Diablo: de bron van het kwaad

Diablo: de bron van het kwaad

De duisternis kruipt om je heen, een gevoel van leegte vormt zich in je lichaam. Een gil in de verte, een zwaard steekt in de grond. Een figuur gehuld in schaduw komt op je af. Je leven ligt achter je, de hel is je nu. Welkom in de wereld van Diablo.

Met de komst van Reaper of Souls vervolgt Blizzard het verhaal dat lang geleden gestart is. Het verhaal vol met dood, offers en een Hel op aarde weet al zeventien jaar spelers te binden aan een van de grootste franchises van de studio. Nu we met deze uitbreiding op Diablo III het verhaal kunnen vervolgen, is de tijd gekomen om terug te gaan en te zien hoe het ooit allemaal begon…

Het landschap is net zo dood als de ziel van degenen die je verslagen hebt. Het is een introductie in de dorre wereld die je gaat betreden. Tristram, een stad met een nare geschiedenis. De geur van de dood glijdt je neus in. Het was in 1997 (in Europa) dat Diablo verscheen en je zestien levels liet vechten om Diablo, The Lord of Terror, te verslaan. De game was meteen een klassieker en vond veel aandacht bij de pers en gamers over de gehele wereld. De toekomst voor een nieuwe franchise was geboren.

Het Bijbelse verhaal dat Diablo brengt draait om de eeuwige strijd tussen de High Heaven en de Burning Hells. De wereld, Sanctuary, is in het verleden geschapen door een groep engelen en duivels die klaar waren met het voeren van oorlog. Het was het doel van Inarius, leider van de afvallige engelen, om van Sanctuary een plaats te maken waar oorlog niet aanwezig was. Vrede zou het uitgangspunt zijn. Door de Worldstone, een groot kristal, aan zichzelf te binden, zorgde Inarius ervoor dat deze nieuwe wereld niet gezien kon worden door de hemel en de hel. Echter, zoals ook in de vele Griekse mythologieën, waren het de kinderen van deze plek die voor onrust zorgde. Halfbloeden, gevormd uit gemixte koppels, de Nephalem. Ze waren een probleem. Ze hadden te veel macht. Na veel conflicten besloot Inarius de Worldstone te manipuleren om macht te onttrekken van de Nephalem.

Het was aartsengel Tyrael die zijn aandacht op Sanctuary liet vallen. Om te voorkomen dat de wereld in de handen van de opperwezens uit de hel zou vallen, stichtte hij de Horadrim, een geheime groep sterfelijke magiërs met als doel dit te verhinderen. Het lukte deze groep om de drie grote kwaden te vangen: Mephisto, de heer van de Haat, Baal, de heer van de Vernieling en Diablo, de heer van Terreur. Stuk voor stuk werden ze gevangen gezet in zielstenen, stenen die in de loop van de eeuwen hun kracht verloren. Het was Diablo, die onder de stad Tristram gevangen zat, die zijn invloed op hen om hem heen uit kon oefenen. Het was Diablo die de gebeurtenissen in gang wist te zetten om het koninkrijk Khanduras te vernietigen.

Het was aartsbisschop Lazarus die compleet onder controle kwam van de kwade Diablo. Hij moest een gastheer vinden, een lichaam waarin Diablo zich opnieuw kon manifesteren. Koning Leoric van Khanduras was zijn eerste doelwit, maar dit mocht niet baten. Diablo had nog niet de juiste krachten terug om een sterk persoon als Leoric over te nemen. Helaas verschoof de focus van de heer van Terreur niet en keek hij naar de volgende in de bloedlijn. Prins Albrecht werd ontvoerd door de aartsbisschop en voelde hoe zijn geest gevuld werd met terreur, dood en kwaad. Het was genoeg om de grenzen tussen Sanctuary en de Hel te openen, de twee werelden bestonden nu naast elkaar. De hel was een doolhof onder Tristram.

Doordat de door Diablo geïnspireerde Lazarus de adviseur was van Koning Leoric, verloor deze man ook zichzelf in de leugens van het wezen. Hij stuurde zijn beste ridders op een zelfmoordmissie en hij liet burgers door het labyrint onder de grond lopen, zoekende naar zijn zoon. Toch waren er enkele die de plannen van Leoric wisten te overleven. De leider van hen, Lachdanan, zag hoe zijn koning leed onder het gewicht van de ziel van Diablo en besloot hem uit zijn lijden te verlossen, de ultieme daad van medelijden. Leoric zag dat niet zo en terwijl hij zijn laatste adem uitblies vervloekte hij de overgebleven ridders. De Undead Knights waren geboren. Jaren later loop jij als speler het vervallen Tristram voor het eerst binnen. Als Warrior, Ranger of Sorcerer, was het jouw heilige taak om Diablo opnieuw te verslaan. Te doen wat anderen eerder niet lukte.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.