Diablo III Review

Diablo III Review

Terwijl de pc/mac-gamers Diablo III al op elk denkbaar niveau hebben doorlopen, brengt Blizzard iets meer dan een jaar na de release van de game het spel opnieuw uit. Dit keer, en dat mag een unicum heten, op de console. Diablo III is gearriveerd op de Xbox 360 en PlayStation 3. Een interessante titel voor de consolespelers of is het mosterd na de maaltijd?

Het is twee decennia geleden dat de duivelse Diablo, Mephisto en Baal een spoor van angst, dood en verderf in de wereld Sanctuary achter hebben gelaten. Voor hen die de Prime Evils ooit hebben bevochten blijft de herinnering aan dit helse schouwspel als een brandende pijn aanwezig in hun ziel. Wanneer Deckard Cain terugkeert naar de ruïnes van de Kathedraal in Tristram, alwetende van de komende dreiging, stort een regen van vuur zich naar beneden. Een krater waar Diablo ooit de wereld betrad zorgt voor een brandende herinnering aan het leed van weleer. Het is een gevaarlijk, onheilspellend voorteken en roept de helden uit Sanctuary op om de sterfelijke wereld te beschermen tegen de krachten van de Burning Hells. Het laatste redmiddel van Sanctuary en al haar inwoners…. ben jij!




Diablo III geeft je als speler vijf speelbare klassen welke allen een eigen achtergrond hebben en totaal anders spelen. De Barbarian moet het hebben van zijn brute kracht, de Monk gebruikt zijn snelle meleekrachten, de Witch Doctor kan minions oproepen om voor hem te vechten, de Wizard gebruikt zijn elemental powers en de Demon Hunter, mijn persoonlijke favoriet, is een meester op de grotere afstand. Echter, elke klasse is een leeg, blanco vel wanneer je hiervoor kiest. Zo kan je Witch Doctor bijvoorbeeld helemaal inzetten op de minions. Ze vallen aan, trekken de aandacht van je vijanden, hergenereren mana en geven jou meer levenskracht. Met een andere opzet kan diezelfde Witch Doctor diverse rituelen op co-op partners loslaten om ze sterker te maken, of op vijanden om ze te verzwakken. De speelstijl is compleet anders, het karakter hetzelfde.

Jouw skills unlocken tijdens het stijgen in level op een lineaire manier. Meteen vanaf het begin kun je zien wat wanneer open gaat. De actieve en passieve skills die je al spelende vergaart, kun je onderverdelen in je aanvalslots. Eén aanval per slot, wat betekent dat het zoeken naar jouw favoriete opzet van je karakter lang kan duren. Zelfs wanneer je al je aanvallen en passieve skills open hebt gespeeld, is het nog een heel karwei om het karakter precies op jouw wensen af te stellen. Het geeft een extra diepte aan de game door middel van een simpel systeem. Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor je skills, kun je ze nog aanvullen met krachtige runes (pijlen van mijn Demon Hunter stonden bijvoorbeeld in vuur en vlam) en maak je ze sterker met de steeds veranderende gear welke je ook nog eens via gems kunt versterken.

Gear kun je niet alleen verkrijgen door middel van het vele looten van je dode vijanden, ook kun je investeren in de Artisans; een blacksmith en een jeweler. Tijdens je epische tochten kun je af en toe een bouwschema vinden voor één van deze twee, welke je daarna aan ze kunt leren. Hierna kan dit karakter dit stukje gear voor je bouwen, mits je de nodige materialen aan hem kunt overhandigen. Met je verdiende geld kun je deze twee karakters uitbouwen en ze laten stijgen in level. Met elk level komen meer opties, meer gear en juwelen om jouw tocht makkelijker te maken. Het zal je flink wat tijd en gold kosten, maar wanneer je uiteindelijk dat ene stukje gear kunt krijgen bij je blacksmith, waarna je jeweler er nog extra gems in kan zetten, voel je dat het het helemaal waard was.

Het zou allemaal niet belangrijk zijn wanneer de omgeving waarin dit alles zich voltrekt niet interessant zou zijn. Gelukkig is de wereld van Diablo III kleurrijk en indrukwekkend. Hoewel sommige delen van de wereld elke keer dat je erlangs komt hetzelfde zullen blijven, kunnen ze wel gevuld worden met random events. In de wereld, alsook in de vele dungeons die je zult bezoeken, zullen dingen gebeuren die de game op dat moment voor jou bepaalt. Het aanvallen van je vijanden is in de console-versie simpel maar doeltreffend. Waar je op de pc en mac je muisknoppen gebruikt om de aanval naar keuze af te vuren op de vijand, stopt de consoleversie elke aanval onder een andere knop op de controller. Na mijn vele uren in de versie op mijn mac had ik de besturing binnen vijf minuten geheel onder de knie. Ook de interface van de game is totaal opnieuw uitgewerkt om beter navigeerbaar te zijn met een controller. Nergens merk je dat de game origineel een echte hardcore pc-titel was.

Waar de originele uitgave van Diablo III het beste was wanneer je hem via Battle.Net speelde met vrienden, is diezelfde Battle.Net afwezig in de consoleversie van de game. De service van Blizzard die al haar games aan elkaar verbindt heeft natuurlijk ook geen nut op de consoles. Diablo III is dan ook gewoon helemaal in een coöperatieve stand te spelen met drie andere vrienden. Niet alleen via het internet maar ook vanaf de bank. Een optie die we veel te weinig tegenkomen in de games van tegenwoordig. Samen werk je je door de game heen (op steeds hogere moeilijkheidsgraden) om Diablo een kopje kleiner te maken. Let wel op, de game past zich aan het aantal spelers aan. Ben je met vieren in plaats van in je eentje? Reken dan op meer vijanden die ook nog eens sterker zijn.

Waar Diablo III haar grootste verschil met de pc/mac-versie van de game heeft, is dat het action house afwezig is. Normaliter verkoop je daar je spullen, speur je de markt af naar nieuwe gear en probeer je flink te cashen. Niet op de consoles. Blizzard heeft duidelijk de overweging gemaakt om dit niet toe te passen in deze versie. Ergens is het te begrijpen, aan de andere kant zorgt het ervoor dat de game minder lang speelbaar is. Op mijn mac heb ik me al vele uren bezig gehouden met het zoeken naar materialen om deze voor een flink bedrag te verkopen. Van de opbrengsten kon ik mijn personages weer voorzien van betere gear, krachtigere wapens en upgrades. Nu dit op de console niet kan zou het zomaar eens kunnen dat spelers, wanneer Diablo op het hoogste niveau verslagen is en level zestig bereikt is, stoppen met het spelen. Natuurlijk is een nieuwe start met een ander personage mogelijk, maar de consolegamer gaat sneller door naar een andere game dan dat hun tegenhangers op de pc dat doen. Natuurlijk zijn de Paragon-levels aanwezig, maar of dat genoeg is om je na de game bezig te houden? Misschien probeer je de hardcore mode nog even (waarbij je je personage verliest wanneer je sterft), maar daar zal het bij blijven. Toch? Nee! De game geeft je ook de mogelijkheid om je personage te laten strijden tegen die van andere spelers (PvP), upgrades vrij te spelen door het Paragon-systeem (waarbij je verder stijgt nadat je level zestig bent geworden) en zijn er speciale Key Warden bossbattles om met anderen aan te gaan. Diablo III wil je lang bezighouden.




Diablo III op de console is, net zoals het broertje op de pc, zo’n game die je even speelt waarna je de tijd compleet vergeet. Ineens heb je met dat groepje online vrienden een complete act voltooid (de game heeft er vier) en is je personage dertien levels gestegen. Met een lage instap weet de game de moeilijkheidsgraad geleidelijk aan steeds hoger te leggen om uiteindelijk bijzonder pittig te worden. Hierdoor is de game aan te raden voor iedereen die graag games met vrienden speelt maar toch ook af en toe zelf op pad wil gaan.

Het is meer dan een jaar geleden dat Diablo III op de pc en mac verscheen, maar alsnog brengt Blizzard de game uit op de consoles. Mosterd na de maaltijd? Nee, totaal niet. Hoewel spelers die de game al vele uren hebben gespeeld niets nieuws zullen vinden in deze versie, zal de pure consolespeler kunnen genieten van een groots avontuur dat je lang bezig kan gaan houden. Of je nu in je eentje speelt of met vrienden; Diablo III geeft je precies wat je nodig hebt.

[review pros=”+ Coöperatieve gameplay maakt de game leuker
+ Groots avontuur, dit keer vanaf de bank
+ Controleschema perfect aangepast richting de console” cons=”- Afwezigheid auction house maakt grinden minder interessant
– Niets nieuws voor bestaande Diablo III-spelers” score=92]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.