We zijn net bijgeslapen na de week die de E3 heet. Nog maar enkele weken achter ons, maar toch moeten we weer kijken naar de toekomst; de Gamescom komt er ook weer aan. Waar de E3 dit jaar later begon dan normaal, is het nu aan de Gamescom om eerder te beginnen. Liggen deze beurzen hierdoor niet te dicht op elkaar?
Begrijp me niet verkeerd, dit zijn de weken waarin het het leukste is om een gamer te zijn. De vele aankondigingen, de mooie trailers en de algehele vibe geven toch steeds weer een positieve knal richting onze favoriete bezigheid. Dit jaar zitten er echter maar acht weken tussen de twee beurzen. Waar veel ontwikkelaars hun projecten op de E3 hebben laten zien, zal dit er dus voor zorgen dat de Gamescom minder spannend gaat worden. Uiteraard, qua aankondigingen was de Gamescom nooit zo interessant als dat de E3 dat is, maar ik doel meer op beelden die we gaan zien. De kans is groot dat we op de Gamescom dezelfde builds van games gaan spelen als die op de E3 aanwezig waren. En dat is jammer.
Gelukkig zijn er bedrijven die speciaal content hebben bewaard voor de beurs in Keulen. Zo heeft Microsoft bijvoorbeeld aangegeven titels als Scalebound, Quantum Break en Crackdown expres niet te hebben laten zien op de E3, om deze in Keulen dan voor het eerst te gaan tonen. Daarnaast brengen ze nieuwe titels om toch aankondigingen te hebben. Hoewel ik het zeer tof vind dat een bedrijf als Microsoft dit doet, wringt het toch een beetje bij me. Quantum Break en Crackdown zijn niet de kleinste titels. Hadden die niet gewoon op de E3 getoond moeten worden? Zijn dit niet net die grote exclusieve titels die het verschil uit kunnen maken tijdens een beurs zoals de E3? Gelukkig had Microsoft een fantastische line-up, maar ik kan me goed bedenken dat de Amerikaanse pers (die niet altijd in grote aantallen naar Duitsland vliegen) hier toch een beetje mee zitten.
Doordat de Gamescom en de E3 zo dicht op elkaar zitten, heeft Sony zelfs aangegeven dit jaar geen persconferentie te houden in Keulen. Omdat ze niets hebben om te laten zien wat ze niet al hebben laten zien. En die persconferentie, dat is toch wel een dingetje. Ik spreek als iemand die eerder bij Sony in de zaal heeft gezeten en vind het dan ook jammer dat er dit jaar geen vervolg gegeven gaat worden; het is namelijk een hele happening. Het is een viering van het merk en de plek om met conculega’s te praten over dat wat je zag en wat gaat komen. Daarnaast zijn de persconferenties de perfecte kick-off van een conventie. Gelukkig geven Microsoft en EA nog wel hun conferenties, maar het wegvallen van Sony is heel jammer.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
En daar zit het hem dus. Liggen de E3 en de Gamescom te dicht op elkaar? Moeten de organisatoren misschien eens met elkaar om de tafel gaan zitten om te bepalen of er met de data geschoven moet worden? Natuurlijk zijn juni en augustus fantastische data om je games te tonen. Iedereen is klaar om te hypen, iedereen heeft de games voor de september tot decembermaanden op het netvlies. Het is de tijd om je spel onder de aandacht te brengen. Maar is het niet misschien beter wanneer de E3 terug gaat zakken naar mei (waar de E3 ooit begon) en de Gamescom eind augustus aan blijft houden? Of misschien zelfs begin september haar deuren pas gaat openen? Hierdoor hebben ontwikkelaars meer tijd om nieuwe beelden, nieuwe stukken gameplay te tonen, nieuwe demo’s in elkaar te zetten en daadwerkelijk nieuws mee te nemen naar de tweede beurs, in plaats van dat het een herhaling van de E3 gaat worden.
Ik heb het idee dat ontwikkelaars (en PR-bedrijven rondom de games) dit niet alleen een betere optie vinden (je kunt langer het momentum vasthouden rondom je titels), maar ook dat de gamer er zelf beter door gaat worden. De informatie wordt meer verspreid over het jaar, dan dat we alles in een keer krijgen, met later een herhaling. We zien nieuwe beelden, nieuwe informatie, nieuwe gameplay. En dat is wat je wil. Als gamer, als uitgever, maar ook als pers. Wanneer de Gamescom een te grote herhaling van de E3 gaat worden (omdat het steeds dichter bij elkaar gaat liggen), is het voor studio’s misschien steeds minder interessant om naar Keulen af te reizen. En wanneer dat gaat gebeuren, kan dat de Gamescom zeer benadelen. En dat wil niemand.