Terugblik E3 2014: Kevin

Terugblik E3 2014: Kevin

Ondanks de vele gelekte nieuwsberichten voor de E3 heb ik ook dit jaar weer volop genoten. Mede dankzij de uitstekende streams op Twitch heb ik meer van de E3 mee kunnen krijgen dan ooit tevoren. Niet alle aankondigingen waren even indrukwekkend, maar gelukkig stonden daar een paar leuke verrassingen tegenover. Alles bij elkaar opgeteld heb ik een positief gevoel overgehouden aan deze E3 en kijk ik met veel plezier vooruit naar de Gamescom.

Top 3 E3 2014
Rainbow Six: Siege
Iedereen is het erover eens dat de Ubisoft persconferentie dit jaar niet zo’n briljante afsluiter had als de vorige jaren, maar met de eerste beelden van Rainbow Six: Siege wisten ze toch behoorlijk indruk te maken op mij. De trailer toonde een multiplayer match die weer de vertrouwde tactische gameplay van de Rainbow Six serie liet zien. Het is nog even de vraag hoe dit straks in de praktijk gespeeld zal gaan worden (speelt iedereen wel zo netjes samen?), maar de toon is in ieder geval goed gezet. Hopelijk komt Ubisoft snel met meer details en beelden naar buiten, want ik kan er nog geen genoeg van krijgen.
Battlefield: Hardline bèta
Bijna alles rond Battlefield: Hardline was al voor de E3 het internet op gelekt, maar toch had EA nog een kleine verrassing voor alle kijkers thuis: de bèta was per direct speelbaar! Natuurlijk lag meteen de Battlefield-website plat, want werkelijk iedereen (en zijn kleinere broertje) wil met deze nieuwe Battlefield aan de slag. Ook al is deze verrassing niet te vergelijken met het tonen van een compleet nieuwe game, het is wel een bijzonder moment tijdens de persconferentie. Normaal gesproken sta je als kijker van de stream een beetje aan de zijlijn, maar als je hoort dat je direct met een bèta aan de slag mag weet je dat je serieus genomen word. Volgend jaar graag meer van dit soort acties!

Twitch streams
Bij de vorige edities van de E3 konden wij als thuisblijvers alleen live genieten van de persconferenties van de grote partijen. Daarbij moest je dan nog maar hopen dat de stream het volhield tot het einde van de presentatie en dat de beeldkwaliteit een beetje te doen was. Dit jaar was dat veel beter georganiseerd, mede doordat de beurs een samenwerking was aangegaan met Twitch.tv. Via Twitch was elke stream vrijwel vlekkeloos te volgen. Daarnaast boden ze nog een heleboel extra uitzendingen aan waarbij de verschillende nieuwe games extra aandacht kregen. Ik was niet zo onder de indrukt van de presentatoren (die leken vooral erg blij met het feit dat ze op de E3 waren), maar het hele idee achter de streams was goed. Dit geeft je als thuisblijver de kans om nog meer mee te genieten van de E3, naast alleen de persconferenties.

Flop 3 E3 2014
Mirror’s Edge 2
Voordat de E3 begon had ik me heel erg verheugd om meer te gaan zien van Mirror’s Edge 2. Ik heb er zelfs een preview over geschreven waarin ik mijmerde over een multiplayer-trailer met next-gen graphics. Helaas kregen we bijna precies het tegenovergestelde: een paar seconden beeld van een ‘proof-of-concept’. De ontwikkelaars wisten er nog een mooi verhaaltje bij te vertellen, maar het was niet genoeg om mijn gevoel van telleurstelling te doen verdwijnen. EA en Dice hadden veel meer uit dit moment kunnen halen door op zijn minst een mooie (CG) trailer te tonen. Dat zou er voor zorgen dat de game weer volledig in het vizier van de gamers zou komen te staan. Natuurlijk duurt het nog tot 2016 tot de game uit zal komen, maar volgens EA belooft dit weer een vernieuwende game te gaan worden waar menig gamerhart sneller van gaat kloppen. Laat dat dan ook zien!

GTA V naar de nextgen
Voor de mensen die GTA V nog niet gespeeld hebben is het wel leuk nieuws dat de game op de Xbox One, PlayStation 4 en de pc zal verschijnen. Maar is het niet zo dat ongeveer iedereen deze game al heeft gespeeld? Het zal niet meer dan een handjevol mensen zijn dat GTA V nog niet heeft aangeraakt. Voor de overige gamers lijkt de next-gen-versie weinig meerwaarde te bieden, behalve misschien wat mooiere graphics en een klein beetje extra content. Natuurlijk is GTA V een topgame, maar ik zie niet in waarom iemand deze game nog eens op een ander platform zou willen spelen. Ik ben wel weer toe aan een nieuwe game van Rockstar in plaats van deze gerecyclede gameplay. Deze aankondiging vind ik dan ook meer flop dan top.
Games die nog lang niet uitkomen
The Division in 2015, Rise of Tombraider in 2015, Mirror’s Edge 2 in 2016 en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn flink wat mooie games aangekondigd, maar bij de meeste titels zullen we het voorlopig met de beelden van de trailers moeten doen. Het gebeurt vaker dat we games te zien krijgen die we pas over 1 of 2 jaar kunnen spelen, maar het lijkt wel alsof het er dit jaar meer waren dan ooit. Ik zag door de alpha-versies bijna de bèta-versies niet meer. Nu begrijp ik ook wel dat de uitgevers graag willen laten zien waar ze mee bezig zijn om ons alvast een beetje te kunnen betrekken bij de nieuwe games en dat is prima. Nieuwsgierig als we zijn willen we alles weten. Het is echter ook gevaarlijk, want de verwachtingen kunnen te hoog worden. Een game kan er nu fantastisch uit zien, maar het is maar de vraag of dat over 1,5 a 2 jaar ook nog zo is.

Hoopt volgend jaar op…
Half-Life 3! Het is ijdele hoop, maar ik blijf het volhouden. De geruchtenstroom rond een nieuw deel in de Half-Life serie leek in de weken voor de E3 weer een beetje op te laaien, maar uiteindelijk was de game weer één van de grote afwezigen op de beurs. Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat Valve hun SteamOS en de Steam-controller hebben uitgesteld naar 2015? Ik kan me voorstellen dat ze hun Steam Machine graag willen koppelen aan de aankondiging van Half-Life 3, dat zou een perfecte combinatie zijn, dus is het goed mogelijk dat ze ook de presentatie van de game hebben uitgesteld. Hopelijk gaan we er dan in 2015 iets van zien op de E3. Zou leuk zijn als ze dan ook een aankondiging doen zoals bij Battlefield: Hardline: “Het is waar, we werken aan Half-Life 3 en je kunt de game vanaf nu downloaden op Steam!”

Is helemaal klaar met…
Het lijkt wel alsof het elk jaar steeds erger word met de nieuwsberichten voor aanvang van de E3. Steeds meer nieuwtjes, trailers en aankondigingen belanden al voortijdig op het internet, waardoor een groot gedeelte van de verrassing van de E3 verdwijnt. Of uitgevers dit nu bewust doen of niet, ik ben er wel klaar mee. Ik heb liever de aankondigingen op de E3 zelf dan twee weken eerder op het internet. Natuurlijk is hier weinig aan te doen, maar ik hoop echt dat uitgevers en ontwikkelaars eens in gaan zien dat ze met deze situatie meer in hun eigen voet schieten dan dat ze er daadwerkelijk voordeel bij hebben.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.