Batman: Arkham Origins Mobile Review

Batman: Arkham Origins Mobile Review

Bij Warner Bros. hebben ze de smaak helemaal te pakken. Waar eerder Batman: Arkham City en Injustice: Gods Among Us een eigen game kregen op de mobiele apparaten, keert Batman ook dit keer terug voor een extra game. Grootste verbetering tegenover Akham City? Origins voor je telefoon en tablet is geheel gratis.

De mobiele versie van Batman: Arkham Origins, een game die wederom ontwikkeld is door de Mortal Kombat-studio NetherRealm, is een over de schouder brawler om gamers alvast de wereld van Origins in te slepen voordat de ‘echte game’ gaat verschijnen. Net als in die game op de consoles speelt Origins zich ook hier af ten tijde van het vroege leven van Batman. Bruce Wayne heeft de kap nog niet lang op maar Black Mask is nu al helemaal klaar met de gemaskerde wreker. Daarom looft hij een grote beloning uit voor degene die Batman om weet te leggen. Een grote groep criminelen, waaronder Deadshot, Deathstroke en Bane, zetten alles op alles om de vleugels van de vliegende muis te knippen. De enige die dit tegen kan houden ben jij.

De game kent het inmiddels bekende free-to-play model, waardoor de game gratis te downloaden is. Je kunt het spel spelen zonder ooit de digitale portemonnee te trekken, maar wanneer je sneller dor de game heen wilt vliegen, is een financiële vergoeding een vereiste. Geef Batman bijvoorbeeld een boost waardoor hij enkele levels sterker is dan normaal, extra XP-punten krijgt (en dus sneller stijgt in level) of krijg de alternatieve pakken op vroegere momenten. Hoewel ik iemand ben die niet in dit soort geintjes trapt, kreeg ik toch even een moment waarin ik punten wilde kopen toen ik de grote collectie kostuums zag. Liefhebbers van de comics komen dan ook veel favorieten tegen die allen stuk voor stuk vrij te spelen zijn. Denk aan het kostuum uit The Long Halloween, The New 52 en Batman Beyond. Elk pak kent zijn eigen statistieken waardoor elke missie het beste te spelen is met een bepaald kloffie. Ik was dan ook verheugd om te zien dat je voor het inloggen met je WBID (Warner Bros. ID) meteen toegang kreeg tot Batman Red Son. Het inloggen is sowieso interessant, met de versie op je telefoon speel je op deze manier extra’s vrij voor in de volledige game op je console en andersom.

Het spel gebruikt de map van Gotham City als hub waardoor je verschillende missies kunt kiezen die, uiteraard, steeds lastiger worden. De stad is verdeeld in vier districten waarin je je een weg langs de gemiddelde voetvolk-slechterik moet vechten om bij een eindbaas aan te komen. Mochten levels even niet lukken omdat je nog niet sterk genoeg bent (je level is te laag?), dan is het altijd mogelijk om eerdere missies opnieuw te spelen om de XP-meter aan te vullen. Om een missie te kunnen starten moet je genoeg staminapunten hebben, punten die na verloop van tijd automatisch aanvullen. Verwacht dus niet dat je uren aan een stuk met de game uit de voeten kunt, wanneer deze punten op zijn is het even gedaan voor de Dark Knight. Uiteraard kun je ze aanvullen door punten te kopen wanneer je geen zin hebt om te wachten. De meeste missies zijn je standaard gevechten, andere brengen een extra uitdaging met zich mee. Zo zijn er de dagelijkse missies, timed challenges en de most wanted missies. Hier vecht je bijvoorbeeld met een Batman die geïnjecteerd is met vergif waardoor je healthmeter langzaam terug blijft lopen. Het behalen van zo’n missie zorgt uiteraard wel voor een grote beloning in de vorm van ingame geld en XP.

Om te vechten druk je op het scherm van je telefoon of tablet voor de standaard aanvallen. Interessanter gaat het worden wanneer je langs het beeld veegt om sterkere aanvallen uit te voeren en combo’s aan elkaar te rijgen. Door Batman anders te laten staan (Assault stance voor meer schade toe te brengen, guarded stance voor een betere verdediging) heeft hij de mogelijkheid om diverse gadgets te gebruiken. Deze variëren van het gooien van een Batarang tot het oproepen van vleermuizen. Deze moeten opladen tijdens de gevechten en kunnen stuk voor stuk sterker gemaakt worden door er je verdiende geld tegenaan te gooien. Iets wat ik je aan kan raden aangezien de game langzaam maar zeker bizar moeilijk gaat worden. Gelukkig kan de Dark Knight aanvallen van tegenstanders blokken, al zorgt dit er nooit voor dat er compleet geen schade aangebracht wordt.

Waar je eerdere gevechten tegen de standaard vijanden makkelijk wint zonder ook maar één keer van stance te veranderen of een gadget te gebruiken, zul je al snel ondervinden dat dit in latere missies cruciaal gaat worden om het gevecht te overleven. Tijdens gevechten snel wisselen (door middel van het aanraken van een icoon) kan het verschil uitmaken tussen een overwinnende Batman of een leegstaand Wayne’s Mansion. Gelukkig werkt de game snel, is de besturing simpel en doeltreffend en wordt het nooit moeilijker door technische problemen. Als speler bestudeer je de bewegingen van je vijanden zodat je weet wanneer je aan kunt vallen, wanneer je het best kunt blokken en op welk moment je het beste die power-up in kunt zetten.

In een vergelijkbare game zoals Infinity Blade heb je de mogelijkheid om aanvallen te blokken of te ontwijken. Hier niet, hier kun je alleen blokkeren. Zoals ik al zei krijg je op deze momenten toch een minimale schade te verwerken. In latere levels voelt het niet eerlijk wanneer je een aanval blokkeert terwijl deze kleine schade net dat beetje levenskracht weg weet te nemen waardoor je sterft. Een ontwijkmechanisme was op zijn plaats geweest. Daarnaast voelt het op momenten ook raar wanneer Batman alle klappen gewoon lijkt te ontvangen, zonder ook maar één keer uit de weg te springen.

Arkham Origins op de mobiele apparaten gaat niet bijzonder diep. Ja, je kunt behoorlijk wat upgrades voor Batman kopen door middel van een een tof RPG-systeem waarin de Dark Knight steeds sterker blijft worden, maar dieper dan dat zal het niet gaan. De game valt te vaak terug op het kopen van deze upgrades waardoor je, wanneer je geen geld wilt betalen, net iets te vaak oudere levels opnieuw moet spelen. Is dit erg? Niet echt, aangezien de game geheel gratis te downloaden is. Wanneer je dit vergelijkt met de Arkham City-game op de telefoons, waarin dit betaalsysteem ook aanwezig was maar de game je zo’n vijf en een halve euro kostte, lijkt het hier beter op zijn plek. Grafisch doet de game niet onder voor de gemiddelde topper op de kleinere apparaten en oogt en klinkt het als zijn broer op de grote console.

Batman: Arkham Origins op de mobiele platformen voelt aan als een leuk tussendoortje waar je stiekem behoorlijk wat tijd aan kwijt kunt raken. Het verzamelen van diverse outfits voor Batman, het upgraden van het personage en het gegeven dat je extra’s vrij kunt spelen voor de versie op de consoles, zorgt ervoor dat dit geen verkeerde download is geworden. De game kost niets, uitproberen kan dus helemaal geen kwaad!

[review pros=”+ Grafisch indrukwekkend
+ Toffe kostuums
+ Extra’s unlocken voor console-game” cons=”- Niet bijster diep
– Waarom kan Batman klappen niet ontwijken?
– Soms té afhankelijk van het betaalsysteem” score=83]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.