Battlefield Retrospective Part II

Battlefield Retrospective Part II

Battlefield bleef maar groeien als serie. Niet alleen op de PC en Mac, maar inmiddels ook op de consoles. Ontwikkelaar DICE zag mogelijkheden om het spel op andere manieren aan te gaan bieden en af te stappen van de originele serie, om heuse vertakkingen te creëren. In dit tweede en laatste deel van de retrospective, zien we enkele van deze titels.

Met Bad Company liet DICE zien dat niet elke Battlefield honderd procent serieus hoeft te zijn. Met Battlefield Heroes sloegen ze hier compleet in door. Heroes was een gratis te spelen game waarin je het op je PC opnam tegen andere spelers. Het was een businessmodel dat in 2009 nog niet zo groot was als dat het nu is. Inkomsten werden gegenereerd door advertenties in het spel, alsook door spelers die extra’s kochten. Het spel was alleen te spelen wanneer je online was, het draaide dan ook volledig om de multiplayer. Met een compleet andere look dan de andere games in de serie (Heroes was cartoony!) en een grote nadruk op de funfactor, werd deze game ook leuk voor mensen die niets met de serie hadden. Je kon je beter maken in verschillende klassen, denk aan de medic, de commando en de soldaat. Door veel te spelen kon je steeds meer vrijspelen. Of je trok de portemonnee uiteraard.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Hoewel Battlefield Heroes best een succes was, keken de echte fans van de serie uit naar het volgende deel. Echter, dit volgende deel greep terug naar het verleden. In 2009 verscheen Battlefield 1943 voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Het was grotendeels een opgepoetste versie van 1942, dit keer voor de controllerspelers. Er waren echter maar vier maps aanwezig, uiteraard wel de meest favoriete van de spelers van jaren terug. Wake Island, Iwo Jima, Guadalcanal en Coral Sea. Met twaalf tegen twaalf personen kon hier gestreden worden. De gameplay leek veel op die van Battlefield 1942, maar de graphics waren duidelijk sterker. 

In 2010 verscheen wederom een nieuwe Battlefield, dit keer in de vorm van Bad Company 2. En ook weer voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Echter, deze Bad Company verscheen ook op de Windows PC. Net als in het eerste deel van deze zijtak in de serie, was het weer mogelijk om de omgeving flink aan gort te knallen. Het verhaal begint in WO II waar een groep Amerikaanse Soldaten aan land gaat om een Japanse professor te evacueren. Ze weten op dat moment nog niet dat de Japanners een geheim wapen hebben dat iedereen zal doen sterven. Het verhaal was groots, maar ook hier wist de ontwikkelaar op momenten de funfactor toe te voegen. Online was het de beste Battlefield ervaring voor consoles op dat moment. Met de Vietnam DLC bracht de ontwikkelaar nog een dikke knipoog naar Battlefield Vietnam met vijftien nieuwe wapens en vijf maps.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Met Battlefield Heroes bleek dat spelers best te porren waren voor een gratis versie van de game. In 2011 ging DICE een stap verder met Battlefield Play4Free. De game werd gebouwd op een aangepaste Battlefield 2-engine, maar met verbeteringen in de vorm van een hogere resolutie en nieuwe effecten. Wel zorgde de ontwikkelaar ervoor dat mensen met een PC met lage specificaties nog steeds het spel konden spelen. Zoals de naam al deed vermoeden was deze game volledig gratis te spelen. De content was echter niet nieuw, bekende gebieden uit Battlefield 2 en Battlefield: Bad Company 2 werden opnieuw gebruikt om spelers een toffe ervaring te geven. Met zestien tegen zestien was het flink wat plezier beleven online. Uiteraard kon de portemonnee getrokken worden om extra’s vrij te krijgen.

In hetzelfde jaar bracht DICE ook een ‘echte’ Battlefield richting de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Met Battlefield 3 ging de ontwikkelaar in de aanval richting die andere, populaire shooter: Call of Duty. Hierdoor was het verhaal zeer lineair, iets wat menig Battlefield-fan niet tof vond. Niet omdat het zo gestructureerd was, maar vooral omdat het minder leuk was om te spelen dan dat van tevoren gehoopt werd. Online speelde de game echter zoals we gewend waren van de serie en stak daar bijzonder goed in elkaar. Dit resulteerde in miljoenen gelogde uren, in de originele game alsook in de uitbreidingen Back to Karkand, Close Quarters, Armored Kill, Aftermath en End Game.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Hoewel Battlefield 4 in 2013 verscheen voor de PlayStation 3 en Xbox 360, waren het de versies op de PC, PlayStation 4 en Xbox One waar velen van ons met veel plezier aan terug denken. De singleplayer was zeer solide en stak goed in elkaar. Velen spreken over de beste singleplayer die de serie ooit heeft gehad. Online deed Battlefield 4 wat ‘ie moest doen, maar dan op een grotere schaal. Grafisch was (en is) de game erg indrukwekkend. Helaas werd het spel tijdens de launch geteisterd door vele bugs, bugs die pas na een jaar verdwenen waren. Nog steeds spelen veel mensen dit spel online. Het basisspel werd dan ook uitgebreid met China Rising, Second Assault, Naval Strike, Dragon’s Teeth en Final Stand. Elke DLC bracht een eigen tak van de militaire familie met zich mee. China Rising focuste bijvoorbeeld erg op luchtaanvallen terwijl Naval Strike in het teken stond van de marine.

Battlefield is een langlopende serie, een franchise met prachtige titels. Nu een andere ontwikkelaar het stokje van DICE even over heeft genomen voor Battlefield: Hardline, is het nog maar afwachten of ook deze game zo groot gaat worden als haar voorgangers. Met een nieuwe insteek en setting is dit nog maar de vraag. Maar als het verleden enige garantie is voor de toekomst zit dat volgens ons wel goed…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.