Fuck doelgroepen

Fuck doelgroepen

Op welke leeftijd val je als gamer uit de doelgroep? Wat is eigenlijk de doelgroep? Ik denk dat het gedeeltelijk afhankelijk is van de type games. Een Kirby zal door jongere spelers meer worden gedaan, en bij een Heavy Rain zal de leeftijd weer wat hoger liggen. Ik las laatste dat de gemiddelde gamer 32 jaar oud is. Ik vind dat redelijk hoog, maar het komt mij (met mijn 35 jaar) wel goed uit. Toch ervaar ik zelf dat het erg moeilijk is om mensen van dezelfde leeftijd één bepaalde game te laten spelen. Ik vind dat namelijk fijner dan gamen met wat jeugdige gamers, met alle respect.

Als ik in een lobby zit met allemaal 15 of 16-jarige, prestatiegerichte, opgefokte, puberende tieners, dan krijg ik daar een beetje de kriebels van. Niet omdat ik 20 jaar ouder ben, maar meer omdat ik liever gecomplimenteerd word om mijn goede spel, dan dat ik te horen krijg dat een 15-jarige scholier mijn moeder schijnbaar heeft geneukt als ik met acht punten afstand van hem heb gewonnen. Ik weet dat het mij niet moet storen, maar ik vermeid het liever dan dat ik dat soort gezwets aan moet horen. Ik snap ook niet waarom dat moet. Was ik ook ooit zo? Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit iemand van twee keer mijn leeftijd heb uitgescholden voor een terminaal zieke mongoloïde moederneuker. Ach, de tijden zijn veranderd.

In mijn doelgroep ontbreekt het meestal aan tijd. Ikzelf heb een 40-urige werkweek, een hypotheek, een shitload aan rekeningen en twee kinderen. Mijn vrienden hebben dit ook. En we zien elkaar nog best regelmatig, dus de tijd die ik vrij heb gaan naar deze sociale contacten. Alles wat ik dan over heb aan tijd, steek ik in mijn games. Omdat mijn vrienden ongeveer dezelfde levens lijden, is het moeilijk om in de vrije uurtjes dan ook nog eens samen een game te spelen. Om die reden plannen we nog wel eens een gameavond bij elkaar. Dan nemen we alle shit mee en spelen bij elkaar FIFA of COD en soms een nieuwe game. Mijn PS4 zit al vol met krassen van de tas waar ik hem in meeneem. Zonde, maar het zo waard. Toch mogen er van mij nog meer avonden worden ingepland. Ik ben een teamplayer. Ja, ik hou van een Free For All en kan daar een hele avond mee bezig zijn, maar ik game het liefst in het bijzijn van mijn vrienden.

En in dat geval telt leeftijd niet zozeer, meer omdat je vrienden ongeveer hetzelfde zijn als jij. Soort zoekt soort is het toch? Een online sessie met allemaal onbekenden is veel minder leuk dan gamen met de mensen die je kent. Mijn vriendenlijst is 35 vrienden lang en dat zijn 95% mensen die ik daadwerkelijk ken. Toch lijk ik daar een uitzondering in. Als je op YouTube kijkt kom je veelal gamers tegen die alleen een game spelen, online of offline. SandyRavage speelt nog wel eens met FickMoley en Seananners heeft een heel scala aan vrienden waar hij mee speelt. Maar Pewdiepie, Tobuscus en ProSyndicate, allemaal gerespecteerde gamers, spelen vaak alleen een game en dat scoort als een malle. Is dat dan toch hetgeen wat men het leukste vind om te doen en/of naar te kijken? Misschien ben ik dus wel de vreemde eend in de bijt en is het maar raar dat ik elke keer vraag aan mensen om games mijn mij te spelen. Ik denk altijd dat het aan mijn leeftijd ligt en het maar raar is dat ik mij zo interesseer in het samen spelen van games. Maar misschien is het toch toffer om alleen te gamen?

Ergens denk ik van niet. Op de laatste E3 werd de focus vaak gelegd op de co-op in games. Er lijkt dus toch echt een markt te zijn voor het samen gamen. En er komen ook wat grote MMO’s aan. Denk aan Destiny en The Division. Met de komst van Destiny breekt er hopelijk weer een tijd aan waarin in veel met mijn vrienden zal gamen. Ik ben niet heel prestatiegericht en vind het niet erg als ik slechter presteer dan andere in mijn team. Het gaat mij meer om de lol die je hebt bij het spelen. Het levert ook meestal leuke momenten op. En omdat ik nu veel gameplay aan het opnemen ben, denk ik dat er een hoop gelachen zal worden. En dat is toch uiteindelijk waar het om draait: plezier.

Het lijkt erop dat ik dus niet gedoemd ben om altijd maar alleen te gamen. En of ik nou in de doelgroep zit of niet, mijn gameavonden zijn lange van voorbij. Mijn naam is DaddyRT, ik ben 35 jaar en een trotse gamer. Fuck doelgroepen, het maakt allemaal niks uit. Blijf lekker je ding doen, vrienden. En als je ooit een co-op wilt doen, of een normale lobby zoekt, dan weten jullie mij te vinden. Ik zie jullie op de virtuele vlaktes van de gaming wereld. Stay Frosty.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.