GameParty: negen jaar later

GameParty: negen jaar later

Het is december. Mensen komen samen, geven of krijgen cadeau’s en genieten van de donkere dagen. Het is ook de maand waarin we terug gaan kijken op het afgelopen jaar. Wat was tof? wat viel tegen? Wat moet er anders? Een verkregen e-mail in de afgelopen week deed ook mij terugkijken. Echter niet specifiek naar het afgelopen jaar.

LinkedIn stuurde mij ineens de e-mail met daarin een felicitatie. Blijkbaar ben ik inmiddels negen jaar in dienst bij GameParty. Negen jaar! Dat is haast eenderde van mijn leven dat ik inmiddels voor de website schrijf. Ik stond er zelf totaal niet bij stil, maar de mail deed me terugdenken aan al die artikelen die ik geschreven heb, al die mooie momenten die ik mee mocht maken en de leuke mensen die ik door GameParty heb ontmoet. Het werd meteen de inspiratie voor de tekst die jij nu voor je hebt. Want wat is er veel te vertellen na negen jaar. In die 3293 dagen is niet alleen persoonlijk veel veranderd, ook op de website en in de industrie waar we zo graag over schrijven.

Het begon voor mij in oktober 2005. De website GameParty, een pagina die ik vaak bezocht voor het laatste nieuws, opende een vacature. Hierin waren ze op zoek naar een nieuwe recensent die van plan was om de stap te maken van de Xbox naar de Xbox 360. Aangezien mijn pre-order al tijden stond en ik een behoorlijke kennis had rondom games besloot ik te reageren. Zonder ervaring in het schrijven van teksten schreef ik een testreview en stuurde deze op naar de hoofdredacteur van toen. Enkele weken later kreeg ik de e-mail dat hij eens met mij wilde spreken. Blijkbaar was mijn tekst interessant genoeg. In december van datzelfde jaar trad ik dan officieel in dienst en op de dag dat de Xbox 360 verscheen begon ik met het schrijven van mijn eerste review. Het was Peter Jackson’s King Kong. Het was de enige tekst die ik schreef in 2005.

Vanaf 2006 werd ik echt ingezet en schreef ik ongeveer elke maand een review. Het was nog steeds een hele fijne hobby om te doen naast mijn opleiding. In de vrije uurtjes speelde ik games (ik kreeg ze gratis ineens, wat enorm tof!) en schreef erover, om daarna mijn tekst op het web terug te zien. Mensen bleven erop reageren en ik vond een nieuwe passie. Een jaar later mocht ik vanuit GameParty voor het eerst op reis naar het buitenland. Het was spannend, ik had zoiets nog nooit gedaan. Met de Thalys ging ik naar Parijs om daar verslag te doen van de eerste Ubidays. Een evenement van Ubisoft zelf waar al hun aankomende titels gepresenteerd werden. Ik speelde voor het eerst Assassin’s Creed en werd weggeblazen door de grote stad, ik zag EndWar, Haze en Dark Messiah of Might and Magic. Dit, in combinatie met vele andere titels, zorgde voor een fantastisch weekend. Ik heb genoten. Ik wilde meer. Dat kreeg ik in de vorm van de beste perstrip die ik ooit mee heb mogen maken.

Met een grote groep Nederlanders werd ik naar Engeland gevlogen om daar in de schoenen van een Airborne-divisie te stappen. Voor Medal of Honor: Airborne leerde ik hoe ik moest vechten als een soldaat, hoe ik wapens kon gebruiken en hoe ik uit een vliegtuig moest springen. We schoten op Duitsers, zagen vliegtuigen vlak boven ons vliegen en mochten zelfs met een bazooka schieten. Nog steeds denk ik met enorm warme gevoelens terug aan deze trip. Nooit is deze perstrip overtroffen. Ik heb ook niet het idee dat zoiets nog eens gaat gebeuren. In diezelfde week mocht ik bij Rockstar in London trouwens ook als eerste Europese journalist aan de slag gaan met Grand Theft Auto IV…

er zijn geen afbeeldingen gevonden

In 2008 mocht ik terug naar de Ubidays en speelde titels zoals Far Cry 2, Soul Calibur IV, diezelfde EndWar, HawX en was één van de eersten die FallOut 3 in actie zagen. Het voelde speciaal. helemaal toen ik ’s avonds een flink gesprek had met Yves Guillemot, CEO van Ubisoft. Lekker casual, over games, de toekomst en Ubisoft. In datzelfde jaar nam Activision me mee naar België om daar aan de slag te gaan met Call of Duty: World at War. Ik sprak met de ontwikkelaar, een man die daadwerkelijk had gevochten in de oorlog en ontmoette Hank Keirsey voor het eerst, de militaire adviseur achter de serie. In 2008 besprak ik game zoals Guitar Hero: World Tour, Hellboy: The Science of Evil en Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Toen 2008 op zijn einde kwam en 2009 op het punt stond om te beginnen kreeg ik vanuit GameParty een hele nieuwe kans aangeboden. Ik mocht samen met de mannen van GamesFM tussen kerst en oud en nieuw elke dag een uur radio maken. GameParty werd een radiohit. Met duizenden luisteraars bespraken we games, gaven we prijzen weg en hadden we vooral veel lol. Ik had al de nodige kennis rondom radio doordat ik sinds 2007 ook al elke week op de radio te horen was. Op Omroep Brabant deed ik steeds mijn zegje over het gamenieuws van die week. En ja, dat doe ik nog steeds wekelijks!

Wanneer ik terugkijk op de jaren van GameParty zijn er echter twee dingen die er steeds uit blijven springen. De collega’s (want wat hebben we een fijne groep!) en de jaarlijkse trip richting Duitsland. Waar we eerder naar de Games Convention gingen in Leipzig, reizen we nu elk jaar af naar Keulen voor de Gamescom. Een week gevuld met games, interviews en lange, lange dagen. Een dag rondlopen op de beurs, snel wat eten om daarna alles te bewerken naar tekst en video. Slapen doen we misschien vier uur per nacht. Een enorm zware week, maar een week die ook bijzonder inspirerend en tof is. Het is daar waar je weer even herinnerd wordt waarom je een gamer bent. Waarom je dit werk doet. Je passie valt weer helemaal op zijn plek, met al die duizenden anderen die daar rondlopen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De negen jaar bij GameParty hebben mij steeds nieuwe dingen laten ondernemen. Zo begon ik als een schrijver maar dat is inmiddels niet meer mijn grootste taak binnen de website. Natuurlijk, ik schrijf nog steeds veel, maar ik heb er meer en meer werk omheen gekregen. Zo kreeg ik jaren terug de verantwoording over de PR, samen met collega Harmen Bootsma. Wij onderhouden de contacten met de bedrijven, zorgen dat we games krijgen en dat deze bij de juiste recensent terecht komen. Daarnaast heb ik mijn radio avonturen-uiteraard mogen beleven door deze website en ben ik sinds een paar jaar hoofdredacteur. Ik zorg dat de site draait, hamer op deadlines en stuur iedereen aan. Het is een grote taak die dagelijks tijd kost, maar ik doe het met liefde en plezier. Niet alleen voor deze website, maar ook voor de lezers. In de laatste negen jaren heb ik duizenden nieuwtjes geschreven en nu lees jij mijn 579e artikel. Het was een lange rit. Op naar de volgende negen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.