Electronic Arts op Star Wars Celebration, een overzicht

Electronic Arts op Star Wars Celebration, een overzicht

Afgelopen weekend vond in London Star Wars Celebration plaats. De plek waar Lucasfilm haar grootste fans weet te verzamelen om de Star Wars-franchise te vieren. Een evenement dat dienstdoet als liefdesbrief richting de serie. Ik was aanwezig om te kijken hoe zo’n evenement nu in elkaar steekt en uiteraard om het laatste nieuws op het gebied van Star Wars games voor jou in kaart te brengen.

Er is geen franchise waar ik persoonlijk meer liefde voor heb dan Star Wars. Al sinds mijn jonge jaren weet de serie me te betoveren en vast te houden. Vorig jaar nog zag ik The Force Awakens negen keer (!) in de bioscopen en de plannen voor de release van Rogue One staan alweer in de agenda genoteerd. Het bezoeken van Celebration stond dan ook al jaren bij mij op de lijst, maar het was dit jaar pas dat ik de mogelijkheid had om daadwerkelijk een bezoek te doen. En daar heb ik dan ook helemaal geen spijt van.
Natuurlijk is dit een website die jij bezoekt voor informatie over games, maar de link met Star Wars is dan ook snel gemaakt. Electronic Arts, de studio die voor de komende jaren het alleenrecht heeft op Star Wars-games, hield een panel. Een mini-conferentie, zo je wil. Temidden van duizenden fans, verkleed als hun favoriete personages, toonden ze de plannen rondom deze licentie. Nadat ik net kennis had gemaakt met acteurs als Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Organa), Ray Park (Darth Maul), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Peter Mayhew (Chewbacca) en Warwick Davis (Wicket) zat ik klaar om te zien wat EA ons gaat brengen.

Electronic Arts heeft meerdere grote Star Wars-projecten lopen. Beginnende met Star Wars Battlefront vertelde de spreker vanuit Dice dat de ontwikkelaar behoorlijk goed naar de feedback blijft luisteren. Het is speciaal om die reden dat de game deze week een offline mode gaat krijgen. Naast de vele gratis content die verschenen is (waar deze offline mode ook onder gaat vallen), zijn er al twee verschillende betaalde DLC-pakketten verschenen. In de eerste bezochten we The Outer Rim, terwijl de tweede ons Bespin liet zien. We wisten al dat de derde zou situeren rondom de Death Star, maar nu werd bekendgemaakt dat we hier kunnen spelen met Chewbacca en Bossk. De nieuwe maps spelen zich niet alleen in de Death Star af, maar ook daarbuiten. En jawel, de trailer lijkt te bevestigen dat de door mij zo geliefde mogelijkheid om online met vrienden de ‘trench run’ uit te kunnen voeren eindelijk werkelijkheid gaat worden.
Hier bleef het echter niet bij. Dice hield sinds de launch van de game de specificaties rondom de vierde DLC zeer geheim. Deze moet verschijnen in december, maar waar de titels en content van alle andere pakketten al vroeg duidelijk waren, hield de ontwikkelaar hier de mond dicht. Wanneer je een beetje logisch nadenkt, had je het misschien al kunnen verwachten, maar Dice heeft het nu officieel laten weten. Pakket vier draagt de titel Rogue One: Scarif, en zal dus direct inhaken op de film die in december in de bioscopen gaat draaien. De twee speelbare helden zijn Felicity Jones’ karakter Jyn Erso en Ben Mendelsohn’s Director Orson Krennic.

Star Wars: The Old Republic, de MMO situerende in het verre verleden van het grote verhaal dat we kennen uit de films, gaat dit jaar haar vijfde verjaardag beleven. Om dit te vieren, en om Celebration kracht bij te zetten, is de Knights of the Fallen Empire Chapter I DLC vanaf nu voor iedereen te downloaden. Helemaal gratis. Hier bleef het echter niet bij, Bioware kondigde ook meteen de volgende uitbreiding voor de game aan. Knights of the External Throne heeft nog geen datum van verschijning gekregen. Echter, volgens de makers zou het wel eens zo kunnen zijn dat het spel verschijnt op de dag dat The Old Republic haar vijfde verjaardag viert. Dat is 11 december.

Misschien is het niet de bekendste en grootste Star Wars-game, maar het mobiele Galaxy of Heroes doet het erg goed. De ontwikkelaar sprak over de toekomst van het spel. Net als dat nu het geval is, moeten er meer personages uit verschillende kanten van Star Wars beschikbaar komen. Zo kun je nu al een team samenstellen met een Clone Trooper, een Jedi uit the Clone Wars, aangevuld met personages uit de originele trilogie. In de toekomst gaan er personages uit Rogue One verschijnen, alsook meer personages uit de tv-serie Star Wars Rebels. Met nieuwe raids moet jouw guild ook weer flink aan de slag kunnen. Nog steeds is de game geheel gratis.

Een game waar veel ogen op gericht zijn, is de Star Wars-titel van Amy Hennig. De schrijfster achter de eerste drie Uncharted-games is al een hele poos bezig met EA en Visceral Games om een nieuwe game in de Star Wars-franchise te realiseren. Hoewel er niets te zien is (de game komt pas over twee jaar uit), wilde ze wel laten weten wat ze belangrijk vindt tijdens het creëren van een echte Star Wars-ervaring. De sfeer is hierin een hoog doel. Volgens haar schrijfpartner (Todd Stashwick) is het ‘luchtige urgentie’. Het moet aanvoelen, ogen en klinken als Star Wars en een charmante held in de hoofdrol hebben. Er moet ruimte zijn voor humor terwijl er grote dingen staan te gebeuren. Hetzelfde principe wist ze toe te passen bij Uncharted en held Nathan Drake. Het spel is bloedserieus, maar moet op momenten ruimte hebben voor een geintje. Wat voor game Hennig aan het maken is, is niet bekend, al gaan we er vanuit dat het draait om een third-person actiegame. Meer dan dat is er tot op heden niet bekend.
Buiten al dit gamenieuws maakte ILMxLAB ook bekend dat Trials on Tatooine, de Virtual Reality Experience voor de HTC Vive vanaf nu gratis te downloaden is. Let wel: het is geen game, het is een experiment waarin jij tegen menig Stormtrooper vecht vanuit de ogen van een Jedi Padawan. Daarnaast zijn de mannen en vrouwen daar nu bezig met een nieuw stuk content rondom Darth Vader. Samen met David Goyer (die eerder verantwoordelijk was voor de verhalen van The Dark Knight, Batman v. Superman en Jumper) is de studio bezig om een origineel verhaal te schrijven rondom de beroemdste filmschurk. Net als in Trials on Tatooine zal het een interactieve VR-ervaring zijn waarin jij als ‘speler’ rond kunt lopen. Daarnaast kun je interactie hebben met digitale personages en zal Darth Vader uiteraard een grote aanwezigheid hebben. Het project, dat momenteel nog geen naam heeft, moet volgend jaar verschijnen.

Ontwikkelaars, regisseurs en acteurs. Ze waren allen present tijdens Star Wars Celebration. De duizenden fans genoten van elk moment en er werd behoorlijk wat moois getoond (de nieuwe trailer van Rogue One… Wauw!). Hoewel er geen compleet nieuwe games aan zijn gekondigd, wist EA haar panel zeer interessant te presenteren. Het zijn mooie jaren voor fans van Star Wars…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.