2017: Het jaar van Robin

2017: Het jaar van Robin

We zijn weer aan het einde van het jaar gekomen, en dus is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het was een mooi gamingjaar voor mij persoonlijk. Zo heb ik voor het eerst de Gamescom kunnen bezoeken met GameParty. Hierdoor heb ik de najaarstitels al flink eerder kunnen spelen. Dit was mijn 2017!

In 2017 was er een gebeurtenis die mij het meeste is bijgebleven. Een gebeurtenis die ook echt ontzettend veel invloed heeft gehad op de gaming-wereld. Dan heb ik het natuurlijk over de lancering van de Nintendo Switch. Velen hadden gedacht dat de Switch de Wii U achterna zou gaan, maar dat is echt niet waar gebleken. Nintendo is weer helemaal terug, met haar eigen nieuwe ding. En dat was best lekker, in een jaar wat gedomineerd werd door voornamelijk nieuwe delen van bestaande series. Natuurlijk, we hadden fantastische nieuwe games als Horizon Zero Dawn en Cuphead. Maar voornamelijk hebben we sequels gekregen. Niet dat dat erg is: we hebben namelijk ook echt een hoop toffe nieuwe games gezien. Maar wat sprong er nou voor mij het afgelopen jaar echt uit? Spoiler alert: het gaat om sequels en Switch-titels!


Voor fans van racegames wat 2017 een fantastisch jaar. Een nieuwe Need fo r Speed, een nieuwe Formule 1-game, een nieuwe DiRT, een nieuwe Project CARS, een nieuwe Forza Motorsport en een nieuwe Gran Turismo. Kortom, genoeg te racen voor liefhebbers. En laat ik nou net een liefhebber van racegames zijn. Ik heb dit jaar dan ook echt (oké, op Need for Speed na, die viel behoorlijk tegen) ontzettend genoten van alles nieuwe racegames. Vooral omdat een hoop games echt een hoop verschillende gameplay brachten. Als ik een top drie zou moeten maken, zouden DiRT 4 en Forza 7 de nummers 3 en 2 zijn. Maar de (verrassende) nummer 1 voor mij dit jaar was Gran Turismo Sport. Hoewel de game misschien iets te weinig content heeft, wordt dat ruimschoots goedgemaakt met de gameplay. Het loopt online als een trein en racet gewoon zo ontzettend lekker. Haal die game in huis!


Als je mij enigszins gevolgd hebt op GameParty dit jaar, dan weet je dat ik een behoorlijke fan ben van de Nintendo Switch. Tenminste, ik ben een enorme fan geworden, want ik was eerst wat sceptisch. Gelukkig wist Nintendo er fantastische games uit te persen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2 en Mario + Rabbids hebben mij allemaal ontzettend weten te vermaken het afgelopen jaar. Ik kan dan eigenlijk ook niet kiezen welke van deze games ik het beste vond. Alle games waren zo ontzettend goed, met zo ontzettend veel liefde en kwaliteit gemaakt. Misschien dat ik bij Mario + Rabbids: Kingdom Battle nog wel het meest verrast was. Deze game uit de koker van Ubisoft werd vooraf een beetje gevreesd, door de samenwerking tussen Mario en de Rabbids. Het resultaat? Een fantastische tactische game. Ga zo door Nintendo!


In de vorige alinea heb je als het goed is één game gemist. Eén Switch-titel die er zo ver bovenuit stak het afgelopen jaar, dat het echt niet anders kan dat deze game op nummer 1 staat. Natuurlijk heb ik het over Super Mario Odyssey. Ik durf de bewering wel aan dat Odyssey de beste en de leukste game is die ik ooit heb gespeeld. De game zit zo ontzettend vol met slimme en grappige geheimen en dingen om te ontdekken. Vooral de toevoeging van Cappy is het leukste, beste, maar misschien ook wel gedurfdste wat Nintendo in de afgelopen jaren heeft gedaan. Het is in ieder geval goed uitgepakt met fantastische werelden om te ontdekken en briljante gameplay. Gelukkig ben ik nog lang niet aan het einde van de game: er wachten nog steeds vele manen op mij. Mijn meest geanticipeerde game van de komende jaren? Super Mario Odyssey 2!

Gelukkig ligt de tijd waarin de topgames alleen nog maar in het najaar uitkwamen achter ons. Ook in het voorjaar kunnen we tegenwoordig mooie games verwachten. In 2018 zal dat niet anders zijn. We weten al dat Ubisoft onder meer Far Cry 5 gaat brengen. Ook voor Sony gaat 2018 een belangrijk jaar worden. Al hun E3-titels van 2017 lijken onderhand in 2018 uit te gaan komen. Het zal mij in ieder geval niet verbazen als ‘2018’ de meest gebruikte term in hun persconferentie was. Natuurlijk zitten we in 2018 ook met z’n allen te wachten op Red Dead Redemption 2. Kortom: het gaat een mooi jaar worden, zo lijkt het in ieder geval. Laten we met z’n allen wel een ding afspreken: laten we als community niet zo negatief doen. Maar laten we ook hopen dat ontwikkelaars ons dan ook zo min mogelijk reden geven om negatief te gaan doen.

Dat was hem dan voor dit jaar! Ik kijk terug op een prachtig jaar voor gaming, maar kijk ook echt heel erg uit naar wat er komen gaat. Verder ben ik benieuwd welke games er op jouw top-lijstje van 2017 staan. Of waar je misschien wel heel erg naar uitkijkt. In ieder geval, tot volgend jaar!

 

 

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.