwe Tomb Raider uitgelicht zullen worden en verwacht ik dat ontwikkelaar Remedy, die we kennen van Quantum Break en Alan Wake, haar nieuwe game gaat laten zien tijdens de Microsoft persconferentie.

– Daan ThissenVorig jaar was Microsoft een grote teleurstelling voor me. Ik zag bitter weinig dat mijn hartslag de hoogte in deed schieten, en bleef wat gedesillusioneerd achter. Dit jaar moet en zal Microsoft het echter beter doen, dat geloof ik echt. Ze weten maar al te goed daar in Redmond dat Sony hun kont aan het schoppen is deze generatie, en als ze de komende jaren nog wat willen doen aan die dominantie van PlayStation, dan is het nu hoog tijd om revanche te nemen en mensen de games te tonen die ze willen spelen op een Xbox. De traditie wil dat een nieuwe Halo nooit tegelijk getoond wordt met een nieuwe Gears of War? Fuck dat. Gewoon Gears of War 5 en Halo 6 aankondigen, vlak na elkaar… Aan het begin van die persconferentie zelfs. Als Microsoft dat doet mogen ze de vloer van het auditorium achteraf grondig dweilen omdat alle fanboys gewoon massaal zichzelf ondergejizzd hebben. In dat opzicht zou het misschien beter zijn om die one-two combo te sparen tot het laatste. Maar er is uiteraard nog wel meer waar je op kan hopen. Ik blijf het zeggen, kunnen we alsjeblieft een sequel op de beste IP op Xbox One krijgen? Aan wat werkt Remedy trouwens? Hebben ze hun wonden na de tegenvaller die Quantum Break was ondertussen kunnen likken en kunnen ze eindelijk wat nieuws presenteren? Ik hoop vooral gewoon dat Microsoft toont dat er nog steeds veel ambitie achter hun Xbox-merk zit en dat ze de sterke exclusives als een nieuwe Fable hebben om dat te benadrukken. En nu maar hopen dat het grootste nieuws niet gaat worden dat ze gewoon een VR-headset naar de Xbox One brengen.

– Eefje SchietgatNu Sony deze generatie overduidelijk de grootste hardware-verkoper is, zit Microsoft in de underdog-positie. Ze zijn hongerig in Redmond. Zieltjes terugwinnen, dát is wat ze willen. Om het maar even heel oneerbiedig te zeggen. In vergelijking met de Apple-aanpak (geef mensen producten waarvan de niet eens weten dat ze ze willen) doet Microsoft het 180 graden anders. Ze luisteren naar wat de consument wil en gaan daarmee aan de slag. Backwards compatibility? Check. Met afstand de meest krachtige console die ook nog eens kleiner is dan zijn oudere broertje? Check. Volgende horde: exclusives. Dat is de laatste jaren al vaker een pijnpuntje gebleken voor Microsoft, maar als we de geruchten mogen geloven is er vier jaar geleden flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van exclusieve titels voor de Xbox One. En laat dat nou net de tijd zijn die je nodig hebt om een blockbuster-titel neer te zetten… Kortom: als Microsoft niet met een stortbui aan exclusieve games komt, zou ik diep teleurgesteld zijn. Echter, mijn kristallen bol zegt dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Laat maar komen die persconferentie!

– Harmen Bootsma


Microsoft moet eigenlijk – als reactie op de persconferentie van Sony vorig jaar – weer enorm gaan knallen met exclusives. Een aantal staan eigenlijk al zo goed als vast: denk aan (wederom) Crackdown 3 en een nieuwe Forza Horizon. Ook is het ondertussen echt wel weer tijd geworden voor een nieuwe Halo. Misschien doet Rare wel iets heel spannends. Dan zou het internet ontploffen. Een nieuwe Conker? Kom maar op! Banjo mag overigens ook wel op komen dagen. Of misschien zit er wel een nieuwe Perfect Dark Zero in. Misschien komt Microsoft (of Rare, als we toch bezig zijn) wel met een hele nieuwe IP? Keert Scalebound terug?! Komt er een nieuwe Half-Life exclusief naar de Xbox One?!?!? Oke… nu sla ik door. Hoe dan ook, ik verwacht in ieder geval wel dat Microsoft met een aantal exclusieve klappers gaat komen!

– Robin Link


Of Microsoft het waar gaat maken weten we aankomende zondag om 21.00 uur. Dan gaat de gigant los met haar persconferentie. Natuurlijk lees je daarna alles op GameParty!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.