De beste Xbox exclusives ooit

De beste Xbox exclusives ooit

We staan aan de vooravond van de volgende generatie Xbox. Vrijdag verschijnt de Xbox One (na flink wat uitstel) officieel in Nederland. Een console die voort moet bouwen op dat wat de voorgangers hebben gedaan. Met die voorgangers, de Xbox en de Xbox 360, zijn we in aanraking gekomen met flink wat titels die puur voor het platform ontworpen werden. Hoewel sommige misschien in een later stadium toch naar de PC zijn gekomen, beschouwen we ze als echte Xbox-games. We kijken naar de beste exclusieve games voor de Xbox…. Ooit!Halo

Natuurlijk, een inkoppertje. Halo: Combat Evolved was een titel die tijdens de launch van de originele Xbox verscheen. De (bij het grote publiek) relatief onbekende studio Bungie bracht het eerste avontuur van de Master Chief en zette daar een standaard voor alle shooters die daarna kwamen neer. Eén op de twee verkochte Xboxen had een versie van het spel bij zich. Halo bleek een blijvertje, met Halo 2 vervolgde Bungie haar verhaal op de zwarte console waarna met Halo 3 de stap richting de Xbox 360 werd gemaakt. Nu, jaren na dat derde deel (en games in de vorm van ODST, Reach, Wars, Spartan Assault en Halo 4 verder) is Halo nog steeds een belangrijke speler voor de console. Misschien zelfs wel de belangrijkste. De wereld kijkt uit naar Halo 5: Guardians…

Amped
Er waren twee snowboard-games die er toe deden. SSX en Amped. Hoewel SSX nog niet zo heel lang geleden haar laatste deel op de wereld los heeft gelaten, ligt Amped verder in het verleden. Het origineel verscheen al in 2001 en wist spelers flink uit te dagen. Amped was geen game zoals SSX en de Tony Hawk’s, in Amped moest je werken voor de beste scores. Recht op je bord blijven staan was moeilijker dan je zou verwachten. Maar wanneer je het eenmaal doorhad beleefde je één van de beste snowboardgames die er waren. Het laatste deel, Amped 3, stamt alweer uit 2005.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gears of War
De vernietigde schoonheid van Gears of War wist in 2006 indruk te maken. Ver in de toekomst, op de planeet Sera, wordt de mensheid aangevallen door de Locust. Geen wezens vanaf een andere planeet, maar dodelijke gedrochten die overal uit de grond kunnen komen middels de bekende ‘emergence holes’. Met brute kracht, fantastische graphics en volwassen sci-fi werd de eerste Gears of War een hit. Later verschenen nog drie vervolgen. Een nieuwe Gears of War is inmiddels in ontwikkeling om exclusief op de Xbox One te verschijnen.

Crackdown
In 2007 verscheen Crackdown, een game van Real Time Worlds, dat een grote open wereld bracht waarin jij kon doen en laten wat je wilde. Met auto’s ging je snel van A naar B, je deed de actievolle missies en steeg in aanzien in de stad waarin je in vertoefde. Ja, Crackdown leek veel op Grand Theft Auto. Niet vreemd ook, de oprichter van Real Time Worlds, David Jones, is ook de grote man achter GTA. In Pacific City was jij een ‘cybernetically-enhanced Agent’ met de taak om de misdaad uit te schakelen. Via Xbox Live kon er met twee spelers gelijk gespeeld worden. Origineel zou Crackdown voor de eerste Xbox verschijnen. Het volgende deel gaat verschijnen op de Xbox One.

Project Gotham Racing
In de hoogtijdagen verscheen het puike Metropolis Street Racer, een game waarin het niet zozeer puur en alleen draaide om als eerste over de finish te gaan, maar ook de stijl die je aan je races gaf. Driften, prachtige bochten en mooie manoeuvres werden beloond met Kudos. Diezelfde ontwikkelaar die deze game ontwikkelde, Bizarre Creations, bracht Project Gotham Racing naar de originele Xbox. Een spirituele opvolger, dit keer onder het toeziende oog van de Microsoft Game Studios. Ook in de vier ‘PGR’s’ die verschenen zijn was de stijl van het rijden belangrijk. PGR werd de op één na best verkopende game op de Xbox. Hoewel Bizarre Creations inmiddels de deuren gesloten heeft, gaan er al jaren geruchten dat er een nieuwe Project Gotham Racing in ontwikkeling is.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Forza Motorsport
Wanneer de grote concurrent een haast perfecte racer heeft in de vorm van Gran Turismo, moet je als studio natuurlijk ook van goede huizen komen om de strijd aan te gaan. In 2005 bracht Turn 10 Studios de eerste Forza Motorsport op de originele Xbox. De game was grafisch interessant, bracht veel verschillende auto’s en liet je racen op bestaande tracks. Net als in Gran Turismo werd hoog ingezet op het realisme. Nu, met de komst van Forza Motorsport 5 en Forza Horizon 2 aan de, ehm, horizon, zijn veel gamers het erover eens; Forza heeft Gran Turismo inmiddels ingehaald en achter zich gelaten.

Midtown Madness
We weten het. We spelen een beetje vals. Midtown Madness begon ooit op de PC, maar het derde deel wist zijn weg puur te vinden naar de Xbox. De open wereld-racer bracht verschillende modi naar de gamer om naar hartelust doorheen te racen. Interessant was dat de game volop ondersteund werd door Xbox Live, iets wat in 2003 helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Races online doen met vrienden in een wereld die compleet open was (en gevuld was met verkeer!) bleek hilarisch te zijn. Vooral wanneer mensen hun eigen regels gingen verzinnen. Tikkertje met Mini Coopers in de straten van Parijs? Tik, jij bent hem! We hopen nog altijd op een vervolg. Leuk detail: de studio achter Midtown Madness 3? Dice. Juist, die van de Battlefield-serie.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Fable
In 2004 bracht Peter Molyneux de beste, grootste en meest epische RPG die de mensheid ooit zou spelen. Zijn woorden. Natuurlijk werd de game niet dat wat Molyneux voorspelde (want de man is nog nooit een belofte nagekomen rondom zijn eigen games. En achteraf vindt ‘ie de titels toch ruk), maar het bracht wel een hele fijne actie-RPG waar veel mensen zich in verloren. Het gegeven dat jouw acties in de wereld van Fable invloed hebben op je speelstijl (ben je goed, ben je slecht?) en het uiterlijk van je personage was redelijk nieuw. Hoe de mensen in het spel op je reageerden door jouw voorgaande acties was uniek. Op de Xbox One verschijnt Fable Legends.

De kans is groot dat jouw favoriete exclusieve titel niet in de lijst staat. We horen dan ook graag wat jouw meest gespeelde game was die alleen op de Xbox verschenen is. En welke serie zou je graag op de nieuwe generatie Xbox terug willen zien? Hopen mag altijd, toch?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.