E3 2016: Verslag persconferentie Sony

E3 2016: Verslag persconferentie Sony

Sony weet de laatste jaren eigenlijk altijd wel te imponeren op de E3. Klein nadeel is echter dat de persconferenties van Sony eigenlijk altijd voor ons midden in de nacht zijn. We snappen het dan ook goed als je niet bent opgebleven om de persconferentie van Sony te bekijken. Gelukkig heb je nu een samenvatting van de persconferentie voor je. Komt dat eens even goed uit!

Sony weet in ieder geval wel hoe ze een persconferentie moeten openen. Alle geruchten zijn waar: er komt een nieuwe God of War aan! Kratos is inmiddels een stukje ouder geworden en is met zijn zoon aan het jagen. Helaas verschijnt er een demoon en loopt alles in de soep. Ook de geruchten dat de game zich afspeelt in de Noorse mythologie zijn waar. Jammer genoeg hebben we geen datum voor deze nieuwe God of War gekregen. Dikke kans dus dat de game pas ergens in 2017 gaat verschijnen.

Sony gaat overigens gelijk lekker door met een andere nieuwe titel. Bend Studio ken je misschien nog van de Syphon Filter-games, of de Uncharted voor de PlayStation Vita. Zij komen nu met Days Gone. Days Gone speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika. Jij speelt Deacon St. John, een premiejager en zwerver. Er is echter wel een klein probleempje: de wereld van Days Gone wordt bevolkt door gevaarlijke zombies. Deze third-person-shooter werd in eerste instantie slechts kort genoemd, maar aan het einde van de persconferentie kregen we toch ook nog wat gameplay te zien. Ziet er behoorlijk ambitieus uit, dat Days Gone.

En als je dan vervolgens een titel brengt die al wel aangekondigd is, dan kan het net zo goed maar The Last Guardian zijn. Het verhaal van The Last Guardian kennen we inmiddels allemaal. De game zou eigenlijk al jaren geleden uit moeten komen voor de PlayStation 3. Het bleef stil rondom de game, heel erg lang. Toch werd vorig jaar de game weer helemaal actief toen ‘ie op de E3 werd getoond. Nu hebben we dan eindelijk een releasedatum voor de game: 25 oktober. Het zal eindelijk eens tijd worden, want we hebben natuurlijk ook gewoon ontzettend veel zin om die game te gaan spelen. Gelukkig kregen we ook nieuwe beelden te zien.

Ondertussen toonde Quantic Dream (die je kent van Heavy Rain en Beyond: Two Souls) haar nieuwe game: Detroit: Become Human. We hebben die game al eerder gezien, maar een nieuwe trailer is natuurlijk nooit mis. Ook kregen we nieuwe gameplay te zien van Horizon: Zero Dawn. Jammer genoeg komt die game ook pas in 2017. Na het zien van die gameplay willen we ook niet meer al te lang wachten op Horizon: Zero Dawn. Op 1 maart 2017 kunnen we aan de slag met de game.

Je kunt er niet om heen: VR is natuurlijk harstikke hip. Het is logisch dat Sony met een hoop nieuws rondom VR komt, aangezien zij zelf de PlayStation VR gaan brengen. Vanaf 13 oktober ligt de PlayStation VR in de schappen. Voor ‘slechts’ 399 euro is de headset van jou. Er zullen rond de 50 games beschikbaar zijn op het moment dat de headset in de winkels ligt. Een aantal games werden er dan ook getoond. Zo komt er een speciale X-Wing missie uit Star Wars Battlefront beschikbaar. Er komt een speciale Batman Arkham VR-game. Ook krijgt Final Fantasy XV een VR-belevenis. Hierin speel je met Prompto in first person. Mocht je nou echt lef hebben, dan kun je Resident Evil VII gaan spelen in VR. Mocht je nou niet zo’n zin hebben in VR, dan kun je de game ook ‘gewoon’ gaan spelen op de Xbox One, PC en PlayStation 4. Voor de PlayStation 4 kun je nu alvast een demo gaan downloaden. Spoiler alert: die demo is behoorlijk eng.

https://www.youtube.com/watch?v=IEnSVG4PWW0

Gamers roepen al jaren dat ze iets anders van Call of Duty willen, maar elk jaar scoort de nieuwe Call of Duty alleen maar hogere verkoopcijfers. En doet Call of Duty eens iets anders, dan zorgt dat voor ongeveer de meeste gedislikete video. De nieuwe Call of Duty kreeg in ieder geval een hoop aandacht op de persconferentie van Sony. En het is inderdaad wat anders dan anders. Wat niet wil zeggen dat het slecht is: het ziet er voor een Call of Duty best vernieuwend uit. En dat is toch waar alle roeptoeters al jaren om roepen: meer vernieuwing bij Call of Duty. Ik ben in ieder geval nog best benieuwd naar de nieuwe Call of Duty. Niet dat laffe half-futuristische gedoe van Black Ops 3 en Advanced Warfare: gewoon full-out space warfare! Tevens werd de remaster van Modern Warfare getoond. Koop je bepaalde versies van Infinite Warfare? Dan kun je de campagne van Modern Warfare 30 dagen eerder spelen, alleen op PS4. Bovendien komen de nieuwe maps ook eerder naar de PlayStation.

Na de presentatie van Call of Duty kwam de presentator weer in beeld met in zijn kielzog een wel heel bekende schaduw. Het zal toch niet? CRASH BANDICOOT?! Nouja, in een zekere zin wel ja. De oorspronkelijke drie Crash Bandicoot-games voor de PSOne komen richting de PlayStation 4. En dat in geremasterde vorm. Helaas geen nieuwe Crash en helaas ook geen beelden van de game, maar we doen het er maar mee. Crash Bandicoot komt overigens ook naar de nieuwe Skylanders. In die nieuwe Skylanders kun je ook je eigen Skylander maken. Laat je creativiteit de vrije loop! Met nog twee weken tot aan de release kregen we ook nog een nieuwe trailer van LEGO Star Wars: The Force Awakens te zien. Bovendien is er nu een demo voor die game beschikbaar.

Andrew House kwam het podium op om een verhaaltje te houden over hoe hard Sony haar partners nodig heeft. Hij deed dit niet voor niets, want hij wilde eigenlijk gewoon Hideo Kojima introduceren. Kojima liet zijn nieuwe exclusieve game voor de PlayStation 4 zien. Hoewel de trailer er erg vaag uit ziet, zal Death Stranding best een topper worden. Het is een Kojima-game, dan moet het eigenlijk wel goedkomen. Hopen dat we binnenkort meer van deze game te zien krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=sLm1A2-Fr7s

Ubisoft sloot af met Steep, een sportgame. Microsoft ging er uit met een geheel nieuwe console. Wat doet Sony? Sony gaat er uit met twee games. We krijgen gameplay te zien van Days Gone, maar die game hadden we al eerder gezien. Sony sluit tevens af met een geheel nieuwe game van Insomniac. Niet zomaar een nieuwe game, maar een exclusieve Spider-Man game voor de PlayStation 4. Deze zagen we even niet aankomen! Nog een exclusieve game voor de PlayStation 4, het houdt maar niet op.

Ik moet zeggen dat ik enorm onder de indruk was van de persconferentie van PlayStation. Een aantal nieuwe en exclusieve games, waaronder Spider-Man, Days Gone, God of War, Death Stranded en Crash Bandicoot. Tel daarbij op dat er een aantal grote titels exclusief naar PlayStation VR komen. Bovendien komt The Last Guardian dan eindelijk dit najaar uit, en kunnen gamers met een PlayStation eerder Call of Duty spelen. De slogan van Sony is niet voor niets. Greatness Awaits!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.