De EA persconferentie, alles op een rij #E32017

De EA persconferentie, alles op een rij #E32017

De officiële aftrap! De E3 is hier! Electronic Arts heeft de week der weken mogen openen met haar persconferentie. Een conferentie waarvan we negentig procent misschien al wisten, maar waar toch verrassingen waren. Dat de conferentie in het teken zou staan van Star Wars Battlefront II was te verwachten, maar er was meer…

Met EA Play, een idee dat EA vorig jaar heeft geïntroduceerd, wil de ontwikkelaar de games niet alleen tonen, maar ze laten spelen. Daarom zat de zaal dit keer vol met gamers die games konden spelen, laten zien en zelfs mochten streamen. Ook hier was Battlefront II de grootste voorloper, maar voordat we daar aan beginnen, gaan we terug naar de eerste minuten van de conferentie. De minuten waarin een groep met slaginstrumenten het podium op kwam om de verhalende mode voor Madden NFL 18 aan te kondigen. In deze ‘Longshot’, die heel erg lijkt op The Journey uit FIFA 17, speel je als iemand die het moet gaan maken. De game oogt prachtig, maar zal het in Nederland vast weer niet heel goed gaan doen.

Wat beter gaat is Battlefield 1. De game verkoopt goed, de community omarmt de game en wordt dagelijks duizenden uren gespeeld. Dice gaat verder met de ondersteuning voor de game in de vorm van ‘In the Name of the Tsar’. Deze uitbreiding, die later dit jaar beschikbaar komt, is de grootste uitbreiding die een Battlefield ooit gehad heeft. Spelers strijden op zes nieuwe maps en vechten als het Russische leger, inclusief het Women’s Battalion of Death. Dit is de eerste keer dat fans als een vrouwelijk personage kunnen spelen in de multiplayer van Battlefield. Daarnaast bevat Battlefield 1 In the Name of the Tsar 11 nieuwe wapens, 6 nieuwe maps, meer Operations, meer voertuigen waaronder de enorme Ilya-Muromets Heavy Bomber, een gloednieuwe spelmodus genaamd Supply Drop, nieuwe persistence, nieuwe manieren om je speelstijl aan te passen en nog veel meer. Daarnaast gaf Dice aan dat er maandelijkse updates gaan komen voor de game, met nieuwe maps en in-game evenementen. Hier horen we tijdens de Gamescom veel meer over.




EA nam even de tijd om te tonen hoe groot eSports tegenwoordig is. Het is een tak die blijft groeien en steeds meer mensen weet te trekken. Logisch, met games als FIFA 18, bijvoorbeeld; een game waar veel informatie over werd vrijgegeven, waaronder ook voor de speciale versie voor de Switch. Natuurlijk keert The Journey terug en gaat het verhaal van Alex Hunter door. Wat ook door gaat is de Need for Speed-franchise. De game, die eerder al onthuld werd in de vorm van Need for Speed Payback, kreeg tijdens de E3 conferentie van EA haar eerste in-game trailer. Het ‘Fast and Furious’-sausje druipt er vanaf. A Way Out is een compleet nieuwe IP die EA aankondigde. Het is een game die gemaakt wordt door Hazelight Studio’s. Deze coöperatieve splitscreen game komt uit onder de EA Originals en is van de Indies achter Brothers: A Tale of Two Sons. Het is een unieke game die alleen in co-op te spelen is, zodat twee spelers in elke situatie moeten samenwerken. Via een fascinerend verhaal beleven Leo en Vincent samen een emotioneel avontuur met onvergetelijke actiemomenten, inclusief achtervolgingen, infiltratiemissies, man-tot-mangevechten, vuurgevechten en nog veel meer. De game komt naar PC, Xbox One en PlayStation 4.

Waar veel mensen op zaten te wachten is de nieuwe IP van Bioware. Anthem is onthuld! Hoewel er niet veel meer was dan een trailer, gaf EA wel aan dat de game volledig gebruik gaat maken van de kracht van de Xbox Scorpio. Jawel, we hebben hier de eerste officiële Scorpio beelden! EA liet het er even bij met de belofte dat we tijdens de conferentie van Microsoft veel meer gaan zien. Eerst even die Scorpio aankondigen, nietwaar?




Mocht je ondertussen zoiets hebben van, goh, wat zou ik graag even wat van EA spelen… het kan! EA Access is tijdens de E3 geheel gratis te gebruiken op je Xbox One, mits je een Gold-abonnement hebt. Alle games uit de EA Vault kun je downloaden en heel de week spelen. En daar zitten best wel wat toffe titels in. NBA Live 18 uiteraard nog niet, die moet nog uitkomen deze aankomende herfst. De basketballer van EA was even weg, maar EA probeert weer helemaal terug te komen. In een RPG-achtige mode genaamd The One, wat ook weer lijkt op The Journey. We bespeuren een patroon. In augustus zal een demo verschijnen.

De rest van de conferentie draaide om één ding: Star Wars Battlefront II. Duidelijk de grootste game van EA voor dit jaar. We kregen de eerste beelden te zien van de multiplayer in een geweldige trailer én een 20 tegen 20-match! Theed was het strijdveld, droids tegen clones. Opvallend was vooral hoe ongelooflijk goed de game er uit gaat zien. Ook liet EA weten hoe de game na de launch ondersteund gaat worden. Er is geen season pass, we krijgen alle content gratis. Inclusief Finn en Captain Phasma als speelbare helden! De content zal worden uitgebracht in Star Wars Battlefront II via thematische seizoenen, waarmee spelers de reis van hun Star Wars Battlefront II-held kunnen voortzetten in een een constant groeiende wereld. Alle spelers krijgen toegang tot deze gratis contentdrops met verschillende nieuwe locaties, personages, voertuigen, modes, wapens, Star Cards en nog veel meer. Spelers kunnen ook meedoen aan normale live-evenementen en uitdagingen met hun eigen speciale beloningen. Het eerste gratis seizoen begint in december na de release van de game en wordt geïnspireerd door de binnenkort verwachte film Star Wars: The Last Jedi. Dankzij de relatie met Lucasfilm bevat dit seizoen Finn en Captain Phasma als nieuwe speelbare helden, de nieuwe planeetlocatie Crait, een nieuwe ruimtemap boven D’Qar, nieuwe evenementen, beloningen en nog veel meer.




Met Battlefront II laat EA zien goed geluisterd te hebben naar de fans. Een complete singleplayer, driemaal zoveel content als in het vorige deel. John Boyega, die Finn speelt in de films, was tevreden. Wij ook. Het was na een half uur Battlefront II echter wel heel jammer dat EA klaar was. De hoop dat eindelijk beelden getoond werden van alle andere Star Wars-projecten die in ontwikkeling zijn werd snel weggenomen. De vorige twee E3’s was dit wel het geval. Nu niet. Dit is de E3 van Battlefront II.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.