De E3 wishlist van Daan

De E3 wishlist van Daan

Wat staat er ons een hoop moois te wachten op de komende E3. De nieuwe details van de Scorpio en natuurlijk alle toffe games die we te zien gaan krijgen. Sony gaat waarschijnlijk met hun enorme lijst aan exclusives een hele toffe persconferentie tegemoet. Maar er is één exclusieve Sony titel die ik nog heel graag zou willen zien, helaas is de kans hierop heel erg klein.

Until Dawn was voor mij de verrassing van 2015. Voordat de game verscheen had ik amper beelden ervan gezien en had ik er dus totaal geen verwachtingen bij. Maar een vriend van mij had de game gekocht en leende deze aan mij toen hij hem uitgespeeld had, met het bericht dat dit echt iets voor mij was. Hij wist dat ik gek was op films zoals, Scream en I Know What You Did Last Summer, dus deze game lag precies in mijn straatje.

In Until Dawn draait het verhaal om een groep vrienden die jaarlijks op winteruitje gaan naar de Blackwood Pines skihut. Op één van deze uitjes loopt een prank ietwat uit de hand, waardoor twee van hen omkomen. Het jaar daarna komen de vrienden toch weer bij elkaar om de dood van hun twee vrienden te herdenken, maar dit loopt niet volgens plan door alle vreemde gebeurtenissen die plaatsvinden. De game bevat bijna alle mogelijke horror clichés, zoals het stelletje met het domme blondje en de atleet, de nerd die stiekem verliefd is en de groep opsplitsen terwijl het veel verstandiger is om bij elkaar te blijven. Ik heb ongelofelijk van de sfeer en het verhaal van de game genoten en deze in één ruk uitgespeeld. De effecten die je beslissingen hadden op het vervolg van de game waren heel belangrijk en gaven mij het gevoel dat ik echt invloed had op het verhaal. Until Dawn is naast alle Telltale games, zelfs één van de weinige games waar ik een platinum trophy op behaald heb. Net zo lang heb ik de game opnieuw gespeeld tot ik alle mogelijke eindes had behaald.
Dit moet een compleet nieuwe franchise worden voor Sony, was mijn idee dan ook na het uitspelen van Until Dawn. De game was ook voor Sony een verrassing, want de game verkocht verrassend goed en haalde vrijwel overal hoge scores. Dus dan moet een deel twee toch wel in de planning staan? Niet dus. Pete Samuels van Supermassive Games heeft in een interview aangegeven dat ze ook verrast waren door het succes, maar dat ze op dit moment niet bezig zijn met de ontwikkeling van een tweede deel. Waarom niet?! Iedereen is verrast door het succes van de game! Ik, Sony, Suppermassive Games. Waarom geen vervolg dan? Ze hebben natuurlijk de stand-alone, Rush of Blood uitgebracht voor de PS VR, maar dit was een totaal ander type game die vrijwel niks te maken had met Until Dawn. Het positieve wat we wel uit de uitspraak van Samuels kunnen halen is, dat ze op DIT moment niet bezig zijn, dus dat het nog niet uitgesloten is voor de toekomst.  

Een vervolg op de game zou ook niet al te moeilijk moeten zijn in mijn ogen. Natuurlijk moeten het andere karakters worden in een vervolg, want afhankelijk hoe je het eerste deel gespeeld hebt kunnen er redelijk wat daarvan dood zijn. Maar vrijwel elke zelf respecterende horrorfilm heeft ook meerdere delen en daarin gaat vaak ook een groot gedeelte van de cast dood. Naast het hebben van meerdere delen, zijn vaak de vervolgen op zelf respecterende horrorfilms niet al te best. Het is dus belangrijk dat een vervolg op Until Dawn een sterk verhaal heeft en de keuzes die je kunt maken er echt toe doen, zodat je snel een band opbouwt met de karakters en je wordt meegesleurd in het verhaal.

Dat de game ooit gaat komen daar heb ik wel vertrouwen in, maar of we deze al op de komende E3 gaan zien, dat verwacht ik helaas niet. Gelukkig zijn er genoeg andere toffe games waar ik veel plezier aan kan beleven in de tussentijd. Maar stiekem blijf ik toch af en toe terugdenken aan alle jumpscares die ik beleefd heb in de Blackwood Pines skihut.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.