Hoe videogames het lichtzwaard veranderden

Hoe videogames het lichtzwaard veranderden

Het lichtzwaard. Het staat synoniem voor Star Wars. Een elegant wapen, gecreëerd door George Lucas voor de Jedi’s. Een zwaard dat tot de verbeelding spreekt, een wapen dat macht uit weet te stralen. Dodelijk, maar prachtig. Toch, voor de wereld van de videogames, heeft het wapen een flinke verandering moeten doorstaan.

Het lichtzwaard is dodelijk, krachtig en elegant en lijkt de krachten van een superheld te bevatten. Het kan overal doorheen snijden, het stopt kogels, bliksem en licht en straalt macht uit. Het is dan ook haast onmogelijk om het wapen één op één terug te laten keren in een videogame. Want hoe kan een ontwikkelaar een wapen dat overal doorheen kan snijden nu op een manier inzetten zoals we dat kennen uit de films? De kans dat je een Star Wars-game gespeeld hebt waarin het lichtzwaard een rol speelde, is erg groot. Laten we eens kijken hoe de games zich aan hebben gepast op het wapen, en wat het voor het lichtzwaard betekende.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wat alle games met de Star Wars-licentie met elkaar gemeen hebben, is dat het lichtzwaard nooit zo sterk en dodelijk is als in de films. Van Super Star Wars op de Super Nintendo tot Star Wars: The Force Unleashed II, alle vijanden (op het normale grondvolk na) hebben meerdere klappen met het lichtzwaard nodig om te sterven. In plaats van een snelle beweging (zoals in de Catina in A New Hope) om een arm af te hakken, blijf je het slagwapen keer op keer inzetten om een vijand om te leggen. Lichaamsdelen vallen er niet af, je lijkt alleen een healthbalk terug te dringen. Ergens is dit ook logisch. Hoeveel plezier kun je in een game krijgen wanneer je wapen iedere tegenstander binnen een seconde kan vermoorden?

In de films zien we vaker dan eens dat het lichtzwaard ingezet wordt om een ontsnapping uit te voeren. Het is niet alleen een gereedschap tijdens gevechten. Zit je vast? Snijd een gat in een deur die niet open wil (The Phantom Menace). Hang je ondersteboven in de grot van een sneeuwmonster? Laat het ijs smelten (Empire Strikes Back). De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze mogelijkheid zien we echter amper terug in videogames. Daar is het vaker puur en alleen een wapen. In Knights of the Old Republic moest je vaker dan eens een keycard vinden om een deur te openen, terwijl je gewoon met je lichtzwaard het gevaarte doormidden had kunnen hakken. In Jedi Academy, wanneer je een muur wist te raken met je zwaard, liet je een kleine brandplek achter in plaats van een gat. Het zou onmogelijk zijn voor de ontwikkelaar achter het spel om het wapen in het spel te implementeren zoals in de films. Een designer zou letterlijk hele planeten moeten ontwerpen omdat je overal zou moeten kunnen komen wanneer je het lichtzwaard in een muur zet. Wist je tijdens een actie met je zwaard een X-Wing te raken? Dan zal die toch echt problemen krijgen in de ruimte wanneer zijn zuurstof weg gaat lekken.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het mysterie rondom het lichtzwaard moet weggenomen worden in een game om het spel daadwerkelijk speelbaar te maken. Toen ik voor het eerst rondliep in Star Wars: The Old Republic leek iedere speler om mij heen een lichtzwaard te hebben. Honderden lichtzwaarden bij elkaar, het haalt de mythe een beetje weg. Natuurlijk zagen we ooit veel lichtzwaarden in actie (Attack of the Clones), maar honderden bij elkaar, dat was nieuw. Het lichtzwaard is in het spel een wapen dat haast als normaal beschouwd kan worden. Niets speciaals aan wanneer iedereen het heeft. Dit terwijl je in de film flink wat ontzag voor Luke Skywalker hebt wanneer hij zijn eerste zwaard krijgt. Natuurlijk moeten we de ontwikkelaar gelijk geven, je kunt niet maar één op de tienduizend spelers in een MMO de mogelijkheid geven om met een lichtzwaard aan de slag te gaan. Aan de andere kant, het gezoem van het zwaard zou je wel een enorme kick geven wanneer je het in je buurt hoort (Star Wars Galaxies).

Eigenlijk is het helemaal niet erg dat ontwikkelaars concessies moeten doen om het lichtzwaard te kunnen gebruiken in hun games. Hoewel de droom om een echte Jedi te worden nooit behaald zal worden, is het toch tof om een digitale versie van je favoriete wapen te kunnen gebruiken. En uiteraard, het zal nooit zo krachtig zijn als in de filmserie, maar het is een goede vervanger. Want zeg nu zelf, een game als Jedi Outcast, The Force Unleashed of Knights of the Old Republic zoud toch veel minder tof zijn geweest wanneer het zwaard niet aanwezig was? Het spelen voelde machtig, het zwaaien met het ding indrukwekkend. Zo krachtig als in de film zal het nooit worden, maar een goede vervanging is het sowieso.

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.