2013: het jaar van Harmen

2013: het jaar van Harmen

Goh, ja, 2013 als gamejaar. Eerlijk gezegd is het voor mij met horten en stoten gegaan. Soms fulltime aan het gamen, maar vooral door drukte met werk en school geen tijd hebben (of mezelf geen tijd gunnen) om die console onder m’n tv aan te slingeren en op m’n gemak een gamepje spelen. Het aantal games dat ik afgelopen jaar écht gespeeld heb, is dan ook op één hand te tellen, mobile games daargelaten. Maar gelukkig; er is wel genoeg materiaal voor een leuke top en flop!

Top 3 2013
Gamescom 2013
Wat jaren begon als een grote epische reis naar destijds nog de Games Convention in Leipzig is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie. Samen met collega Bas mag ik me inmiddels rekenen tot de Gamescom-veteranen, en ieder jaar is opnieuw een feestje. Zo ook dit jaar, waar ‘nieuwelingen’ Kevin en Danny met ons meegingen. Op de een of andere manier heeft het door en door Duitse (soms zelfs Oostblok-achtige) Keulen toch zijn charme. Vooral om dat (steenkolen) Duits praten gewoon awesome is. Games die voorlopig nog niet in de schappen liggen spelen in GameParty-sfeer is en blijft awesome.

The Last of Us
Allejezus wat een game was dit. Al vanaf de aankondiging keek ik ernaar uit om dit spel in mijn knuistjes te krijgen. Ontwikkelaar Naughty Dog heeft zich in het PlayStation 3-tijdperk opgewerkt van, met alle respect, ‘simpele’ platformgame-ontwikkelaar naar AAA-fabrikant op het gebied van action-adventuregames. Met Uncharted bewezen ze dat al, maar The Last of Us was een klasse apart. De afwerking, de sfeer die deze game heeft. Het klopt gewoon, en niet veel ontwikkelaars hebben de gave om zó’n compleet product af te leveren. Ik heb nu al zin in Uncharted 4.

Grand Theft Auto V
Tsja, wat valt er nou nog te zeggen over GTA V. Records werden verpletterd, zowel qua verkoopcijfers als qua beoordelingen door recensenten. En terecht wat mij betreft. Van tevoren had ik er al wel op gerekend dat dit een ontzettend vette game ging worden, maar het eindproduct was nog stukken vetter dan ik dacht. Het oog voor detail van de ontwikkelaar, de scherpe dialogen, actuele thema’s, onvergetelijke karakters. Perfecte games bestaan niet, maar oh, wat komt dit er dicht bij in de buurt. Mijn vers verworven PS4 (waarover later meer) gaat binnenkort weer even rust krijgen ten koste van mijn Xbox 360, want GTA V is allesbehalve een last-gen game. Sterker nog: hij is misschien wel meer next-gen dan sommige launchtitels van PlayStation 4 en Xbox One.

Flop 3 2013
Geen Xbox One in Nederland
Microsoft, Microsoft, Microsoft. Hoe kunnen jullie ons dit flikken. Eerst verkondigen dat jullie console overal ter wereld nog in 2013 verkrijgbaar is, later terugkrabbelen en het apparaat (misschien wel bijna een jaar) later pas uitbrengen in acht landen waaronder het onze. Zoiets flik je je achterban gewoon niet, beloof dan liever niks zodat je mensen geen valse hoop geeft. Heel ver weg snap ik dat een groot, wereldwijd bedrijf als Microsoft zoiets heeft van ‘Ach, die kleine landjes zijn toch niet belangrijk voor ons, die moeten maar even wachten.’ Maar ongeacht of dat eerlijk is: communiceer het zoals gezegd vanaf het begin al zo. Schep duidelijkheid, want al die geruchten zorgen alleen maar voor verwarring.

PlayStation 4 launch
Mede door bovenstaande flop ben ik op dit moment ‘geswitcht’ van Xbox naar PlayStation, maar ook Sony heeft niet al haar zaakjes goed op een rijtje. Ongetwijfeld deels door het uitstel van de Xbox One was en is de vraag naar Sony’s console zo enorm groot dat nog lang niet alle gamers die de PlayStation 4 willen er op dit moment al daadwerkelijk een hebben. Sony beweert bij hoog en laag er alles aan te doen om zo snel mogelijk alle gegadigden van een console te voorzien en geen kunstmatige tekorten te creëren, maar moeten we ze op hun woord geloven? Veel retailers melden dat ze minder consoles krijgen dan ze bestellen, en dat moet toch ergens bij Sony liggen…
Nintendo zakt verder weg
Wat we met al dat next-gen geweld bijna zouden vergeten, is dat Nintendo haar nieuwe console alweer een ruim jaar in de winkels heeft liggen. In de letterlijke zin van het woord, want de Wii U komt niet in de buurt van de verkoopcijfers van haar voorganger. In de UK is in ieder geval de Xbox One al vaker verkocht dan de Wii U en het zou me niks verbazen als ook de PlayStation 4 er al voorbij is, al heb ik daar geen cijfers van gezien. Nintendo moet zich nu echt vol in gaan zetten om gamers op wat voor manier dan ook weer aan haar hardware te gaan binden, want het verlies van the big N als hardwarefabrikant zou eeuwig zonde zijn. Gelukkig doet de 3DS het inmiddels wel goed, die ommekeer is ook gekomen. Nu de Wii U nog.

Hoopt in 2014 op…
Ik heb mezelf beloofd om deze generatie niet én de Xbox One én de PlayStation 4 te kopen, maar slechts één van de twee. Vorige generatie kwam het er namelijk op neer dat mijn PlayStation 3 alleen gebruikt werd als Blu-ray speler en ik mijn games speelde op mijn Xbox 360. Eeuwig zonde. Inmiddels heb ik door alle gedoe rondom de One, de heerlijk in de hand liggende Dual Shock 4 en de betere hardwarespecs gekozen voor de PlayStation 4. Het andere ecosysteem is enorm wennen en hoewel ik de PS4 een heerlijke console vind, sluit ik niet helemaal uit dat er ooit nog een Xbox One in huis komt. Maar het is en blijft of of, niet en en. Maar goed, de essentie van waar ik op hoop: nu dus de keuze voor de PS4 gemaakt heb, hoop ik dat Sony met goede exclusives gaat komen volgend jaar. Action adventures, racegames, FPS. Kom maar op. Ik wil het. Want ik ga mijn Forzaatje, Halootje en Titanfall echt wel missen nu. Dus alsjeblieft Sony, zet er iets goeds tegenover. Ohja, en maak je menu’s wat duidelijker. Dan ben ik echt 100% om!

Is in 2013 helemaal klaar met…
Loze beloften! Iedereen doet het; developers over de releasedatum van hun game die dan later toch weer uitgesteld wordt, Microsoft over de release van de Xbox One in ons land en Sony over het aantal units dat ze leveren aan retailers. Ik ken het gevoel dat je mensen zo goed mogelijk van dienst wilt zijn en goede hoop wilt geven, maar als je je gemaakte beloftes niet waar kunt maken, heb je daar uiteindelijk alleen maar jezelf mee. Ik vrees alleen dat mijn hoop voor duidelijke, heldere communicatie door gamebedrijven een ijdele is. Het blijven natuurlijk bedrijven waar ook marketing een grote rol speelt – zeker in deze barre tijden. Dus is het zaak om dingen zo zonnig mogelijk voor te stellen. Echter draait uiteindelijk alles om het geld, en dus om de consument die het geld binnen brengt. Maar we zullen zien, hopelijk lezen ze allemaal mee.

In ieder geval wordt 2014 het jaar dat de volgende generatie écht begint. En daar wens ik iedereen enorm veel plezier mee, want oh joy, dat gaan we er zeker mee hebben. En goede gezondheid natuurlijk, dubbele promotie op het werk, diploma’s op school. Ga het rijtje maar af. Je verdient het!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.