2013: het jaar van Kevin

2013: het jaar van Kevin

Het is gewoon de waarheid: 2013 was voor mij een geweldig gamesjaar. Het was het jaar dat ik ben begonnen bij GameParty en onderdeel ben gaan uitmaken van de geweldige crew achter deze website. Het was het jaar dat ik prachtige games als Sim City, GTA V, Battlefield 4 en Lego City: Undercover heb mogen spelen, maar ook het jaar dat ik werd bedolven onder de retrogames op de Wii U. Al met al genoeg materiaal om eens uitgebreid terug te blikken.

Top 3 2013
Start bij GameParty
Begin 2013 zag ik op GameParty de oproep staan voor nieuwe redactieleden. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef een review over de RTS-game Emergency 2013. Drie dagen later ontving ik een antwoord van hoofdredacteur Bas en deed ik een klein vreugdesprongetje achter mijn laptop: ik was aangenomen en mocht deel uit gaan maken van de fantastische GameParty-crew! Dat moment is nu bijna een jaar geleden, maar het voelt nog als vorige week. Het is geweldig om games te mogen testen en erover te schrijven, maar wat misschien nog wel toffer is: het delen van deze passie met de fantastische crew en bezoekers van GameParty.

Gamescom
Met GameParty naar de Gamescom in Keulen was mijn eerste ervaring als gamejournalist op een beurs, en wat een geweldige ervaring was dat! Alles wat ik tot die tijd alleen via internet meemaakte, kon ik nu live bewonderen. Ik denk even aan de persconferenties van EA en Sony, de toffe party van Wargaming, de indrukwekkende presentaties van games als Watch_Dogs en The Division en natuurlijk de ongelofelijke lol met de andere redactieleden. Het was ook hard werken om de vele indrukken in artikelvorm op de website te krijgen, maar alles bij elkaar was het een ongelofelijk toffe ervaring die ik niet snel zal vergeten.

Aankondiging Mirror’s Edge 2
Zoals je in een eerdere feature van mij hebt kunnen lezen, vind ik Mirror’s Edge een van de beste games van deze generatie consoles. Ik hield daarna altijd de hoop dat er een vervolg zou komen op die game, maar met het verstrijken van de jaren werd die hoop steeds minder. Gelukkig werd dit jaar tijdens de E3 officieel aangekondigd dat de game toch een vervolg gaat krijgen. Ik kan nu niet wachten tot ik daar meer beelden van kan zien, want ik ben heel erg benieuwd welke kant ze op willen gaan. Hopelijk maken ze er bij DICE geen Mirror’s Edge 1.5 van, maar zorgen ze opnieuw voor een indrukwekkende game met unieke gameplay-elementen.

Flop 3 2013
Launch Sim City
Het jaar 2013 stond vooral in het teken van slechte lanceringen. De PlayStation 4 is nergens te koop, Battlefield 4 heeft de nodige bugs en de lancering van de nieuwe Sim City ging ook niet helemaal vlekkeloos. EA en Maxis hadden de populariteit van de game schandelijk onderschat en dagenlang was de game voor veel spelers bijna onspeelbaar. Het feit dat je met de servers moest verbinden om te kunnen spelen werd al niet enthousiast ontvangen door de community, maar met het debacle rond de launch werd nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de industrie nog niet klaar is voor ‘altijd online’. Hopelijk leren de uitgevers van deze fouten en gaan we in 2014 dit soort blamages niet meer tegenkomen.

Uitstel Xbox One
Geen Xbox One in Nederland in 2013. Als we de laatste geruchten mogen geloven komt Microsoft’s nieuwe console zelfs pas in september 2014 deze kant op. Heel erg jammer, maar ook wel een beetje pijnlijk. Het laat namelijk goed zien dat Nederland (of de Benelux) geen belangrijke markt is voor Microsoft. Hopelijk gaat dit géén trend worden komend jaar, want ik ben wel een beetje klaar met het wachten.

Annuleren van Command & Conquer
Het was mijn laatste beursdag op de Gamescom en ik had ’s ochtends voor mijn eerste afspraak nog een uurtje de tijd. Wat zou ik in dat uurtje gaan doen? Ik wist het meteen. Wat zeg ik, ik wist het drie weken daarvoor al: ik zou Command & Conquer gaan spelen! Na vijftien minuten in de rij had ik het geluk dat ik in de eerste speelsessie mee kon doen en ongeveer een half uur mocht spelen. Wat voelde die game weer goed aan! Nergens was aan te merken dat het een f2p-game was. Ik was enthousiast! Des te groter was dan ook mijn teleurstelling toen ik enkele weken daarna het nieuws hoorde dat de game door EA was geannuleerd. In mijn ogen hebben ze hiermee een grote fout gemaakt. Het enige dat ze kunnen doen om die goed te maken is van Mirror’s Edge 2 een kick-ass game maken. Of Command & Conquer in 2014 alsnog uitbrengen.
Hoopt in 2014 op:
De release van een gezond kind. Dit heeft helemaal niks met games te maken, maar het is zo’n grote gebeurtenis in mijn leven dat ik dit wel moet noemen. Mijn vriendin is uitgerekend om begin maart te bevallen van ons kind en de vaderlijke gevoelens beginnen nu wel te verschijnen. Naast het beoordelen van games verdiep ik me tegenwoordig in de handigheidjes van kinderwagens, de puf-technieken voor tijdens de bevalling en de lijst met namen die we hebben bedacht. En dat is nog maar het topje van de ijsberg aan voorbereidingen, maar het is voor een goed doel. Vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk een Xbox-controller vasthouden? Dat moet ik ook nog maar even uitzoeken.

Is in 2013 helemaal klaar met:
De Virtual Console op de Wii U. Deze zomer werd ik overladen met klassiekers die Nintendo uitbracht op haar retrogames-platform. Dit is natuurlijk erg leuk voor de gamers die de pareltjes nog eens willen spelen, maar persoonlijk zag ik vooral veel oude meuk voorbij komen. Een klassieke Mario of Zelda-titel kan ik wel waarderen, maar er werden zo veel oude titels opnieuw uitgebracht dat het leek alsof Nintendo hiermee de vrij lege releaselijst probeerde op te vullen. Het lijkt me beter dat Nintendo haar geld en moeite stopt in wat de Wii U op dit moment écht nodig heeft: nieuwe en originele games waarmee de console haar kracht kan laten zien aan het publiek.

De voortekenen voor 2014 zien er goed uit met twee nieuwe consoles in de startblokken. Hopelijk kunnen we over een jaar dan ook terugkijken op een mooi gamesjaar waarin de Xbox One en PlayStation 4 een goede start hebben gemaakt met mooie en bijzondere games. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een heel mooi, gelukkig en gezond 2014!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.