2014: Het jaar van Kevin

2014: Het jaar van Kevin

Het was voor mij een bijzonder jaar, op alle vlakken. Kijk ik puur naar games dan zie ik dat ik dit jaar eindelijk de stap naar de volgende generatie consoles heb gemaakt en dat ik vele mooie titels heb mogen spelen. Soms moest ik mijn mening over een game achteraf bijstellen (Watch_Dogs) en soms bleek ik voorspellende gaven te hebben (Unreal Tournament). In ieder geval genoeg content om de lijstjes te vullen.

Top 2014
Line-up Xbox One games
Toen ik in september besloot om de Xbox One in huis te halen was dat vooral vanwege het mooie pakket met FIFA 15 en Forza 5. Mijn verwachting was dan ook dat ik vooral die games zou spelen in de eerste maanden. Nu, drie maanden later, merk ik dat ik die games alweer bijna vergeten ben! Ze zijn gepasseerd door titels als Halo: The Master Chief Collection, Forza Horizon 2 en Lara Croft and The Temple of Osiris. De line-up van de Xbox One is naar mijn mening op dit moment dan ook ijzersterk met in vrijwel elk genre een mooie game. Ik durf te zeggen dat dit één van mijn betere aankopen is geweest het afgelopen jaar en waar ik nog veel plezier mee ga beleven.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Watch_Dogs
Er is veel gezegd over de release van Watch_Dogs, want die was allesbehalve soepel. Ubisoft kreeg de deksel op de neus toen bleek dat ze niet konden voldoen aan de hoge verwachtingen die ze zelf hadden geschapen bij de gamers. Veel gamers waren daar (terecht) teleurgesteld over. Zelf was ik ook niet heel blij met de prestaties van de pc-versie van de game. Ondanks dat mijn pc ruim voldoet aan de systeemeisen krijg ik hem niet vloeiend op de hoogste instellingen. Toch betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik de game weer opstart om me te verliezen in de digitale versie van Chicago. Waar ik GTA V na een aantal speelsessies aan de kant heb gelegd heeft Watch_Dogs me wel voor langere tijd weten te pakken. Wat mij betreft heeft de game de hype dus (deels) wel waargemaakt. Dat had ik van te voren niet verwacht.

Vader worden
Halverwege februari heb ik de geboorte van mijn eigen kind mee mogen maken. Dat was zo’n geweldige gebeurtenis dat ik dit wel moet noemen in mijn top-lijstje voor 2014. Ik ben nu dus de trotse vader van mijn zoon Niek en het is fantastisch om hem te zien opgroeien. Hij is nog geen jaar oud dus met games doet hij nog weinig, maar toch merk je dat de interesse aanwezig is. Op de iPad staat tegenwoordig een spelletje waarbij hij zeepbellen kapot kan prikken door op het scherm te tikken. Ok, dat doet hij met zijn hele hand en behoorlijk hard, maar ik zie daarin toch wel een voorliefde voor fighting-games. En die speelgoedauto die hij niet los kan laten vertaalt zich in mijn hoofd naar een voorkeur voor games als Need for Speed. Of is het soms dat ik dat alleen maar wil zien?

Flop 2014
Waar was Mirror’s Edge 2?
Vorig jaar wist de aankondiging van Mirror’s Edge 2 een plekje in mijn top-lijstje te verdienen. Dit jaar was het echter zo stil rondom de game dat ik heb besloten om hem te verplaatsen naar het flop-lijstje. Wat een misser van Electronic Arts om tijdens de E3 persconferentie alleen maar enkele vroege conceptbeelden te laten zien. Dat is niet waar wij gamers op zitten te wachten! We willen de game in actie zien en informatie over de gameplay krijgen. Helaas is het (behalve die neppe trailer) erg stil gebleven rond Mirror’s Edge 2. Met een releasedatum ‘ergens in 2016’ hoop ik dat ze de marketingmachine volgend jaar wel op gaan starten, want ik wil heel graag enthousiast gemaakt worden over die game!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

E3 persconferentie van EA
Ik heb het bij de vorige alinea al even aangehaald: de E3 persconferentie van Electronic Arts. Wie bij EA dacht dat wij zaten te wachten op trailers vol met concept-beelden en pratende ontwikkelaars over hele vroege ideeën? Wij gamers willen graag trailers zien met echte gameplay of mooie CGI-beelden. We willen ons graag weg laten blazen door fantastische graphics en innovatieve gameplay. Helaas dacht EA daar anders over. Zelfs de aankondiging van de vroege bèta voor Battlefield: Hardline aan het einde van de persconferentie wist dat niet goed te maken. Hopelijk had het te maken met de opstartproblemen rond de next-gen consoles en kunnen we in 2015 ons weer gaan vergapen aan prachtige trailers.

Gezeur over resoluties
Zo halverwege het jaar kwamen er ineens de berichten dat games op de Xbox One op een lagere resolutie draaiden dan op de PlayStation 4. De wereld was te klein en iedereen viel over elkaar heen om er schande van te spreken. Wat mij betreft een vreemde ontwikkeling, want sinds wanneer is de resolutie ineens zo belangrijk? Gelukkig is het nu een stuk rustiger op dit vlak (mede door de andere technische problemen van veel grote titels) en hopelijk kunnen we dat volgend jaar (zonder de technische problemen) zo houden.

Hoopt in 2015 op
genoeg tijd om al die mooie releases te kunnen spelen
We hebben dit jaar veel mooie games mogen verwelkomen, maar als ik naar de releaselijst voor 2015 kijk dan word ik alweer helemaal enthousiast! Met titels zoals The Division, Rainbow Six: Siege, Battlefield: Hardline en Dying Light komen er genoeg games om mijn verlanglijstje mee te vullen. En ik denk dat vele gamers met mij uitkijken naar deze games. Ik hoop dan ook vurig dat de ontwikkelaars hebben geleerd van de vele problemen bij de launches van de grote titels in 2014, zodat we volgend jaar optimaal kunnen genieten van de mooie games die ze uitbrengen. Hopelijk heb ik dan ook genoeg tijd om van al deze titels optimaal te kunnen genieten.

Is na 2014 helemaal klaar met
de WiiU
In 2013 heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering een WiiU in huis gehaald. De console was op dat moment in de aanbieding en toen kon ik hem gewoon niet laten liggen. Nu meer dan een jaar later kom ik tot de conclusie dat ik me niet meer kan herinneren wanneer ik voor het laatst een game heb gespeeld op de console van Nintendo. Hij heeft nog een tijdje dienst gedaan als Netflix-box, maar die functie heeft de (zeer stille) Xbox One sinds september overgenomen. De WiiU staat nu dus echt alleen maar stof te pakken en ik verwacht er in 2015 eerlijk gezegd ook niet zoveel meer van. Binnenkort is die dus misschien wel terug te vinden op Marktplaats. Of weten jullie nog games waarvoor ik hem in huis moet laten staan?

Tot zover 2014. Nu is het tijd om vooruit te kijken. De nextgens zijn op stoom en de volgende lichting games staat klaar om ons te verrassen en vermaken. Bij Gameparty hebben we leuke ideeën om volgend jaar een frisse wind door de website te laten waaien. De themaweken voor Halo en Kingdom Hearts waren voorproefjes voor de vele nieuwe ideeën die we hebben voor de website. Alles wijst er dan ook op dat we (weer) een mooi gamesjaar tegemoet zullen gaan!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.