Mario Kart 8 Deluxe Review

Het opnieuw uitbrengen van al eerder gereleasete games blijft populair. Waar ‘HD remakes’ een paar jaar geleden nog een trend waren waarvan veel mensen hoopten dat ‘ie snel over zou waaien, wordt er tegenwoordig bij sommige games zelfs massaal om gevraagd. De komst van Mario Kart 8 Deluxe naar de Nintendo Switch kwam echter als een behoorlijke verrassing, zeker gezien het feit dat de game technisch amper veranderd is en toch full priced in de schappen ligt. Komt Nintendo hiermee weg?

Laten we wel wezen. Mario Kart 8 was en is al een dijk van een game. De beste Mario Kart in jaren. Ten opzichte van voorgangers grafisch uiteraard weer een stapje verder, maar op gebied van gameplay was er een ogenschijnlijk kleine en gimmicky, maar uiteindelijk toch enorm toffe verrassing. De introductie van anti-gravity zorgde voor een positieve verandering in gameplay en de diversiteit en hoeveelheid content was in vergelijking met voorgangers ongeëvenaard. Echter was er één probleempje. Het gebrek aan succes van de Wii U zorgde ervoor dat Mario Kart 8 waarschijnlijk lang niet zoveel verkocht werd als Nintendo had gewild. En als je het aan ons vraagt ook niet zoveel als de game verdient.




Met die gedachte in het achterhoofd is waarschijnlijk besloten om Mario Kart 8 opnieuw uit te brengen voor de Nintendo Switch, zij het voorzien van een ‘Deluxe-sticker’. Alle downloadable content van de Wii U-versie is inbegrepen, er zijn nieuwe personages toegevoegd, het spel is geupgradet naar 1080p met 60 frames per seconde en last maar zeker not least: de Battle-mode is terug van weggeweest. We kunnen dan ook eigenlijk beter spreken van een definitieve versie van Mario Kart 8 dan van een deluxe versie.

Net als op de Wii U speelt Mario Kart 8 op de Switch supersmooth. De hogere resolutie in combinatie met de zestig frames per seconde zorgen eigenlijk voor een perfecte Mario Kart-ervaring. Als je even geen Mario Kart gespeeld hebt, zoals ondergetekende, is het weer eventjes wennen aan de besturing, maar na een race of twee drift je weer door de bocht alsof je nooit anders gedaan hebt. Dat is ook de magie van Mario Kart: pick up and play, maar desondanks echt wel ‘hard to master’.

Verschil met de Wii U-versie is dat vanaf het begin alle banen, cups en personages al ontgrendeld zijn. Dat speelt de aantrekkingskracht van de game in de hand, maar haalt wel een stukje motivatie om alle cups te voltooien weg. De enige reden om dat nu te doen is namelijk om nieuwe karts, wielen en vleugels te ontgrendelen. Maar gelukkig wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de herintroductie van de Battle-mode. Zowel in splitscreen als met meerdere consoles als online is het wederom een feest om te spelen. Zeker nu je met de Switch je console overal mee naartoe kunt nemen. Dit is eigenlijk wat iedere Nintendo- of Mario Kart-fan altijd al wilde: een volwaardige Mario Kart overal mee naartoe kunnen nemen en door het altijd bij je hebben van de twee Joy-Con controllers altijd en overal even een potje multiplayer kunnen spelen.

Hoewel het normale tegen elkaar racen, zowel lokaal als online, al een heerlijke strijd teweegbrengt, is de Battle-mode hierin ultiem. De strijd wordt gevoerd in speciale arena’s, veelal (volledig) aangepaste versies van reeds bestaande tracks. En eigenlijk zijn alle beschikbare modi leuk om te spelen. De bekende Balloon Pop en Bob-omb Blast, waarbij je spelers respectievelijk bekogelt met items en bommen, zorgen altijd voor positieve chaos en hilariteit. Shine Thief en Coin Runners, waarbij het draait om strategie om een ster te pakken te krijgen en zoveel mogelijk munten te verzamelen, zijn wat minder hilarisch maar wel strategisch en Renegade Roundup is eigenlijk heerlijk ouderwets cops ’n robbers. Zij het met een heerlijk Nintendo-sausje natuurlijk.




En dan komen we toch bij een pijnpuntje: Mario Kart 8 Deluxe ligt gewoon voor zestig euro in de winkel. Voor een verbeterde versie van een spel dat drie jaar geleden voor het eerst verscheen, is dit gewoon veel geld. Veertig euro was wat ons betreft een betere prijs geweest. Dat zou ook tonen dat Nintendo een beetje zegt ‘Sorry, we hebben met de Wii U de plank misgeslagen. Wel zijn er voor dat apparaat toffe games uitgekomen, hier heb je er een die geoptimaliseerd is voor onze nieuwe console en ook nog eens voor een zacht prijsje’. Overigens wil dat niet zeggen dat Mario Kart 8 Deluxe die zestig euro niet waard is. In tegendeel. Puur kijkend naar inhoud en speelplezier biedt deze titel minstens evenveel en misschien wel meer vermaak dan de gemiddelde compleet nieuwe titel die vandaag de dag in de schappen verschijnt.

De enige redenen die je zou mogen hebben om Mario Kart 8 Deluxe niet aan te schaffen, zijn dat je of geen Switch hebt, of Mario Kart 8 al helemaal kapot hebt gespeeld op de Wii U. En eigenlijk zou laatstgenoemde geen reden mogen zijn, aangezien de Battle-mode wel zoveel plezier biedt, dat eigenlijk dat alleen al een nieuwe aanschaf rechtvaardigt. Voor alle anderen is dit, naast Zelda: Breath of the Wild eigenlijk de tweede systemseller voor de Switch. True, allebei die games zijn dus ook beschikbaar voor de Wii U, maar door wat de Switch is en de toekomst die het apparaat voor zich heeft, is dit hét platform waarom je deze games wilt spelen.

Good

  • Dé versie van Mario Kart die je wilt spelen
  • Speelt zowel docked als handheld heerlijk soepel
  • Boordevol content
  • Battle-mode!

Bad

  • Wellicht té toegankelijk door vanaf het begin geunlockte banen en personages
  • Vrij prijzig voor een game van drie jaar oud
9.5

Geweldig

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.