E3 2016: Verslag Nintendo Treehouse

E3 2016: Verslag Nintendo Treehouse

Het gaat op het gebied van games niet al te best met Nintendo. Op de 3DS loopt het nog wel enigszins acceptabel, maar op de Wii U is het op het gebied van (nieuwe) games op sterven na dood. Deze E3 zouden de Japanners voor de Wii U dan ook in ieder geval de nieuwe Zelda tonen, daarnaast nodigden ze ons uit om naar de Treehouse presentatie te kijken om te zien wat er voor de 3DS in de hoge hoed zat. Nou, dat hebben we gedaan.

Oké, even vooropgesteld dat ik uberhaupt niet van kijken naar mannen houd: Reggie vol in je bakkes in een saaie setting maakt me niet bepaald lekker om naar een presentatie (want persconferenties; daar doet Nintendo niet meer aan) te gaan zitten kijken.

Maar goed, het gaat niet om de presentator, het gaat om wat het bedrijf te melden heeft. En we begonnen gelijk met Zelda voor Wii U (en NX)! Breath of the Wild is de subtitel die het spel krijgt en mensen, wat ziet dit spel er fantastisch uit. De gebruikte stijl is een soort combinatie tussen cell shading en realisme en hoewel die twee eigenlijk totaal niet bij elkaar zouden moeten passen, heeft Nintendo er een prachtige mengelmoes van gemaakt. De sprekende kleuren laten natuur binnen de grote, open wereld extra schitteren. Er valt alleen maar te dromen hoe deze game eruit gaat zien op de NX…
Wat volgt is demonstratie van Pokémon Sun/Moon voor de 3DS. Zowel een trailer als gameplay komen voorbij en ook over de looks van dit spel kunnen we allerminst klagen. Vrolijke kleuren, strak vormgegeven, precies zoals we van een Pokémon-titel mogen verwachten met de kracht van de (new) 3DS. Leuke extra is een nieuwe online mode die Battle Royal heet, waarbij je met maximaal vier spelers tegelijk vrij kunt battelen in een soort boksring tegen elkaars Pokémon. Ik ga mijn 3DS in ieder geval weer eens onder het stof vandaan trekken!

Maar dan begint het. Of eindigt eigenlijk. Er verschijnt een groot Nintendo-logo in beeld en er gebeurt niks meer. Was dit het dan? Twee games? Een voor iedere recente Nintendo-spelcomputer? En dat op een E3? Nee toch? De opluchting was groot toen het logo verdween en de presentatie hervat werd. Nieuwe aankondiging? Ehm, nee. Zelda-gameplay. Urenlang. Leuk hoor, daar niet van. Van een Zelda-game wil je altijd meer zien. Maar kom kop, maar twee games laten zien in je E3-presentatie? En dan ook nog eens titels die al aangekondigd waren?

Het klinkt eigenlijk zo ongelofelijk dat ik nog niet kan beseffen dat het echt waar is. Nintendo, één van de grootmachten binnen de gamesindustrie, is totaal kwijt waar de E3 om draait. Games. Je kon de bui natuurlijk al een beetje aan zien komen toen werd aangekondigd dat voor Wii U de nieuwe Zelda (naar nu blijkt niet eens een enkele andere Wii U-titel) getoond zou worden. En ergens is dat ook wel te begrijpen aangezien er is aangegeven dat de NX (en dus ook diens games) niet zou worden onthuld, maar had dan tenminste nog geknald met een aantal 3DS-titels. Of één of meer mobile games waar aan gewerkt wordt. Wat Nintendo hier heeft neergezet is zowel E3- als Nintendo-onwaardig.

Wat zou Nintendo’s filosofie hierachter zijn vraag ik me af? Geloven ze niet meer in de E3 en is dit een ‘moetje’? Willen ze voortaan alles via hun eigen Nintendo Direct’s doen en het hele momentum (plus bijbehorende aandacht) van een grote wereldbeurs als deze missen? Of hadden ze de NX eigenlijk wel op de E3 willen onthullen en is er iets misgegaan waardoor de onthulling langer op zich moet laten wachten? Stiekem hoop ik op een Nintendo-persconferentie tijdens de Gamescom of anders de Tokyo Gameshow waar de NX gepresenteerd wordt, maar het zou me niks verbazen als het daadwerkelijk aan de hand van een Nintendo Direct gaat gebeuren. En dat de pers dan uitnodigingen krijgt om een paar dagen later met het nieuwe platform aan de slag te gaan.

Nee, ik krijg helaas steeds minder hoop dat Nintendo terug gaat komen als de gamegigant die ze in haar hoogtijdagen was. De eerste Wii was natuurlijk met haar motion controls al een flinke stap in een andere richting, de Wii U is een soort geflopte combinatie tussen een toegankelijk motion gaming platform en een console voor de hardcore Nintendo-liefhebber en de voortekenen voor de NX vind ik door rare keuzes zoals gemaakt voor deze E3 niet enorm gunstig. Geloof me, ik hoop echt dat ik ongelijk heb en over driekwart jaar schaterlachend dit artikel nog eens doorkijk met een knettergaaf nieuw stuk Nintendo-hardware onder mijn tv. Dat Nintendo mij diep door het stof moet laten gaan. Maar ik ben zo bang, o zo bang…

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).