Black Friday: een dag vol ergernissen?!

Black Friday: een dag vol ergernissen?!

Op het moment dat deze feature online gaat is het maandag. Maar het is geen gewone maandag, het is namelijk Cyber Monday. Het slotstuk van de Black Friday gekte. Black Friday heeft de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen buiten de VS, en tegenwoordig kun je ook in Nederland en België er haast niet meer om heen. Gelukkig voor ons gamers zijn games een van de favoriete categorieën van retailers om korting op te geven. Het is dan zeker ook interessant om webshops en andere winkels in de gaten te houden om zo goedkoop mogelijk games te scoren. Toch bekroop mij tijdens Black Friday een akelig gevoel. Ik begon te twijfelen aan het feit of Black Friday wel een feestdag voor ons gamers moet zijn. Want heel leuk dat je die toptitels voor weinig geld kunt krijgen, ik zie toch ook wel wat nadelen. Ik zal het je proberen uit te leggen!

Digitale deals zijn 9 van de 10 keer gewoon flut
Een punt waar ik me al tijden aan erger. Want waarom zijn in godsnaam digitale games vaak duurder dan de fysieke games. Je moet (in mijn ogen in ieder geval) toch wel totaal gek zijn als je een game voor 70 euro gaat pre-orderen op Xbox Live of in de PlayStation Store. Oké, je kunt de game dan vaak precies op middernacht spelen, maar dat is dan ook het enige voordeel wat ik zou kunnen bedenken. Zeker omdat nieuwe games op release vaak 60, soms zelfs rond de 52 euro kosten. Hetzelfde speelde zich af op Black Friday. Neem nou toptitels als Battlefield 1 of Titanfall 2. Deze games waren rond de 40 a 45 euro als je ze via je Xbox of je PlayStation zou kopen. Maar wanneer je goed rondkeek, dan kon je ze voor 35 euro scoren bij retailers. Nog altijd is de digitale game duurder dan het fysieke exemplaar. Oké, voor iets oudere titels was de digitale versie zo nu en dan goedkoper, maar die kun je vervolgens niet doorverkopen. Ik blijf het een raar fenomeen vinden.

Waar ik ook niet helemaal over uit kon, was het feit dat er behoorlijk wat verschil zat tussen de aanbiedingen op de PlayStation Store en Xbox Live. Neem nou een titel als DiRT Rally. Mocht je die game nog niet in je bezit hebben: een absolute aanrader. Te krijgen op de PlayStation Store voor 20 euro, op Steam voor 25 euro en op Xbox Live voor 28 euro. Vindt Codemasters de gamers op de PlayStation leuker, of hoe zit de vork in de steel? Ik kan er ook niet helemaal over uit.
Games op de releasedatum kopen loont totaal niet meer
Ik laat me vaak verleiden tot de aankoop van een game op de releasedatum. Maanden zo niet jaren heb je naar een game uitgekeken. Je ziet langzamerhand steeds meer gameplay op internet verschijnen. Een hoop gamers hebben die game waar jij zo naar uit kijkt op een of andere manier al in huis weten te halen. De reviews druppelen langzamerhand binnen en zijn eigenlijk allemaal positief. Op releasedatum ren je naar de winkel en reken je zonder pardon zestig euro af. Het is het lange wachten allemaal waard geweest!

Mocht je de afgelopen maanden dit hebben meegemaakt met (en nu komt er een behoorlijk lijstje) Skyrim, Mafia 3, Call of Duty: IW, Battlefield 1, Titanfall 2, Dishonored 2, Watch Dogs 2, Deus Ex, Forza Horizon 3, Gears of War 4, FIFA 17 of Tomb Raider? Dan is er best de kans aanwezig dat je je na Black Friday een beetje genaaid voelt. Al deze games waren namelijk echt behoorlijk in de aanbieding bij een hoop winkels. Van een aantal titels die niet zo goed lopen kan ik het misschien nog wel begrijpen. Maar bijna 50 procent korting op bijvoorbeeld Battlefield 1, net een maand na release? Dat is wel heel heftig als je het mij vraagt! Ik ben in ieder geval gewaarschuwd voor volgend jaar: ik koop geen games meer op release. Dan maar een maandje wachten tot Black Friday 2017.

We haten met zijn allen de Xbox One
Hoe sneu het ook is voor Microsoft en hoe onterecht het misschien is, er valt eigenlijk niet te discussiëren over de positie van de Xbox One in Nederland en België. De Xbox One moet namelijk echt duidelijk het onderspit delven in vergelijken met de PlayStation 4. Als ik ook kijk in mijn eigen omgeving: iedereen heeft een PlayStation 4. De mensen met een Xbox One zijn op een hand te tellen in mijn vriendenkring. Dat terwijl haast iedereen een PlayStation 4 heeft.

Goed, de Xbox One is natuurlijk wat traag uit de startblokken gekomen doordat de console een tijdje niet in België en Nederland te krijgen was. Dit terwijl de console in bijvoorbeeld Duitsland al wel op de markt was. Maar als je op Black Friday keek naar de aanbiedingen van de Xbox One in vergelijking met die van de PlayStation 4? Dan waren de aanbiedingen voor de One toch echt vaak beter. Maar als je dan in een winkel kwam, was het weer helemaal andersom. Acties met een PlayStation 4 liepen als een tierelier, de Xbox One stond nog gewoon vol in de schappen. En dat is raar, want de Xbox One is zeker geen mindere console.

Goed, misschien loop ik nu te veel te klagen over Black Friday. Het is ergens dan ook weer fantastisch dat je bepaalde games voor zo’n lage prijs kunt krijgen. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik wel van bepaalde aanbiedingen gebruik heb gemaakt. Maar aan de andere kant is het ook een grote fuck you naar de fanatieke gamer. De gamer die op de releasedatum al zijn favoriete spel heeft gekocht. Had hij namelijk een maand langer gewacht, dan had dit hem bijna de helft gescheeld. Iets wat in mijn ogen toch niet helemaal lekker voelt.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.