Eindelijk; de Xbox One is weer een gameconsole

Eindelijk; de Xbox One is weer een gameconsole

Een Xbox One zonder Kinect. Al vanaf de aankondiging van Microsofts nieuwste console gonsden de geruchten over een bundel zonder Kinect die in de schappen zou komen te liggen. En vanaf diezelfde aankondiging ontkende Microsoft die geruchten telkens weer. “A Kinect-less Xbox One is not in our plans at all. As we’ve said from the very beginning, we believe Kinect is an absolutely integral part of the Xbox One experience.” Een uitspraak van Harvey Eagle, de baas van de Engelse marketingafdeling van Xbox, eind februari. Hoe snel kunnen dingen blijkbaar veranderen, want vandaag heeft Microsoft officieel aangekondigd dat de Xbox One vanaf juni (in Nederland waarschijnlijk vanaf de launch in september, zo denken wij) verkrijgbaar is voor 399 dollar/euro.

Puur uit zakelijk oogpunt een verstandige beslissing. Het prijsverschil dat er was tussen de Xbox One en de PlayStation 4 is op deze manier weggepoetst en voor gamers die sceptisch tegenover Kinect stonden vanwege de privacy, of die gewoon geen zin hadden om extra te betalen voor een stuk hardware dat hen toch niet interesseerde, is de weg vrij om alsnog een One in huis te halen. Microsoft heeft haar doelgroep simpelweg vergroot met deze stap. Slim met het oog op toekomstig marktaandeel.

Het versterkt echter wel de koers die Microsoft het afgelopen jaar gevaren heeft – en blijkbaar nog steeds vaart. Een flink aantal aankondigingen dat kritisch ontvangen werd op de E3 van vorig jaar gedaan zijn met betrekking tot de One is inmiddels vakkundig de nek omgedraaid. Elke 24 uur een online check-in? Doei. De vermeende blokkade van het spelen van tweedehands games? Weggewerkt. En nu dus wéér een grote stap: de bundeling met Kinect.




Waarom zouden ze in Redmond zoiets doen? Het antwoord zou simpelweg kunnen bestaan uit twee woorden: Phil Spencer. Slechts anderhalve maand geleden is deze gamer in hart en nieren (Spencer werkt al sinds 2008 als general manager van Microsoft Studios) aangesteld als hoofd van de Xbox-divisie binnen Microsoft na het vertrek van Don Mattrick. Don Mattrick, de man die de Xbox One keer op keer presenteerde als een multimedia apparaat dat méér kon dan alleen maar games en Blu-rays afspelen. Direct nadat Spencer was aangesteld erkende hij dat het bedrijf ‘foute beslissingen’ heeft gemaakt wat betreft de Xbox One en dat er een hernieuwde focus op games komt. ‘Gaming first’, zoals hij het zelf omschreef. De Kinect-loze Xbox One bundel zou hier de eerste officiële, en enorme, bevestiging van kunnen zijn.

Maar hoe aantrekkelijk dit nieuws voor veel gamers ook kan zijn, Microsoft snijdt zich PR-technisch wederom in de vingers. Aan de ene kant valt het hen enorm aan te prijzen dat ze zo goed luisteren naar de klant, maar een bedrijf dat binnen één jaar meerdere keren terugkomt op (grote en ingrijpende) aankondigingen die het gedaan heeft, doet wel afbreuk aan het vertrouwen van de consument. En dan bedoelen we de consument die momenteel al een Xbox One onder de tv heeft staan. Er zullen mensen zijn die het prima vinden die het zo is, die de Kinect erbij een leuke extra vinden en daar best voor willen betalen, maar er zullen ook twee andere groepen zijn.

Aan de ene kant de ‘Kinect-puristen’, die flink gebruikmaken van de gadget en zich hadden verheugd op de manieren waarop gamedevelopers de Kinect in games in hadden kunnen zetten nu ze ervan uit konden gaan dat iedere Xbox One-bezitter de accessoire in zijn bezit had. Met de nieuwe bundel kan dat laatstgenoemde in ieder geval niet meer, en zal een aantal games (of ideeën voor games die er al waren) nooit meer het daglicht gaan zien omdat uitgevers het risico te hoog vinden aangezien de doelgroep (te) klein(er) wordt.




Aan de andere kant zijn er de Xbox-gamers pur sang die Kinect eigenlijk niet wilden, maar toch de hogere prijs voor de console neerlegden omdat simpelweg perse een Xbox One wilden. Net als eerdergenoemde voelt ook deze groep mensen zich nu belazerd. Microsoft heeft meerdere keren bij hoog en laag beweerd dat de console écht nooit zonder Kinect verkocht zou gaan worden, dus er zat niks anders op. En nu zitten ze met een accessoire dat ze eigenlijk niet willen, maar waar ze wél honderd euro extra voor hebben moeten betalen.

Al het gedraai van Microsoft terzijde wordt deze stap (uitgaande van de launch afgelopen november en het verschijnen van de Kinect-loze bundel aanstaande juni) gelukkig wel binnen acht maanden na de launch genomen. Op dit moment zullen er een aantal zure gezichten en wat onbegrip zijn, maar nu Phil Spencer duidelijk aan heeft gegeven dat de focus voor de Xbox One weer ligt op gaming, kan er weer naar de toekomst gekeken worden. Veel toekomstige Xbox One-bezitters zullen blij zijn dat ze niet meer verplicht worden om de Kinect bij hun console te kopen. En mensen die al een One in hun bezit hadden en zich bekocht voelen zijn dat over een jaar (en anders twee) waarschijnlijk voor een groot deel alweer vergeten. De Kinect-loze bundel maakt in ieder geval één ding glashelder: het Xbox-merk is weer van wie het hoort te zijn. Van de gamers.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.