De slechtste Star Wars games… Ooit!

De slechtste Star Wars games… Ooit!

The Force is niet altijd even sterk geweest in de vele videogames die de naam Star Wars hebben gedragen. Voor elke toffe game waren er meerdere die zo slecht waren dat ze de titel eigenlijk niet eens mochten dragen. Maar die games liggen achter ons. Deze maand vieren we dan wel Star Wars, maar nu werpen we een blik op de dark side van de franchise: de slechtste games die het merk Star Wars heeft voortgebracht…

10: Star Wars Episode I: Jedi Power Battles
Ik moet bekennen dat ik in de tijd van de eerste PlayStation enorm genoten heb van Jedi Power Battles. Het spel kwam uit tijdens de hype van The Phantom Menace en mijn Star Wars hart kon niet sneller kloppen. Toch was het alles behalve een goede game. In het spel bezocht je bekende gebieden uit die eerste Episode, al had je nu de mogelijkheid om dit met andere Jedi’s te doen. Waar origineel Obi-Wan en Qui-Gon de dienst uit wisten te maken, liepen ineens Plo Koon en Mace Windu op droids in te hakken. Helaas had het spel verschrikkelijke controls, zag het er niet uit en klopte de animaties vaak niet bij wat je wilde doen. The Force was bijzonder zwak in dit spel.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

9: Star Wars: Super Bombad Racing
Mario wist de stap richting de kartgames voortreffelijk te maken. Mario Kart was fantastisch. Ook Crash Bandicoot wist met Crash Team Racing een hele leuke game neer te zetten. Star Wars had in Episode I natuurlijk die fantastische Podrace, en de game rondom die race was ook leuk. Eén plus één is twee en Star Wars: Super Bombad Racing was geboren! In vliegende scheepjes kon je in Bombad Racing de strijd aan gaan met bekende personages uit de films. Denk aan Jar Jar Binks en Darth Maul, echter dit keer met een groot, kindvriendelijk hoofd. Hoewel het geen bijzonder slecht spel was (er waren best wat leuke uurtjes te vinden in deze game), werd het spel nooit goed opgepikt. Deze stap was er geen die Star Wars had hoeven te maken.

8: Star Wars Force Commander
In Star Wars Force Commander speel je een real-time strategy game met de grootste en tofste voertuigen uit het universum. Jij bent een jonge Imperial Officer en aan jou de taak om jezelf van Stormtrooper tot Generaal op te werken. Tijdens het verhaal van het spel kwam je er achter dat The Empire achter de dood van je vader zat waardoor de jonge man al zijn ambities bij het kwaad laat vallen om zich bij de Rebellen aan te sluiten. Het spel liep parallel aan de verhalen uit de originele trilogie waardoor je soms zeer bekende omgevingen en momenten tegen kon komen. Helaas duurde de ontwikkeling van het spel zo lang dat het er al verouderd uitzag toen het op de markt kwam. Daarnaast zat Force Commander vol met bugs, controls die niet lekker leken te werken en was de interface alles behalve ideaal om uren naar te kijken.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

7: Star Wars Episode I: The Phantom Menace
Toen The Phantom Menace in de bioscopen verscheen, was het zestien jaar geleden dat er een nieuwe Star Wars film verscheen. De hype was enorm en LucasArts wist daar handig op in te spelen door verschillende games uit te brengen. En laten ze met The Phantom Menace, het officiële spel van de film, nou even zien hoe een third-person action game niet moest. Wanneer je geen ruzie had met het besturen van je personage en zijn wapens, was je wel oorlog aan het voeren met de camerastanden tijdens het spelen. Het spel was voor de helft een slasher (lichtzwaard), de andere helft speelde als een shooter (blasters) en gaf je meerdere bekende personages om mee te spelen. De actie voelde fout en er zat geen impact achter je lasers en zwaardslagen. Het terugkaatsten van schoten met je lichtzwaard oogde net zo op zijn plek als de nieuwe effecten van de Special Editions van de originele trilogie.

6:Star Wars: Yoda Stories
Er was een tijd waarin de ‘Desktop Adventures’ populair waren. LucasArts sprong hier dan ook snel op in. Yoda Stories was de tweede die de ontwikkelaar af wist te leveren. Het was een makkelijk te spelen, top-down avontuur waarin de training van Luke bij Yoda centraal stond. Het pad naar het zijn van een Jedi klinkt avontuurlijk, inspirerend en spannend. Toch wist Yoda Stories compleet geen avontuur of verhaal te bieden. Elk spel dat je speelde werd random gegenereerd. Dat klonk spannend in die tijd, maar het was niet meer dan dat elk object op een andere plek kon staan. De opzet bleef steeds hetzelfde. De interface was alles behalve inspirerend en grafisch deed het je niets. Misschien dat de aller kleinste hun heil kunnen vinden in Yoda Stories, de rest moet hier gewoon ver van weg blijven.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

5: Kinect Star Wars
Met de Kinect kwam bewegingsdetectie naar de Xbox. Het slaan alsof je een zwaard in je handen had werd ineens mogelijk en een onderdeel van de gameplay. Tof voor Star Wars! Kinect Star Wars was een feit. Het spel bood een verhaal dat weinig interessant was, waar je doorheen ging door te ‘vechten als een Jedi’. Hoewel dit misschien nog wel aardig was, was het vooral een andere mode waar iedereen over viel. Het dansspel. Je leest het goed. Er was een compleet dansspel in Kinect Star Wars aanwezig. Dans met Boba Fett, Han Solo en meerdere bekende personages op populaire muziek. Echter, in plaats van de originele tracks werden de songteksten aan het spel aangepast. Stormtroopers die dansen op ‘YMCA’ met lyrics als ‘It’s great to be in the Empire today! It’s great to be in the Empire today! We’ve got everything that you need to enjoy, you can hang out with all the droids!’? Nee, bedankt.

4: Star Wars: Obi-Wan
Hey, een game die gebaseerd was op Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Wat origineel! In de tijd van de PlayStation 2 en originele Xbox hadden we een spel waarin Obi-Wan centraal stond. Een tof personage, zowel in de oude films als in de nieuwe. Een ware Jedi Knight, een meester met zijn lichtzwaard en bedreven met The Force. Helaas bracht de slechte cameravoering vaak roet in het eten tijdens zijn spel waardoor je amper zag wat er nu precies gebeurde op je scherm. The Force had weinig kracht en de Jedi voelde niet aan als Obi-Wan. Inwisselbaar personage, inwisselbare graphics, inwisselbare gameplay. Een inwisselbare game.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

3: Star Wars Episode I: The Gungan Frontier
Wederom zitten we gelinkt aan Episode I: The Phantom Menace. Zijn er goede games verschenen rondom deze film? (Het antwoord is ja!) The Gungan Frontier is een game die niet bij veel mensen op het netvlies heeft gestaan. Het is dan ook een redelijk onbekend spel; en met recht. Het spel centreert zich rond de Gungans, het ras waar Jar Jar Binks toe behoort. En weet je wat Star Wars fans nu net niet willen? Meer Jar Jar! Het was aan jou om op een Populous-achtige manier het leven te helpen. De beesten van Gungan hadden je hulp nodig in de wilde natuur. Ergens voelde het spel meer aan als een educatieve game voor jonge kinderen om in contact te komen met moeder natuur en hoe de natuur werkt, alles omgoten in een verschrikkelijk Star Wars-sausje. Toch werd het spel grotendeels genegeerd. Want Gungans!

2: Star Wars Demolition
De game die ik het meeste in multiplayer heb gespeeld op mijn originele PlayStation? Dat is zonder twijfel Twisted Metal 2. Met voertuigen op elkaar jagen om elkaar compleet kapot te knallen was snel, leuk en spannend. Dat kunnen wij ook, moeten ze bij LucasArts en Luxoflux gedacht hebben. We nemen de basis van deze games en veranderen de omgevingen en voertuigen zodat het een grote link met Star Wars krijgt. En dat is Demolition dan ook. Twisted Metal op z’n Star Wars. In plaats van motoren en auto’s kregen we AT-ST’s, Tanks en Speeders. En een hele verschrikkelijke, ongeïnspireerde game die nergens leuk was.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

1: Star Wars: Masters of Teras Kasi
Wat heb ik een plezier gehad met Maters of Teras Kasi. Niet omdat de game zo goed was, maar juist omdat ik het op jonge leeftijd al bizar vond hoe slecht een spel kon zijn. Daar zat ik dan met mijn duur gekochte spel op de eerste PlayStation, puur gekocht om de Star Wars-licentie. Masters of Teras Kasi was een heuse fighter. Jawel, hij hoort in het genre van Tekken, Street Fighter en Mortal Kombat! Leuke twist was dat je in het spel met de vuisten kon vechten, of een wapen kon trekken. Chewbacca trok zijn boog, Han Solo zijn blaster en Luke kon uiteraard zijn lichtzwaard gebruiken om het gevecht te overleven. Hoewel dit bijzonder cool klinkt (en de vele personages best interessant waren), was het feit dat de game totaal niet in balans was een complete dooddoener. Had je een lichtzwaard? Dan was je redelijk verzekerd van de winst. Het spel kwam uit in de tijd van Tekken 2 en moest meteen buigen voor zijn meerdere. Masters of Teras Kasi mag snel vergeten worden.

Uiteraard zijn dit niet alle slechte titels die Star Wars naar de gamers heeft gebracht. Games als Revenge of the Sith, Flight of the Falcon, Rebellion, Rebel Assault en Jedi Arena hadden net zo makkelijk op deze lijst kunnen staan. Elke vorm van het goede heeft een kwade tegenpool. Deze games vormen ‘the dark side of the Force’. Gelukkig zijn er ook hele goede alternatieven te vinden. May the Force be with us.

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.