Vrijdagavond gameavond: Geld verdienen met streamen

Vrijdagavond gameavond: Geld verdienen met streamen

Het vermogen om lang te kunnen wachten zonder boos te worden; dat is de betekenis van geduld. En dat is wat ik deze maand op moet brengen. Het wil namelijk zo zijn dat ik nog geen PlayStation 4 in huis heb. Simpelweg omdat het een extreem dure maand is. Ik heb twee kleine kinderen die een hele wasmand met cadeautjes gaan krijgen van Sinterklaas, een vriendin die op 17 december jarig is en waarvoor ik vorig jaar een cadeau ben vergeten dus dit jaar even moet uitpakken met iets leuks (lees: groots) en dan staat kerst ook nog eens voor de deur. Ik heb mij weten te bedwingen en nog geen PS4 gekocht, en dat is eigenlijk best wel knap. Applaus voor mezelf.

Dat het mij heel veel moeite kost, zal jullie niks verbazen. Als je op een redactie werkt waar games de basis zijn van je journalistieke relaas, is het erg lastig om jezelf te bedwingen geld uit te geven dat je eigenlijk niet hebt. Nu staat het geluk mij tweeledig bij. Alhoewel je van geluk in het eerste geval niet echt mag spreken aangezien het ten nadele komt van mijn collega’s. Zij hebben namelijk hun PS4 gepreordered en ook zij hebben ‘m nog niet binnen. Er worden mij dus verhalen bespaard over hun ervaringen met Sony’s nieuwe speelapparaat en zo hoef ik niet groen te zien van jaloezie.
Ten tweede mag ik van geluk spreken dat ik bij een werkgever werk die een dertiende maand hanteert. Dat betekent dus twee keer salaris op mijn rekening krijg in deze dure maand. Ik hoorde vanmorgen ook nog dat het waarschijnlijk rond de 20e van december al op mijn rekening staat. Even duimen dat de PS4 dan weer gewoon te verkrijgen is.

Ik heb erg veel zin in de nieuwe periode waar we in stappen, vooral nu met het hele stream-gebeuren op Twitch. Bij collega’s van andere websites die ik op Twitter volg heb ik natuurlijk al wel het een en ander gezien. Nu sta ik zelf wel redelijk bekend als een zelfverzekerd persoon die vaak wel zijn mondje klaar heeft, maar ik ben toch een beetje zenuwachtig voor het hele becommentariëren op mijn eigen gameplay. Ook met de gedachte dat heel erg veel mensen dit nu zullen doen ben ik vooral benieuwd hoe ik het interessant kan houden. Ik denk toch dat je het een beetje uniek moet houden als je kijkers wilt scoren. Ik denk namelijk dat, als je een scala aan mogelijkheden hebt om je gameplay vids te bekijken, je op een gegeven moment de aanbieders uitfiltert en je degene(n) volgt die je het interessants of leukst vindt. Zo volg ik zelf voornamelijk Seananners, Hutch en ProSyndicate.
En hoe gaat het straks als je heel veel viewers en likes hebt op je Twitch-pagina? Ik heb eens een artikel gelezen hoe je geld kunt verdienen met YouTube. Het is zo dat je voor ongeveer duizend views tussen de tweeënhalf en vijf dollar kunt verdienen (mits je een YouTube partner bent, wat je aan moet vragen), afhankelijk van de populariteit van je pagina. Als je dus één miljoen views hebt, met content die uniek is, dus geen geïmiteerde liedjes (of iets dergelijks), dan kun je tussen de 2500 en 5000 dollar verdienen. Zaak is dat je dan wel partner bent en regelmatig content uploadt. Dit bedrag is ook afhankelijk van het aantal subscribers dat je hebt en het aantal likes dat je krijgt. Maar goed, de vraag was: hoe werkt dit straks met Twitch?

Ik lees hier en daar een zelfde soort regeling als YouTube met betrekking tot het aantal volgers en likes. Maar ik lees ook iets over een doneer-knop, alsof het dus afhankelijk is van wanneer je viewers op die knop drukken. Dit lijkt mij niet helemaal op waarheid gebaseerd. Ik denk wel dat het nog lastiger gaat worden om een partner van YouTube of Twitch te worden aangezien ze nu een shitload aan aanvragen zullen krijgen van gamers die snel geld willen proberen te maken. Zolang je basis het plezier in gamen is denk ik dat je een goede kans maakt om uiteindelijk partner te worden en wellicht een zakcentje te verdienen. Twitch staat momenteel nog in de kinderschoenen qua PS4 en er valt nog het een en ander te verbeteren, bijvoorbeeld het doseren van het geluid. Misschien is dit al mogelijk en weet ik dat niet, dus suggesties in de reacties hieronder zijn welkom.

Ga jij je gameplay ook streamen? En gooi je er ook nog wat commentaar onder? Voel je vrij om de link naar je persoonlijke Twitch pagina hieronder te vermelden. En natuurlijk ook je idee hierover. We zijn erg benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken. En vergeet uiteraard ook niet onze Gameparty Twitch pagina te volgen: www.twitch.tv/gamepartynl. De hoeveelheid content hangt nog even af van wanneer we onze eerste PS4 in ontvangst mogen nemen. Tot die tijd: Stay Frosty.

Één keer per maand verschijnt “vrijdagavond gameavond”, een column van Auke van Leersum. Hierin omschrijft deze gamende vader van twee kinderen op geheel eigen wijze zijn zoektocht naar de perfecte balans van de hectiek van de huidige gamewereld in de hectiek van zijn gezinsleven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.