De pc als next-gen

De pc als next-gen

Ook voor mij is het tijd om de overstap naar de nieuwe generatie te gaan maken. De Xbox 360 die naast mijn televisie staat heeft jarenlang een goede dienst geleverd, maar ik moet nu toch wel erkennen dat hij voorbij is gestreefd door nieuwe hardware. Ik moet dus een keuze gaan maken: welk systeem zal mijn trouwe Xbox 360 mogen opvolgen? Lukt het me om een PlayStation 4 te bemachtigen en dus niet alleen naar de volgende generatie te stappen, maar ook naar de console van de concurrent? Of zal ik toch over de grens zoeken naar een Xbox One en die importeren naar mijn huiskamer? Nee, wacht. Dat doe ik niet. Ik ga voor de ultieme upgrade qua hardware en ga een nieuwe pc samenstellen. Niet zomaar een nieuwe pc, maar een monster van een game-pc! Ik zal je uitleggen waarom.

Als eerste en meest voor de hand liggende argument roep ik: “de graphics”. De PS4 en Xbox One laten al verbluffende graphics zien op de televisie, maar moeten toch wel hun meerdere erkennen in de betere hardware die nu verkrijgbaar is voor de pc. Het is niet voor niks dat veel nieuwe titels getoond worden op pc-hardware in plaats van op de console. Goed voorbeeld hiervan is de aankomende topper Watch_Dogs. Al bij de eerste gameplaybeelden stond iedereen versteld van de grafische pracht en praal die de game op je afgooit. Echter werd ook al snel bekend dat deze pracht en praal nooit op de Xbox 360 en PlayStation 3 getoond zou kunnen worden. Ook voor de nieuwe consoles is het een stap te hoog, want het is toch echt de pc die de gameplaybeelden ondersteunt. Nu hoor ik de mensen al roepen: “gameplay is belangrijker dan graphics!”. Ja, dat kan wel zo zijn, maar het oog wil toch ook wat. En met een mooie ATI of Nvidia kaart in je bak komt je oog niks te kort.

Een ander voordeel van de pc is de muis. Deze is goed te gebruiken bij first-person shooters, maar persoonlijk vind ik hem vooral fijn bij strategiegames. De pc is nog steeds hét platform voor dit genre. Op de consoles zijn de enige goed geslaagde strategiegames Halo Wars en EndWar. Er zijn wel eens andere pogingen gedaan in de vorm van bijvoorbeeld een Red Alert, maar dat waren nooit succesverhalen. Dat is ook niet zo gek, want de muis is een essentieel onderdeel in de besturing van strategiegames. Dit stukje hardware zorgt ervoor dat je jouw manschappen precies naar de juiste locaties kan sturen en de goede orders mee kan geven. Het aanbod aan titels in het strategiegenre is de laatste jaren wat teruggelopen, maar de kwaliteit staat nog steeds als een huis. Met titels als Company of Heroes 2, Total War: Rome 2 en het recente Banished ben je voorlopig wel zoet. En anders zijn er altijd nog de klassiekers als de C&C-serie en de SimCity games.

Misschien wel mijn belangrijkste reden om voor een nieuwe pc te kiezen is het meesterlijke gameplatform Steam. Valve heeft met Steam de afgelopen jaren een hele mooie portal opgezet waar je als gamer je vingers bij af kan likken. Een groot aanbod aan games in alle denkbare genres en (daar komt het) voor hele schappelijke prijzen! Met name de Steam-sales zijn ondertussen een fenomeen geworden waar menig gamerhart sneller van gaat kloppen. Wie wil er nu niet topgames in huis halen voor een zacht prijsje? Ik word daar in ieder geval wel heel enthousiast van. Sony en Microsoft doen erg hun best om dit concept te kopiëren naar PSN en Xbox Live, maar het blijft toch wel achter bij de acties van Steam. Zo zie je bijvoorbeeld de laatste Tomb Raider voor 30 euro over de digitale toonbank gaan bij die twee consoleboeren, terwijl de game voor een schamele 5 euro via Steam te koop is. De aanschaf van een dikke pc is met enkele van die acties natuurlijk al snel goed te maken.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb helemaal niks tegen de volgende generatie consoles. Sterker nog, zeer waarschijnlijk komt er ooit ook nog wel een Xbox One of PS4 in de woonkamer staan om de Xbox 360 definitief te vervangen. Voor nu zie ik echter een grote meerwaarde in de aanschaf van een nieuwe pc om de consoles nog even in de winkel te laten liggen. Helaas levert dit voor mij wel weer een volgend dilemma op, want welke hardware zal ik in mijn pc gaan zetten? Op dat gebied ben ik me al flink aan het verdiepen dus hopelijk ben ik daar ook snel uit, zodat ik snel mijn volgende generatie games kan gaan spelen. Waar kies jij eigenlijk voor: Een pc of een next-gen console? Of ga je voor allebei?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.