2016, de top 5 van Robin

2016, de top 5 van Robin

Waar ik vooraf op een of andere manier dacht dat het najaar van 2016 misschien wel eens tegen zou kunnen gaan vallen qua games, bleek echt totaal het tegenovergestelde. We werden overladen met de ene na de andere toffe game, die het qua reviewcijfers ook nog eens enorm goed deden. In mijn ogen was 2016 dan ook echt een top jaar qua games. Maar welke games maakten voor mij 2016 nou echt zo bijzonder?


Dit is toch wel een game waarvan ik zelf ook echt niet had verwacht dat deze in mijn top 5 van 2016 zou staan. Een hoop mensen zullen het met me oneens zijn, maar ik heb echt een hoop lol gehad met de nieuwste Call of Duty. Oké, de multiplayer is dan misschien niet bijster origineel, maar het volgt wel het succesvolle concept van de multiplayer van Black Ops 3. De singleplayer is de tofste in jaren en ik moet heel eerlijk zeggen dat het futuristische stijltje mij wel aanstaat. Tel daarbij op dat de zombie-mode de tofste in jaren is en je hebt een prima pakket. Sorry not sorry dat ik dit toch wel heel leuk vind.


Uncharted 4 is een game die – voordat ‘ie eigenlijk verschijnt – al op je shortlist voor game van het jaar staat. Geen verrassing voor mij dus dat de game in mijn lijstje staat. Toch moet de game het altijd maar waarmaken. Gelukkig is dat wat Uncharted 4 betreft helemaal goed gekomen. Het – volgens Naughty Dog – laatste hoofdstuk voor Nathan Drake weet enorm te overtuigen. Het is de eerste keer dat Uncharted speciaal voor de PlayStation 4 gemaakt werd en dat was wel te zien: de graphics waren namelijk prachtig. De actie zoals we die kennen van Uncharted is aanwezig en het verhaal is tof om te volgen. Gelukkig komt er in 2017 meer Uncharted in de zin van een stand-alone verhaal.


Vorig jaar heb ik – tot mijn eigen verrassing – een multiplayer-only game bovenaan mijn lijstje gezet. Star Wars Battlefront was mijn meest gespeelde en ook meest favoriete game van het jaar. Dit jaar noem ik opnieuw een multiplayer-game in dit lijstje: Overwatch! Een game die ik niet eens tijdens de release kocht, maar toch op nummer 3 staat. Ik speelde de game tijdens een van de gratis weekenden en bij vrienden. Op die manier raakte ik verliefd op Overwatch. Zeker als je de game met vrienden online speelt is het een groot feest. Het samenspel tussen de Heroes is erg belangrijk en zorgt er voor dat het niet je standaard multiplayer-game is. Ik ben benieuwd welke multiplayer-game er volgend jaar in mijn lijstje staat!


Forza Motorsport is een serie die een bijzonder plekje in mijn hart heeft. Jarenlang was ik fan van Gran Turismo, maar die serie heeft me de laatste jaren alleen maar teleurgesteld. Gelukkig is daar Forza Motorsport om de leegte op te vullen. Ook de spin-off Forza Horizon wist mij al twee keer zeer tevreden te stellen. Dit jaar trok Forza Horizon richting Australië, en dat hebben we geweten. De eerste twee delen waren al zeer tof, maar het derde deel is absoluut het beste deel in de serie. Fantastische graphics, geweldige gameplay en brullende motoren. Forza Horizon 3 had zomaar eens ook op nummer 1 kunnen staan. Er kan er maar eentje winnen.


Tsja, 2016 was nou qua nieuws niet echt een lekker jaar om te volgen. Er gebeurde een hoop narigheid in de wereld. Maar als er een game was die mij die narigheid deed doen vergeten, dan was het Pokémon Sun en Moon wel. Na de enorme hype van Pokémon GO was er eigenlijk geen beter moment om Sun en Moon uit te brengen. Dat wil niet zeggen dat Nintendo zich er gemakkelijk van af bracht. Een prachtige wereld, toffe nieuwe Pokémon en afscheid van de Gyms. Dit alles bij elkaar zorgde er voor dat het de beste Pokémon-game van de afgelopen jaren was. Misschien wel de beste Pokémon-game ooit. Ja, dan verdien je het wel om mijn game van het jaar te zijn.

Wat mij dit jaar dit jaar dan toch tegenviel was de hele hype rondom de virtual reality. Ik heb het gevolgd en ik heb geprobeerd enthousiast te worden van het hele gebeuren… maar het lukte me gewoon niet. Zo vlak voor de release van de PlayStation VR schreef ik er ook een Feature over met de titel ‘waarom ik (nog) niet in VR geloof’. Ik liet daar expres het woordje nog staan, omdat ik best open sta voor VR. Nu wil ik niet de betweter spelen, maar mijn voorspelling lijkt toch heel aardig uit te komen. VR (en daarmee ook de PlayStation VR) lijkt op dit moment niet meer dan een gimmick te zijn. Want wie heeft het op dit moment nog over VR en de PlayStation VR? We hebben het over de toffe games die er dit jaar uitkwamen, niet over de veredelde minigames die voor de VR-systemen verschenen. Nee, dat hele VR stelt me tot nu toe behoorlijk teleur. Wat mij betreft hoeft VR ook niet meer groot te worden in 2017.

Waar kijk ik dan wel naar uit in 2017? Nou, om maar even een heel simpel antwoord te geven: Star Wars Battlefront 2! De game heeft een hoop kritiek gekregen, maar ik vermaak me nu ruim een jaar na release nog steeds uitstekend met de game. DICE heeft aangegeven dat er volgend jaar geen nieuwe Battlefield verschijnt en dat ze zich voor 2017 gaan focussen op Battlefront 2. Als dat tweede deel maar iets als het eerste deel speelt dan is het een topgame!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.