E3 door de jaren heen – de hoogtepunten

E3 door de jaren heen – de hoogtepunten

In 1995 vond de eerste Electronic Entertainment Expo plaats in Los Angeles. De E3, zoals we hem sindsdien liefkozend noemen, heeft ons door de jaren heen fantastische momenten gegeven. Aankondigingen van nieuwe hardware, het tonen van de meest toffe games en een feest voor elke gamer ter wereld. Wat waren volgens ons de beste momenten uit al die jaren E3? Je leest het hier.

Auke van Leersum
Het hoogtepunt van een E3 is voor mij geen game of een console. Geen interview of een persconferentie. Nee, het is Kevin Butler. Kevin Butler gaf in 2010 een episch relaas over de Playstation Move. Wat op zich een kutding is, maar deze man doet je geloven dat dit apparaat gamers over de hele wereld bij elkaar brengt. Hij houd een betoog alsof de Move de beste uitvinding is sinds het wiel. Daarmee weet ie op een erg leuke manier de zaal met zich mee te krijgen en profileert zichzelf als de brenger van het beste nieuws van de E3 2010. Gelukkig neemt ie zichzelf niet al te serieus en levert dit alles een stuk ontspanning en zelfspot die Sony op dat moment wel kon gebruiken.

Bas van Dun
Het kiezen uit het beste moment uit de complete geschiedenis van de E3 heeft me dagenlang bezig gehouden. De E3, een beurs die ik al vele jaren trouw volg, waar ik vele nachten mijn bed niet door heb gezien maar vooral een beurs die me steeds weer weet te verwonderen. In al die jaren dat ik de beurs heb zitten kijken vanuit mijn luie stoel heb ik dan ook mooie dingen gezien. Ik heb historische gebeurtenissen gezien, zoals het aankondigen van nieuwe hardware. Ik zag de grootste blunders, zoals de presentatie van Wonderbook. Ik zag dingen die een glimlach op mijn gezicht wisten te toveren, zoals het orkest dat bij Nintendo de muziek van Zelda ter gehore bracht. Maar na lang denken kwam ik toch steeds terug op één moment. Eén trailer die me tijdens de originele vertoning kippenvel wist te geven. En nu, vele jaren later, doet deze trailer dat nog steeds. De opbouw, de muziek, de schaal. Deze trailer liet zien wat next-gen ging zijn. Ik kan het natuurlijk alleen maar hebben over de aankondigingstrailer van Halo 3. Het stukje film dat me letterlijk rond liet springen in de kamer. Ik was gelukkig. Ik was hyped. Ik was onder de indruk. This is the way the world ends.

Eefje Schietgat
Een presentatie kan een Keynote maken of kraken. Wie herinnert er zich niet de overenthousiaste Mr. Caffeine bij Ubisoft met zijn doodly doodly doop of Jamie Kennedy die onder de invloed van diverse substanties het podium opgeduwd werd bij Activision. Het kan ook echter erg goed gaan, zoals de eerste keer dat Reggie het podium betrad bij Nintendo en zich voorstelde met de geniale introductie: i’m about kicking ass, i’m about taking names and we are about making games. De hoofdvogel wordt echter door Sony afgeschoten met Kevin Butler. In een uitgebreide reclamecampagne genaamd Long Live Play werd de fictieve Kevin Butler voorgesteld als een vicepresident van Marketing die in tal van ironische commercials gamers te woord stond. Het personage en de bijbehorende filmpjes werden een kleine hype en het was dan ook een geniale zet van Sony om de man ook op het E3-podium in 2010 even zijn ding te laten doen. In wat in essentie gewoon een staaltje simpele stand up was met oneliners als “Gaming is having a ridiculously huge tv in a tiny one room appartment” wist Butler de lachers op zijn hand te krijgen en wat fun te brengen in wat doorgaans eerder een serieus gedoe is.

Fabiano Verweij
Mijn hoogtepunt van een E3 kon ik eigenlijk niet kiezen. Het eerste wat in me opkwam was de onthulling van de PlayStation 4. Maar ook Call of Duty, aangezien ik die game elk jaar weer koop.
 Toen de PlayStation 4 aangekondigd werd, was ik even stil. Veel mensen hadden zelf designs gemaakt en op internet geplaatst. Maar een aantal dagen voor de aankondiging verscheen er ineens een design die inderdaad verdacht veel leek op het uiteindelijke design. Toen het eindelijk tot me doorgedrongen was sprong ik van m’n stoel van blijdschap. EINDELIJK de PlayStation 4! *kijkt naar z’n PlayStation 4 nu* En hij mag er zijn hoor, wat een beauty. Lekker klein, krachtig en de controller is heel vet geworden. Ligt ook veel beter in de hand. Als ik nu een Dualshock 3-controller aanraak voelt het zo plastic en amateuristisch. BAH! Dat ik daarmee heb gegamed! Ja, de PlayStation 4 is mijn E3 hoogtepunt.

https://www.youtube.com/watch?v=soULt6nDMtQ

Harmen Bootsma
Mijn E3 hoogtepunt of all time is als je dit artikel van boven naar onderen leest al een keer voorbij gekomen en komt ook hieronder weer terug. Maar ik ga niet liegen om jullie meer variatie voor te schotelen. Ook voor mij is de aankondiging van Halo 3 het beste moment dat de E3 me ooit heeft kunnen bieden. Hoewel ik Halo wel een steengoede franchise vind, wil ik mezelf geen echte fanboy noemen. Maar jongens, kom op, die trailer… Ik kreeg kippenvel, voelde een opwinding in mijn lichaam dat ik nog nooit eerder gehad door een trailer – ook niet door een filmtrailer. Er prikten tranen achter mijn ogen zonder dat ik verdriet of blijdschap voelde. Het samenkomen van de beelden van de Chief – mooier dan ik hem ooit gezien had -, de fantastische muziek en de stem van Cortana. En nog steeds als ik YouTube weer eens aanslinger om die trailer te kijken krijg ik dat gevoel. Letterlijk iedere keer dat ik die trailer gezien heb voelde ik het weer. Halo 5, doe alsjeblieft hetzelfde met me.

Kevin Blokland
Als je gaat zoeken naar een hoogtepunt van een game dan kom je al snel uit op de aankondiging van een game. Voor mij was dat de aankondiging van Halo 3 tijdens de E3 van 2006. De timing in de Microsoft presentatie was zeer goed: helemaal aan het einde van de presentatie, als je eigenlijk niks meer verwacht. En Bungie had een epische trailer in elkaar gezet die de toon voor de nieuwe Halo-game goed neer wist te zetten. Het liet duidelijk zien dat er iets groots aan zat te komen. De typische Halo-muziek samen met de woorden “Finish The Fight”… Als ik de trailer weer terug kijk krijg ik weer kippenvel op mijn armen en voel ik weer het enthousiasme dat ik toen had. Een game op zo’n manier aankondigen, dat mag vaker gebeuren.

Lisa van Heereveld
Hoewel velen met tranen van verdriet naar deze presentatie keken, is de Wii Music aankondiging van E3 2008 toch echt een hoogtepunt voor mij. Tijdens deze presentatie gaf het Nintendo team onder leiding van Miyamoto een demonstratie van Wii Music door het Mario deuntje te spelen. Een leuk initiatief dat goed bij de Nintendo identiteit past, zij het niet zo dat het talent van het Nintendo team niet bij muzikaliteit ligt. Zoals je in de video kunt aanschouwen, speelde het team verbazingwekkend hard uit de maat. Met zijn koebel instrument was Miyamoto misschien wel de grootste boosdoener van de band die dag. De demonstratie werd dan ook erg zwart-wit ontvangen. Ofwel men kon enkel het woord ‘earrape’ uitbrengen, ofwel de humor kon er wel van worden ingezien. Deze twee extremen maken dan ook het verschil tussen een bestempeling van deze gebeurtenis als een hoogtepunt of dieptepunt, waarbij die wat mij betreft toch echt in het hoogtepunt kadertje mag.

Lisa Withoos
Waarschijnlijk zullen vele het niet met me eens zijn wanneer ik dit tot het hoogtepunt van de E3 benoem maar ik kan het niet laten. Sinds er in mijn optiek maar één man is die het volgende kan doen en waarbij niet iedereen kijkt alsof hij gek is vind ik het namelijk nog steeds helemaal geweldig. Eerst wordt er een geweldige trailer voorgeschoteld van The Legend of Zelda: Twilight Princess. Alleen de trailer zorgde al dat ik stond te springen van enthousiasme en daarna volgde het moment dat Shigeru Miyamoto op het toneel verscheen met, jawel, het zwaard en schild van Link! Geef het maar eerlijk toe, jullie gilde ook heel eventjes. Natuurlijk speelde het ook mee dat hij een intens toffe game aankondigde maar kom op, wie krijgt het nou nog meer voor elkaar om de hele zaal aan het klappen te krijgen in zijn groene shirt.

Max Wildöer
Qua games heb ik veel hoogtepunten: de aankondiging van The Division, Destiny, Uncharted 4, The Last of Us en nog veel meer. Bij de E3 komen meestal gameplay beelden naar buiten en wat loop ik daar regelmatig van te kwijlen. Toch is mijn hoogtepunt van de E3 even anders. Het is eigenlijk de gehele persconferentie van Sony vorig jaar. Wat hadden zij in Februari al een hype gecreëerd en wat hebben ze die goed weten vast te houden met veel aankondigingen, extra informatie over games en de console zelf. En natuurlijk de prijs. Al deze aankondigingen zorgden ervoor dat ik met versnelde hartslag naar de persconferentie van Sony keek. De pers en het volk waren in alle staten. Mede hierdoor zijn er zoveel PlayStation 4’s besteld dat het apparaat nog steeds niet fatsoenlijk in de Nederlandse winkels ligt. Of de hype terecht is moet nog blijken, aangezien het apparaat nog maar een half jaar oud is. Het is nog een apparaat in ontwikkeling, net zoals zijn grootste concurrent, de Xbox One.

Robin Link
Mijn hoogtepunten van de E3 zijn de aankondiging van de zevende generatie spelcomputers. Hier vallen de Xbox 360, de PlayStation 3 en de Wii onder. Nog nooit had ik bij alle drie de consoles zo erg het wow-gevoel. Waar de PlayStation 3 en de Xbox 360 het van de grafische pracht en praal moesten hebben, heeft de Wii misschien wel de meeste impact gehad op gaming in het algemeen. We schrijven 2005, als Iwata ineens een mysterieuze zwarte doos achter zijn rug vandaan haalt. Op de Nintendo Revolution kan onder andere alle Nintendo-games die ooit zijn verschenen afspelen: awesome! Maar ook de Xbox 360 en PlayStation 3 hebben indruk gemaakt! Wie kan zich nou niet de beelden van Motorstorm herinneren?

Wat is jouw hoogtepunt van de E3?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.