Batman: Arkham Origins – Cold, Cold Heart Review

Batman: Arkham Origins – Cold, Cold Heart Review

Afgelopen november verscheen Batman: Arkham Origins, het eerste verhaal in de Arkham-franchise. Dit keer niet afkomstig van Rocksteady Studios, de ontwikkelaar die Asylum en City creëerde, maar met Warner Bros. Montreal aan het roer. Diezelfde studio brengt nu de eerste verhalende DLC voor haar game. Origineel is het helaas niet.

Als ik terug ga denken aan mijn sessies met Arkham Asylum en Arkham City, denk ik vooral aan de originele verhalen die Paul Dini voor de games schreef. Waar hij linkte aan zijn verleden als schrijver voor Batman: The Animated Series, bracht hij ook een rauwe, duistere en volwassen ondertoon mee naar de franchise. De verhalen brachten dat wat we al kenden, maar wisten het op een nieuwe, frisse manier te brengen. Het was dan ook enorm terecht dat beide games grote hits wisten te worden. Met Arkham Origins was Paul Dini verdwenen (die was inmiddels aan Arkham Knight bezig). Hoewel het verhaal van de game helemaal niet verkeerd was, miste het net dat beetje extra. Met Cold, Cold Heart zou de ontwikkelaar dit opnieuw toe kunnen voegen.

Met de uitbreiding zien we een nieuw verhaal dat het ontstaan van Mr. Freeze laat zien. Hoewel Freeze een koel karakter is in de Batman-legende, weet de ontwikkelaar niets nieuws toe te voegen aan zijn personage en het bekende verhaal. Sterker nog, wanneer je ‘Heart of Ice’ hebt gezien, een zeer sterke aflevering van Batman: The Animated Series, dan ken je het verhaal van Cold, Cold Heart al. En laat Paul Dini nu net de grote schrijver achter die serie zijn. Het duurde net iets langer dan twee uur om het nieuwe verhaal te spelen. Waar ik begon in het huis van Bruce, de Wayne Manor, vocht ik me al snel een weg door de club van Penguin, om later oog in oog te staan met Mr. Freeze. De uren zaten vol met de bekende predator encounters, de toffe gevechten waarbij het vechtsysteem nog steeds heerlijk vloeiend werkt, en kom je tegenover nieuwe thugs te staan. Hun freeze-rays zorgen ervoor dat jij bevriest wanneer ze je raken. Leuker is om ze te ontwijken en tegen zichzelf te laten gebruiken. Maar dat is een heel ander verhaal.

Gelukkig heeft Bats de beschikking over zijn compleet nieuwe Batsuit waarmee de kou buiten gehouden kan worden. Het is maar goed dat de held voor elke situatie een pak klaar heeft liggen. Batman oogt gevaarlijk, is lomper, groter, maar zal nergens zijn mogelijkheden verliezen. Nog steeds kan het verdomd lastig zijn wanneer je een kamer binnen weet te kruipen, gevuld met gewapende slechteriken. Op deze momenten merk je wederom dat hier de kracht van de franchise ligt. Ja, de verhalen zijn tof, maar je voelt je pas echt een Batman wanneer je zo’n ruimte helemaal weet te ontdoen van de bedreiging zonder ooit ook maar één keer gezien te worden. Gebruik alleen die Shock Gauntlets, de Thermal Gauntlets niet. Het voelt nog steeds een beetje als cheaten.

Wanneer je na de korte campagne dan eindelijk oog in oog staat met Mr. Freeze, weet je waar de man vandaan komt. Zijn tragische oorsprong doet wat met je, maar zijn nare acties zorgen ervoor dat Batman in moet grijpen. Hoewel het gevecht enorm veel lijkt op dat wat Batman met Freeze had in Batman: Arkham City, weet de ontwikkelaar de moeilijkheidsgraad hier iets omhoog te schroeven. Een welkome afwisseling, het zorgt ervoor dat je steeds twee stappen voor moet zijn op dat wat Freeze met je wil gaan doen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wanneer het verhaal voltooid is ben je nog niet klaar met de content. Freeze heeft door de stad verschillende inwoners bevroren die uiteraard gered moeten worden. Ook zijn er verschillende collectibles te vinden. Wel is de halve map uit de originele game afgesloten en loopt er nog steeds geen persoon met een goede bedoeling over straat. Gotham is (te) leeg, iets wat enorm aan de sfeer afdoet. En wat vreemd is, aangezien de DLC afspeelt op nieuwjaarsavond. Je zou toch verwachten dat de Gothammers iets anders zouden doen dan binnen zitten.

Cold, Cold Heart brengt twee uur aan nieuw verhaal en nieuwe collectibles om te vinden. Hoewel het verhaal van Bruce Wayne verder gaat, is het helaas niet zo tof geworden als dat we gewend zijn van de Harley Quinn’s Revenge-DLC die verscheen ten tijde van Batman: Arkham City. Cold, Cold Hearth voelt dan ook, hoe ironisch het ook is, als een opwarmertje voor Arkham Knight, maar laat ons nu niet smelten voor deze nieuwe avonturen in de kou.

[review pros=”+ Wayne Manor…
+ Freeze-rays zorgen voor nieuwe gameplay…
+ Ode aan The Animated Series…” cons=”- …is leuk, maar voegt weinig toe
– … maar Thermal Gauntlets voelen nog steeds nep aan
– …of een luie schrijver?” score=70]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.