Ik speel nog steeds… Madden NFL 18!

Ik speel nog steeds… Madden NFL 18!

Afgelopen zondag was het weer tijd voor het grootste ééndaagse sportevenement ter wereld, de Super Bowl. Ik als groot American Football liefhebber en enorme fan van de Philadelphia Eagles, die eindelijk na 13 jaar weer in de Super Bowl stonden, was natuurlijk aan de buis gekluisterd. De hele week zat ik al met spanning te wachten op dit mooie moment en heb er amper door kunnen slapen. De wedstrijd was belachelijk spannend en wonder boven wonder hebben mijn Eagles voor het eerst in de geschiedenis de Lombardy Trophy binnengehaald! Dit is natuurlijk geen sportwebsite, maar ik moest even mijn blijdschap met jullie delen. Waar dit artikel voornamelijk om gaat is dat ik nog steeds Madden 18 speel.

Uiteraard is Madden een game die in mijn collectie niet kan ontbreken en waarschijnlijk bij alle American Football liefhebbers in heel het land niet. Net als bij het in ons land veel populairdere FIFA komt er ook van Madden ieder jaar weer netjes een nieuw deel, uitgebracht door onze ‘favoriete’ sport game uitgever EA. En net als bij FIFA zijn de veranderingen elk jaar weer, zacht gezegd, minimaal te noemen. Toch weten beide games zich altijd weer een weg te banen naar mijn console, ondanks dat ik weet dat het verschil met voorgaand jaar niet om over naar huis te schrijven is. Waarom worden mijn zuurverdiende centjes elk jaar toch aan deze games uitgegeven?

Mede omdat als sportliefhebber ik toch weer met de actuele teams wil spelen. Er zijn natuurlijk veel veranderingen door het jaar heen bij de verschillende teams, en het kan uiteraard niet dat ik een wedstrijd met mijn favoriete team speel terwijl dit niet het team is wat daadwerkelijk in de echte wedstrijden op het veld staat. Een ander belangrijk aspect is dat de meeste vrienden ook de nieuwste versie halen en dat ik online ieder jaar niet kan wachten om ze te vernederen en te laten zien wie de echte Madden koning is. Naast deze twee belangrijkste redenen zijn de kleine aanpassingen die gedaan worden in de game voor mij toch altijd net interessant genoeg om tot een aankoop over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe verhalende modus dit jaar die erg vermakelijk is om te spelen en ook de kleine gameplay aanpassingen die het net iets lekkerder laten spelen.

Tot dusver dus de redenen waarom ik de game ieder jaar weer in huis haal. Nu de reden waarom deze game heel het jaar zich schuilhoudt in mijn console. Één van de modi die ik het meeste speel is toch telkens de Ultimate Team modus en wat EA hier zo goed doet is door heel het jaar nieuwe evenementen organiseren waardoor het interessant blijft. In Madden zijn er maar 32 teams te vinden, wat natuurlijk in vergelijking met de FIFA serie zeer weinig is en hierdoor zijn er ook veel minder spelers om te verzamelen in je Ultimate Team. Daarom zijn er veel oud spelers die ook te verzamelen zijn of speciale varianten van spelers. In de verschillende evenementen zijn vaak nieuwe en sterkere spelers te verdienen die niet mogen ontbreken in mijn team. Een ander leuk onderdeel is dat je door bepaalde wedstrijden te spelen munten kunt verdienen die je kunt gebruiken om in te zetten op de uitslagen van wedstrijden die de desbetreffende week echt worden gespeeld. Komt een bepaald percentage van je keuzes uit dan verdien je weer nieuwe spelers of munten. Daarnaast is het mogelijk om verschillende klassieke wedstrijden te herspelen en hier een andere uitslag aan te geven of juist een andere opdracht uit te voeren. Doordat dit soort dingen telkens worden uitgebreid door EA blijft het heel het jaar door interessant om de game te spelen.

Verder ben ik enorm bijgelovig als het aankomt op wedstrijden van mijn favoriete team en zijn er bepaalde dingen die elke week moeten gebeuren zodat ik zeker weet dat het niet aan mij ligt als de Eagles verliezen. Zo moet ik altijd mijn Eagles jersey aanhebben tijdens de wedstrijd en ook op een bepaalde plek zitten (I know I’m a little bit crazy). Iets wat verder elke week voor de wedstrijd moet gebeuren, is het spelen van de wedstrijd die dat weekend in het echt gespeeld gaat worden in Madden. Natuurlijk moet deze wedstrijd gewonnen worden zodat ik met een goed gevoel het weekend in kan gaan.

Zoals jullie begrijpen zijn American Football en voornamelijk de Philadelphia Eagles een belangrijk deel van mijn leven en daarom wordt Madden elk jaar weer veel gespeeld bij mij thuis. Naast dat ik de games elk jaar weer erg goed vind is het fan aspect een groot deel waarom de game zoveel gespeeld wordt. Ik begrijp dat niet-volgers van de sport de game niet zo snel in huis halen omdat de regels toch best wel ingewikkeld zijn als leek. Juist daarom wil ik iedereen aanraden om de sport een kans te geven en je is een keer erin te verdiepen want dan zul je zien dat het verdomd leuk is en zijn er meer Nederlandse Madden spelers die ik kan laten zien wie de echte King of Madden is. Fly Eagles Fly!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.