E3 2016: Harmen spreekt

E3 2016: Harmen spreekt

Met het schrijven van dit artikel begint het bij mij persoonlijk eigenlijk al. De E3-kriebels. Dat kriebelende, spannende onderbuikgevoel dat je krijgt als je weet dat het niet lang meer duurt. De grootste gamebeurs ter wereld (tenminste, dat is het nog steeds, toch?) staat op het punt van beginnen en traditiegetrouw kijken we vooruit. Wat verwachten we, wat hopen we en waar hebben we stiekem geen zin meer in tijdens deze E3?

We zijn inmiddels een goede tweeënhalf jaar onderweg met de huidige generatie consoles en het is duidelijk te merken dat ontwikkelaars de hardware inmiddels goed weten te doorgronden. De release van een nieuwe console is altijd fantastisch, maar minstens even fantastisch is het wanneer ontwikkelaars bekend raken met de nieuwe apparatuur en er steeds meer uit kunnen halen. Meest recente voorbeeld is het op alle fronten adembenemende Uncharted 4: A Thief’s End, dat vooral op gebied van graphics maar ook op gebied van gameplay dingen uit de PlayStation 4 perste die nog niet eerder gezien waren. Aankomende E3 denk ik dat er drie games gaan knallen die van deze ontwikkeling gebruik gaan maken.

Ten eerste ons eigen Nederlandse trots Horizon: Zero Dawn. Vorig jaar kregen we op de E3 de eerste in-game beelden te zien, dit jaar kan het niet anders dan dat we een nieuwe walkthrough krijgen en de game ook in speelbare vorm aanwezig is. Ontzettend veel zin in deze titel, wetend dat er met enorm veel commitment aan gewerkt wordt en dat de mannen en vrouwen van Guerrilla écht wel wat kunnen. Zeker als first party-ontwikkelaar.
Tweede titel die hoog van de toren gaat blazen is Titanfall 2. Het eerste deel kreeg in eerste instantie veel aandacht omdat het de eerste game van Respawn Entertainment, de nieuwe studio van de bedenkers van Call of Duty was. Later sneeuwde dat onder door een exclusieve release op Xbox One, het niet (ver) ontstijgen van middelmatigheid en de afwezigheid van een singleplayermode. Ik heb zo’n idee dat dat de mensen van Respawn niet in de koude kleren is gaan zitten en ze met Titanfall 2 (wel met een singleplayer én multiplatform) willen bewijzen dat ze weldegelijk een triple A-titel neer kunnen zetten.
Als derde heb ik hoge verwachtingen van de nieuwe Star Wars-titel die in ontwikkeling is bij Visceral Games, de studio achter Dead Space. Dat gecombineerd met het feit dat Amy Hennig, die naam maakte als hoge pief bij Naughty Dog, aan het roer staat, verwacht ik een hele toffe third-person titel. Ik denk geen shooter zoals Battlefront dat is, maar meer adventure met shooter-elementen. Een beetje Uncharted op z’n Star Wars. Met dikke graphics uiteraard. Bring it on!

Daarnaast zijn er nog drie games die ik misschien minder verwacht, maar vooral hoop te zien. Beginnend met meer beelden en informatie over ReCore, een Xbox One-exclusieve action-adventure van Keiji Inafune, de man achter onder andere Mega Man, Dead Rising en Lost Planet. De sfeervolle steampunk-/westernstijl pakte me meteen bij de onthulling op de E3 van vorig jaar, maar sindsdien hebben we helemaal niks meer over de game vernomen. Hopelijk verandert dat binnenkort…
Kingdom Hearts 3 is ook zo’n game waar we al lange tijd niks van gehoord hebben. In verband met de TBA-releasedatum die er momenteel nog aanhangt heb ik er niet heel veel vertrouwen in dat we nieuws rondom deze titel gaan krijgen, maar ik hoop en duim m’n duimen kapot.
Dat geldt misschien nog wel meer voor grote, écht nieuwe platformgames. De populariteit van de remake van Ratchet & Clank heeft in ieder geval bewezen dat voor een goede platformer ook in deze tijd zeker plaats is. Dat mag van mij in de vorm van een compleet nieuwe Ratchet-titel, maar ook een terugkeer van Jak & Daxter, Crash Bandicoot, Spyro of een compleet nieuwe franchise zou ik enorm toejuichen. We zijn er gewoon aan toe!

Maar er zijn ook dingen die ik niet meer hoef te zien. Het doet me enorm pijn om dit te zeggen, maar eigenlijk hoef ik Nintendo op de huidige manier niet meer te zien op de E3. Over negen maanden ligt de Ninteno NX, waar we nog helemaal niks van weten, in de winkels en ze vertikken het gewoon om het apparaat te onthullen op of rondom de E3. Hét moment om alle ogen op je gericht te krijgen, want geen enkel ander bedrijf gaat een volledig nieuwe console tonen. Hét moment om het grote publiek voor het eerst met de nieuwe hardware te laten spelen. Maar nee, in plaats daarvan wordt er maar één game op de aankomende E3 getoond: de Wii U-versie van de nieuwe Zelda, wat hoogstwaarschijnlijk de inferieure versie wordt aangezien de game ook op de NX verschijnt. De onthulling van de NX wordt naar alle waarschijnlijkheid bewaard voor een nieuwe Nintendo Direct of iets dergelijks. In ieder geval iets met een stuk minder momentum. Nou sorry Nintendo, maar dan kan je beter gewoon wegblijven uit LA. Óf ga all-in, of doe niks. Nee, zo hoeft het van mij echt niet.

Wie weet word ik verrast. Worden er nog veel vettere dingen aangekondigd dan waar ik op hoop. Tovert Nintendo een grote June’s fools kaart uit de hoge hoed en gaan ze alsnog gewoon knallen met hun nieuwe console (of met een andere verrassing). Het zal ongetwijfeld sowieso weer een toffe week worden. Want dat is en blijft de E3. Tof.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.