De Switch die Nintendo nodig heeft

De Switch die Nintendo nodig heeft

Eindelijk is ‘ie onthuld en officieel; de Nintendo Switch. Weg zijn de dagen waarop we mijmerden over wat de mysterieuze NX van Nintendo zou kunnen zijn en of de geruchten die rondzongen zouden kunnen kloppen. Want inmiddels weten we: dat wat voorspeld was, klopte. Een tablet-achtig apparaat met controllers aan de zijkant dat zowel als thuisconsole als als handheld te gebruiken is. Nintendo maakt inderdaad een flinke Switch.

De afgelopen anderhalf jaar heb ik geroepen dat Nintendo in mijn ogen, willen ze weer terugkeren naar het succes van hun gloriedagen, een ‘normale’ console moet maken. Geen gewapper met motion controls, geen blije gezinnetjes en opa’s en oma’s in de marketingtrailers. Terug naar de roots; een console met een goede, traditionele controller en vooral games voor gamers. En volgens mij hebben ze geluisterd.

Toen Nintendo vorige week meldde een ‘voorlopige aankondiging’ van de (toen nog) NX te doen middels een drie minuten durende trailer, had ik gezien de traditionele, Japanse starheid van het bedrijf eigenlijk verwacht dat we de console zelf nog niet gingen zien, maar alleen gameplaybeelden. Het bleek precies omgekeerd te zijn: we kregen de console te zien waarop wat (grotendeels) pre-rendered beelden van games te zien waren, puur voor de vorm. In de trailer zagen we geen opa’s, oma’s of gezinnetjes, maar ‘gewoon’ jongvolwassenen. Gamers.

Mijn eerste verzoek, een console maken voor gamers, lijkt dus ingewilligd te worden. Maar Nintendo zou zichzelf niet zijn als er toch geïnnoveerd wordt. Een ‘traditionele’ thuisconsole maken in de trend van een PlayStation 4 of Xbox One is iets wat niet meer rijmt met de visie van de Japanners, maar met de Switch zijn ze daar in mijn ogen wel zo dichtbij gebleven als ze konden.
De Switch ís namelijk een traditionele thuisconsole – alleen dan eentje die draagbaar is. De ontwikkeling van vooral mobiele processoren gaat knetterhard in deze tijd, en NVIDIA werkt momenteel aan een Tegra-chip die even krachtig of zelfs nog iets krachtiger is dan de Xbox One en PlayStation 4 zijn. En laat de Switch nu gaan draaien op een custom Tegra-chip die draait op NVIDIA’s nieuwste Pascal-architectuur… Lijkt mij een simpel rekensommetje.

In dat geval wordt het, ondanks dat de PS4 en de One allebei op AMD-chips draaien en dus een andere architectuur hebben, ineens een stuk aantrekkelijker voor third party ontwikkelaars om hun games gelijktijdig op zowel de consoles van Sony en Microsoft als de Nintendo Switch uit te brengen (want mijn gok is dat de originele PS4 en One naast hun krachtigere broertjes nog wel even blijven bestaan). Naast de beschikbaarheid van Nintendo’s eigen games blijft dat in mijn ogen iets dat toch cruciaal is voor een comeback van Nintendo in de harten van de gemiddelde gamer. Want wat nou als je de keuze hebt tussen 4K graphics thuis of iets mindere 1080p graphics thuis én onderweg? En dan ook nog eens Nintendo-games erbij? Zelfs voor mij als graphicshoer is die keuze niet enorm lastig.

Wat mij betreft maakt Nintendo met de Switch dus precies de switch die ze moeten maken. Deels wederom de concurrentie aangaan met Sony en Microsoft, maar tegelijk toch een eigen twist eraan geven door de thuisconsole en de handheld samen te laten smelten. Dit apparaat heeft de potentie om de beste console van de Japanners te worden sinds de Nintendo 64. Puur door de hardware tenminste, want dat is nog maar een begin. Softwarematig moet Nintendo zelf ook nog aan de bak door het apparaat goed te ondersteunen. Heldere menu-structuur, goede online mogelijkheden, integratie met apps als Netflix. In principe dat wat Sony en Microsoft al doen, maar dan met een twist en als het even kan nog beter.

Of de door mij uitgesproken hoop kans van slagen heeft, zullen we helaas voorlopig nog niet te weten gaan komen. De kans is groot dat Nintendo dit jaar geen nieuws meer over de Switch naar buiten brengt. Aannemelijker is dat een maand of twee voor de lancering in maart volgend jaar al onze vragen in één keer beantwoord worden en Nintendo van tevoren nog met het nieuwe apparaat gaat touren zodat consumenten de console zelf uit kunnen proberen. Tot die tijd blijft het dromen en hopen op een lek ergens. Mijn Switch staat in ieder geval vast in de pre-order.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.