Diablo III: Reaper of Souls Gamescom Preview

Diablo III: Reaper of Souls Gamescom Preview

We kunnen leven in vrijheid. Het grote kwaad, Diablo, is verslagen. De constante dreiging is opnieuw verbannen naar de krochten van de Hel. Maar dan, wanneer iedereen in Sanctuary opnieuw opgelucht adem kan halen, dient de grootste vijand tot op heden zich aan. Malthael, the Angel of Death, valt Westmarch aan…

Diablo III gaat inmiddels alweer een tijdje mee. Het spel wordt echter geplaagd door de endgame. Wanneer de vier acts op de hoogste moeilijkheidsgraad zijn voltooid, begint de lange grind richting de samenstelling van je gear. Je personage groeit sterker en sterker maar de echte uitdaging blijft uit. Blizzard beseft dit en kondigde tijdens de Gamescom dan ook de eerste uitbreiding voor de game aan. Diablo III: Reaper of Souls geeft je niet alleen een doel om weer te gaan spelen, de uitbreiding zorgt er ook voor dat je nooit meer hoeft te stoppen.
De aanval op Westmarch gebeurt dan ook niet zomaar. Met Reaper of Souls voegt Blizzard een nieuw gebied toe aan de huidige game waarin je een compleet nieuwe act kunt gaan beleven. In dit nieuwe hoofdstuk, dat de naam ‘The Fall of Westmarch’ draagt, ben jij opnieuw het enige dat staat tussen de ondergang van de mensheid en haar overleving. Malthael heeft de missie op zich genomen om het eeuwige conflict te stoppen door alle demonen om het leven te brengen. Laat hij ons ras nu net als zo’n demon beschouwen…

Het duurt dan ook niet lang voordat Malthael de aanval op de grote stad opent. Door zijn link met de dood komen verslagen zielen terug om voor hem te vechten. Bekende personages die de dood vinden kunnen zich hierna zowaar tegen je keren. Gelukkig kan jouw personage rekenen op nieuwe aanvallen, sterke upgrades en nieuwe, epische loot tijdens de weg naar de nieuwe level cap. Waar je karakter nu vast zit op level zestig is het in Reaper of Souls mogelijk om naar level zeventig te stijgen.

Dit doe je tenzij je de nieuwe klasse die Blizzard aan de game toe gaat voegen wil gaan gebruiken. In de vorm van de Crusader combineer je een mix van vechten met Shields en Flails voor hectische mid-ranged melee-actie. De Crusader krijgt zijn krachten via zijn geloof en is gedreven om de vijand te stoppen. Niet vreemd wanneer je je bedenkt dat de klasse gevormd is uit een speciale eenheid van de Paladins uit Diablo II. Hierdoor keren enkele bekende aanvallen en spells terug en zorgt het ervoor dat de Crusader de menselijke oorlogsmachine is.

Onderweg leert dit nieuwe personage (of je oude) de nieuwe Artisan kennen, de Mysthic. Deze heeft de kracht van het enchanten onder de knie en brengt Transmogrify, een feature die we kennen uit World of Warcaft, naar de wereld van Diablo. Door deze functie kun jij je gear het uiterlijk geven van een ander stuk kledij zonder de statistieken te verliezen. Voor de spelers die hun vechtersbaas graag in een mooi setje rond zien lopen is dit de uitkomst. Het is natuurlijk niet nodig om dit toe te passen, maar wanneer je die ene Legendary-set hebt, wil je ook dat anderen dit kunnen zien. Zelfs wanneer je statistisch gezien veel betere kledij hebt. Blizzard past de droprate van de Legendaries en Epics overigens compleet aan. Loot 2.0 werd het genoemd. Hierdoor krijg je minder vaak gear na verslagen vijanden, maar zijn de gevonden items wel stuk voor stuk beter dan voorheen. Daarnaast passen ze zich sneller aan aan de klasse die je speelt.
Om deze gear te verkrijgen nadat je de game op de hoogste stand hebt voltooid, introduceert Blizzard de lootruns. In deze nieuwe mode worden random dungeons in elkaar gezet die ongeveer twintig minuten van je tijd in beslag zullen gaan nemen. Omdat deze dungeons steeds anders zijn, hoopt de ontwikkelaar niet alleen de endgame langer interessant te houden, maar ook alle spelers aan te spreken. Helemaal nu de paragonlevels die je na je levelcap kunt behalen toe zullen passen op al je personages. Daarnaast is er geen cap verbonden aan deze levels. Wil jij doorspelen tot level zeshonderd? Het is mogelijk! Met elk behaald level krijg je nieuwe dingen, de game blijft je constant belonen.

Met Reaper of Souls lijkt Blizzard een sterke uitbreiding te gaan brengen op het toch al niet verkeerde Diablo III. Met een nieuwe act, een nieuwe klasse en een vernieuwde endgame wil de ontwikkelaar terugkerende spelers opnieuw vast weten te houden. Of dat gaat lukken zien we wanneer de game daadwerkelijk in de winkels ligt. Een datum daarvoor is uiteraard niet gegeven. Het is en blijft Blizzard…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.