De E3 verwachtingen van Harmen

De E3 verwachtingen van Harmen

Wat is het toch heerlijk om voor een gamesite te schrijven. Sowieso al natuurlijk, maar helemaal in de tijd vlak voor, tijdens en vlak na de E3. De week van de grootste gamebeurs ter wereld is altijd een feestje, en doordat wij als redactie al weken van tevoren bezig zijn met het plannen van content, zijn wij nóg meer en intensiever met het evenement bezig. En wat is er dan leuker dan mijmeren over wat er allemaal die week gaat gebeuren?

Zowel Sony, Microsoft als Nintendo gaan knallen met exclusives
De hardware van de PlayStation 4 en Xbox One is inmiddels zo ‘oud’ dat de verkoop van de consoles zelf winstgevend is, maar de markt raakt verzadigd. Veel mensen hebben al de spelcomputer in huis die ze willen. Nu moeten ze vastgehouden worden. Anders gezegd: niet in de verleiding gebracht om over te stappen naar de hardware van een andere fabrikant. Om die reden moeten zowel Sony als Microsoft gaan knallen met nieuwe exclusieve games, en ik denk dat dat ook gaat gebeuren. Sony is op dat gebied altijd al goed geweest, bij Microsoft is sinds de aanstelling van gamer in hart en nieren Phil Spencer als hoofd van de Xbox-afdeling vier jaar verstreken. Precies de tijd waarin je een gemiddelde blockbustergame kunt ontwikkelen. Nu is dus een uitgelezen moment om een hele sloot aankondigingen te doen.
Even een aparte alinea voor Nintendo, aangezien zij in een andere situatie zitten dan de concurrentie. Ze zijn nog volop bezig om hun hardware te verspreiden, maar juist daarvoor hebben ze goede exclusives nodig. Nu heeft men al aangegeven dat er alleen maar gesproken gaat worden over games die dit jaar nog verschijnen, maar 1. Er zijn nog heel weinig grote Switch-titels voor dit (na)jaar bekend en 2. Vorig jaar zeiden de Japanners hetzelfde en werd er ook het nodige geteaset…

Multiplatform-support voor Switch blijft een lastig verhaal
Gezien we (en dus ook ontwikkelaars) inmiddels een jaar weten dat de Switch een daverend succes is, verwachten sommige mensen dat het deze E3 aankondigingen over multiplatform-titels voor de Nintendo Switch gaat regenen. En geloof me, ik zou niets liever willen, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Sowieso heeft Nintendo nooit eerder even goede ondersteuning gehad op dat gebied als de concurrentie, maar ook is de hardware van de Switch dermate minder krachtig dat er flink wat tijd geïnvesteerd moet worden om de gemiddelde PS4- of Xbox One-game naar Nintendo’s console te brengen. Tijd die ontwikkelaars niet hebben of er niet aan willen besteden. Mijn voorspelling is dan ook dat het bij een incidentele port zoals DOOM of Wolfenstein II blijft, evenals indies natuurlijk. Verder misschien her en der een heruitgave of een remaster, maar volledig meedraaien met games als CoD en FIFA gaat niet gebeuren. Sterker nog: ik denk dat er dit jaar geen nieuwe FIFA voor de Switch gaat komen, hooguit een Legacy-editie waarin alleen de spelers en teams aangepast zijn.

Battle royale gaat viral
Met de populariteit van PUBG en Fortnite kan het niet anders dan dat we komende E3 enorm veel titels gaan zien die (mede) gaan draaien rondom het gevierde genre. Van de nieuwe Call of Duty is natuurlijk al bekend dat een eigen battle royale-variant de singleplayer gaat vervangen, van Battlefield V weten we dat het er vooralsnog niet in gaat komen. Maar dat is natuurlijk pas het begin. Van het genre op zich natuurlijk ook. Tot nu toe is het er alleen in shooter-vorm, maar het zou me niks verbazen als we ook in bijvoorbeeld het racing-genre of op de een of andere manier in de sportgames zoiets gaan krijgen. The game has yet to begin…

Ubisoft gaat indruk maken met Beyond Good and Evil 2
Het heeft de nodige jaren mogen duren, maar eindelijk komt het tweede deel van de cult-klassieker er. En het heeft er alle schijn van dat Ubisoft dit project tot een succes wil gaan maken, anders gezegd er een spel van te maken dat ook door de casual gamer opgepikt gaat worden. Dat echter wel zonder de harde kern van de fans van de franchise teleur te stellen. Hoe ze dat gaan doen? Dat gaan we hopelijk tijdens de E3 zien. Een releasedatum zullen we nog wel niet krijgen, hoogstens een releasewindow. Maar ik hoop wel dat we de nodige gameplay te zien gaan krijgen en ons zo ook een beeld kunnen vormen van wat voor soort game dit precies gaat worden.
Destiny stuiptrekt nog één keer
De eerste Destiny was zowel qua game als qua verkopen niet het beoogde succes. Activision zou teveel haar wil doorgedrukt hebben waardoor de creatieve vrijheid van ontwikkelaar Bungie de kop in werd gedrukt. Het tweede deel zou alles recht moeten trekken. Helaas voor zowel Activision (dat van Destiny een tweede Call of Duty had willen maken qua succes) lukte dat niet. De roering rondom de game was er even tijdens de launch, maar verstomde vervolgens. Het ergste dat had kunnen gebeuren, gebeurde: niemand had het meer over het spel. Daarom vermoed ik dat Activision (en Sony) Destiny 2 nog één keer in de spotlights gaan zetten met de onvermijdelijke DLC die eraan zit te komen, en dat we daarna weinig tot niks meer van de franchise gaan horen. Althans, niet in de huidige vorm. Misschien wordt een nieuwe Destiny-game een volledige reboot die een volledig andere game wordt, maar ik zie het somber in. Eeuwig zonde van zo’n studio en game die barsten van de potentie.

Eerlijk is eerlijk: van de helft van mijn voorspellingen hoop ik dat ze niet uitkomen. Stiekem hoop ik dan ook dat ik aangenaam verrast ga worden deze E3. Door drukte heb ik het afgelopen jaar ook minder gamenieuws gevolgd dan ik had gewild, dus ik zal ongetwijfeld niet alle geruchten en buzz meegekregen hebben. Het gaat hoe dan ook een top-week worden, het wachten is bijna voorbij!

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).