Kingdom Hearts: It started with a mouse…

Kingdom Hearts: It started with a mouse…

Eigenlijk begon het met een man: Walter Elias Disney. Walt werd geboren op 5 december 1901 in Chicago en toen zijn moeder hem vasthield verwachtte ze waarschijnlijk niet wat een groot man hij zou worden. Walt Disney werd één van de bekendste filmproducenten ter wereld. The Walt Disney Company is overal ter wereld beroemd, er is niemand die het niet kent… Of je woont in een grot.

Geen enkele bekendheid begint groot en ook Walt Disney niet. Eigenlijk begint dat al met het feit dat je wordt geboren als baby en niet als groots man. Dat zou zo vervelend zijn voor die vrouwen. Ook Walt Disney was eerst een kleine jongen voordat hij een grote man werd. Hij werd geboren in Chicago, maar samen met zijn ouders, drie broers en zus verhuisde Walt naar een boerderij in de buurt van Marceline, Missouri. Niet lang daarna verhuisde het gezin naar Kansas City. Hier begon Walt aan een cursus cartoons maken en ging hij naar de kunstacademie. Cartoons maken zat dus blijkbaar al in zijn bloed, maar in eerste instantie deed hij hier niet datgene mee waar hij bekend mee zou worden. Uiteindelijk verhuisde het gezin namelijk terug naar Chicago en een jaar daarna besloot Walt van school af te gaan en probeerde hij in het leger te komen. Hoewel hij enige tijd chauffeur was bij het Rode Kruis, kwam hij uiteindelijk terug in zijn geboorteland en vond werk als tekenaar in Kansas City.

Samen met zijn broer Roy had Walt een eigen studio. Walt was een tekenaar maar geen animator, maar hij wist wel dondersgoed wat de mogelijkheden waren. Hij had enorme ideeën, maar hij kon er dus niks mee omdat hij hiervoor hulp nodig had. Natuurlijk liet Walt het hier niet bij zitten, want anders was zijn carrière al voorbij geweest voor dat deze ooit was begonnen.

steamboat willie

Mickey Mouse popped out of my mind onto a drawing pad 20 years ago on a train ride from Manhattan to Hollywood at a time when business fortunes of my brother Roy and myself were at lowest ebb and disaster seemed right around the corner.

Nee, Walt was geen opgever en uiteindelijk kwamen in 1928 drie filmpjes van Mickey Mouse uit, waaronder het bekende Steamboat Willie. Dat was zelfs het allereerste filmpje waarin Mickey voorkwam en ook nog eens met geluid! Walt Disney deed de stem van Mickey zelfs, die overigens bijna Mortimer had geheten, maar daar was Walt’s vrouw het niet mee eens. Gelukkig, want wie noemt een muis nou Mortimer. De drie biggetjes en Donald Duck volgden.

Of all of our inventions for mass communication, pictures still speak the most universally understood language.

In 1937 sloeg Walt een weg in waar we nu nog steeds van kunnen genieten. Hij maakte zijn eerste tekenfilm van daadwerkelijke speelfilmlengte. Iedereen die dit leest heeft deze film vast gezien als jong kindje. Ieder van ons heeft voor de televisie gezeten en gekeken naar een enge jager, zeven kleine mannetjes en een knap donkerharig meisje dat zo dom was om in een appel te bijten van een wildvreemde. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de razendpopulaire film welke zelfs een Oscar won! Zelfs in 2014 kijken er nog steeds kinderen naar een film van zoveel jaren geleden. Gelukkig is het ook niet bij Sneeuwwitje gebleven, want vele films volgden.

walt-disney1

Helaas overleed Walt Disney tijdens het maken van Jungle Book in 1966 aan longkanker, precies tien dagen na zijn 65ste verjaardag. De grootse man was niet meer, maar zijn naam leeft voort. Naast zijn films kwamen er maar liefst vijf attractieparken in zijn naam, Walt Disney World Resort volgde en Disney heeft het ook niet gehouden bij tekenfilms en heeft flink wat andere films gemaakt, zoals Pirates of the Carribean en Maleficent. Disney heeft zijn eigen televisiezender en zijn eigen games…, games… dat is natuurlijk waarom je hier bent. Want ergens in Japan was er eens een man die Masafumi Miyamoto heette…

When you believe in a thing, believe in it all the way, implicitly and unquestionable.

~Walt Elias Disney

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.