Up2Date, 13 oktober 2013

Up2Date, 13 oktober 2013

Mijn week werd nagenoeg volledig ingepalmd door Grand Theft Auto V. Inderdaad, ik kom met enkele weken vertraging ten slotte ook op het feestje aan. Toen de game verscheen in september zat ik ironisch genoeg te roadtrippen in de regio rond Los Angeles. Het getuigt van RockStar’s gevoel voor detail dat rondwandelen in het San Andreas een constant feest van herkenning voor me is. Van de sfeer en look die de boardwalk tussen Vespucci en Del Piero Pier gemeen hebben met hun echte tegenhangers, tot het desolate van Sandy Shores en de natuurpracht in Blaine County. Rockstar heeft op meesterlijke wijze Americana in een geloofwaardige spelwereld gegoten en daar tal van geflipte personages en gekke situaties in ondergebracht. Ik vind het alvast heerlijk, anderen niet bepaald. Een item dat het Belgische nieuws deze week beheerste is of GTA 5 al dan niet verboden moet worden. Een leraar van de lagere school maakte zich druk over de manier waarop kinderen uit zijn klas martelscénes omschreven en werd daarbij vocaal geruggensteund door een gedragspsycholoog die vlotjes games als GTA V omschreef als even schadelijk als kinderpornografie. Wanneer iets zo vilein als kinderverkrachting op banale wijze in een vergelijking wordt gesleurd simpelweg om een videogame te demoniseren, dan weet je dat het hebben van gezond verstand niet bepaald een vereiste is om op de barricades te springen. Gelukkig was er ook vrolijker nieuws te rapen deze week, zoals het feit dat zowel Oranje als de rode duivels volgende zomer naar Rio trekken, maar uiteraard ook weer lekker wat gamenieuws. Ik licht er de toppertjes even voor jullie uit.

Eerste gameplaybeelden Thief
Het was lang wachten voor de fans van meesterdief Garret, maar de in 2009 aangekondigde nieuwe Thief-game zit er nu echt wel aan te komen in voorjaar 2014. De game die oorspronkelijk voorgesteld werd als Thief 4 gaat nu simpelweg door het leven als Thief en moet een volledig nieuwe generatie kennis laten maken met de reeks. Spelers zullen heel wat vrijheid krijgen op hun dievenpad en vaak met moeilijke keuzes geconfronteerd worden. De eerder deze week verschenen trailer toont in elk geval netjes waarom we met zijn allen moeten uitkijken naar deze titel. Thief lijkt spelers onder te gaan dompelen in een grauwe, victoriaans aandoende wereld die het Dunwall van Dishonored op een gezellig oord doet lijken. In februari kunnen aspirant-dieven in elk geval hun hart ophalen op PS3 en 4, Xbox 360 en One en uiteraard ook op pc.
Nieuwe details The Order 1866
De eerste grote consoletitel van Ready at Dawn en de eerste volledig nieuwe exclusive voor PlayStation 4 wist tot nu toe nog maar weinig harten sneller te doen kloppen. Er lijkt voorlopig nog veel scepticisme te heersen over het uitgangspunt dat je op weerwolven en ander gespuis doet jagen in een antiek Londen en de korte cgi-trailer wist in elk geval weinig indruk te maken. De vers opgedoken nieuwe details rond het spel lichten gelukkig wel een rooskleurig tipje op van de toekomst van The Order. Zo verklaart magazine Game Informer, die het spel in actie zag, dat The Order 1866 de meest indrukwekkende grafische beelden op het scherm tovert die ze ooit gezien hebben. Behoorlijk sterk voor een ontwikkelaar die voordien enkel ontwikkelde voor handheld. Ook het verhaal lijkt best boeiend te gaan worden en draait rond een orde van ridders die al honderden jaren een bloederige clash uitvecht met gemuteerde mensen genaamd half-breeds. De leden van de Order hebben een middel ontdekt dat hen toelaat hun leven met honderden jaren te verlengen en luisteren naar namen als Galahad. Je lijkt dus als speler in de huid te gaan kruipen van één van de ridders van de ronde tafel van King Arthur, wat stiekem een beetje cool is. Ook het uitgangspunt klinkt nu plots een stuk leuker wanneer je door hebt dat de Orde al honderden jaren een verliezende oorlog aan het voeren is die ze nu in 1886 lijken te kunnen keren dankzij de industriële revolutie en de daarbij horende nieuwe wapens. Zoals de kaarten nu liggen lijkt The Order 1886 een fijne third person shooter te gaan worden die vooral moet boeien dankzij de originele wapens die luisteren naar namen als lightning spewing arc gun. Het beetje onnozele verhaal en de spectaculaire weergave van het groezelige Londen uit de tijdsperiode van Jack the Ripper moeten ervoor zorgen dat we toch meer moeten gaan verwachten van deze titel dan wat we al deden.

Nintendo kondigt drie nieuwe Wii U-bundels aan
De verkoop van de Wii U lijkt ein-de-lijk wat op dreef te komen dankzij goeie games als The Windwaker en Nintendo hoopt uiteraard dat momentum dit najaar wat te versterken. De Xbox One komt pas volgend jaar, de PlayStation 4 is misschien te prijzig voor jongere gamers, ouders begrijpen eindelijk dat die U echt wel betekent dat het om een nieuwe console gaat. Stuk voor stuk redenen waarom de console dit najaar succesvol kan worden. Om de zaken nog wat kracht bij te zetten kondigt Nintendo voor november ook drie nieuwe packs aan die het systeem net dat ietsje interessanter moet maken voor de consument. Er komt een pack dat je naast de console ook New Super Mario U en New Super Luigi U geeft, wat zorgt voor een overload aan springen en mushrooms. En uiteraard kunnen ook partygames niet ontbreken, dus een bundel die je zowel Nintendoland als Wii Party U bezorgt is ook in aantocht. Tenslotte komt er ook een bundel die naast Nintendoland ook Just Dance 2014 in de verpakking stopt. Een premium-edition met Mario en Luigi voor gamers die van uitdaging houden en twee basic’s met games voor het hele gezin dus. Laat ons hopen dat het Nintendo het nodige succes bezorgt dit najaar.

Dead Rising 3 verboden in Duitsland
Verrassing!! Niet echt uiteraard. Dead Rising 3 liep net als de beide voorgangers een nein op van de Bundeprüfstelle für jugendgefährende Medien. Genocide ligt er blijkbaar nog altijd een tikje gevoelig, zelfs wanneer technisch gezien de slachtoffers eigenlijk al dood zijn.
Gratis geld voor spelers van Grand Theft Auto Online
En nog een GTA-nieuwtje als uitsmijter, hoe kan het ook anders? Na tien dagen lukte het Rockstar eindelijk om de problemen die GTA Online plaagden grotendeels glad te strijken met een stevige patch. Als een soort van goedmakertje gaat Rockstar nu alle spelers virtueel vergoeden. Elke gamer die GTA Online in oktober speelt krijgt 500.000 ingame dollars op de bankrekening gestort. Dit bedrag zal in twee schijven geleverd worden om de economie van de game niet volledig in de soep te doen draaien, en een eerste termijn zouden spelers reeds vanaf volgende week mogen verwachten. Persoonlijk was ik van plan nog even te wachten om me in GTA Online te gooien, maar voor 500.000 dollar kunnen jullie me reeds online verwachten in Los Santos. Als je een rare chick op een fietsje driveby-shootings ziet doen op Vespucci , kom dan zeker even hallo zeggen. Virtueel geld of niet,ik wil mijn penthouse in GTA Online.

Het was een fijne week in de wondere wereld der videogames, en ook de toekomst ziet er rooskleurig uit nu de PlayStation 4 echt wel in aantocht is. Krijgen we nieuwe beelden van Destiny te zien? Proberen ze in Belgie Mario Kart 8 te verbieden omdat de game aggresie in het verkeer promoot? Wordt Eefje Schietgat geband uit GTA Online omdat ze constant over de boardwalk rijd met een vrachtwagen? Je leest het in elk geval in de Up2Date van volgende week.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.