Games waarin je politieagentje kan spelen

Games waarin je politieagentje kan spelen

Met Hardline wijkt de Battlefield-serie voor het eerst af van het oorlogsthema en wordt er gekozen voor een politiethema. In de singleplayer kruip je in de rol van politieagent om een (intensief) verhaal te beleven. Natuurlijk is Battlefield niet de eerste game met een politiethema, want naast soldaten zijn politieagenten misschien wel de meest gespeelde rollen in games. Laten we de bekendste politiegames even op een rij zetten om te zien waar de inspiratie misschien wel vandaan komt.

Tom Clancy’s Rainbow Six
Misschien wel de bekendste gameserie in dit thema zijn de games van Rainbow Six. Hierin krijg je de controle over een team van elite agenten om een reeks aan gevaarlijke situaties op te lossen. Meestal heeft een groepje terroristen zich met gijzelaars verschanst in een gebouw en is het aan jou om de onschuldige burgers te bevrijden. De eerste games in de reeks vroegen veel tactisch inzicht en hadden een hoge moeilijkheidsgraad. Met Rainbow Six Vegas en Vegas 2 kreeg de serie iets meer arcade-gameplay, maar het wist tegelijk het tactische te behouden. Ook het verhaal kreeg een flinke oppepper, waardoor het meer op een Hollywood film ging lijken, iets dat ook wel beter past in deze tijd. De eerste beelden van Battlefield: Hardline hebben laten zien dat de singleplayer een grotere rol zal betekenen in de game, dus het is goed mogelijk dat dit ook een Hollywood-waardig verhaal zal bevatten.
SWAT serie
De titel van deze serie zegt genoeg, want in deze shooters moest je een SWAT-team leiden. Deel 3 en 4 deden dat in een first-person view waarbij je met vijf tot de tanden bewapende agenten een aantal missies in Los Angeles af moest werken. Het grote verschil met Rainbow Six zit met name in het feit dat de SWAT-games de nadruk legde op het gevangen nemen van de boeven in plaats van ze direct naar de grond te schieten. En dat is behoorlijk lastig aangezien de tegenstanders vaak maar al te graag hun magazijn op je leeg schoten. Zie ze dan maar eens te overtuigen om dat wapen te laten vallen en de handen in de lucht te doen. Bij Hardline krijg je ook de mogelijkheid om de bad guys te dwingen tot overgave en ze daarna handboeien om te doen. Dat zal je meer punten opleveren dan wanneer je ze zonder nadenken allemaal neerschiet.

L.A. Noire
Geen getrokken automatische wapens bij L.A. Noire. In plaats daarvan zet je een gleufhoef op en ga je als detective proberen om een aantal politiezaken op te lossen. Het is een politierol die we minder vaak zien in games, maar die natuurlijk niet minder interessant is. Het is minder spectaculair dan met getrokken geweren een gebouw binnenvallen en iedereen overhoop schieten die je tegenkomt, maar de tv-serie CSI heeft laten zien dat het zoeken van aanwijzingen en ondervragen van verdachten best sexy in beeld gebracht kan worden. Het is te verwachten dat de singleplayer van Battlefield Hardline ook scenes met ondervragingen zal bevatten. Of je ook met een pincet een crimescene gaat inspecteren valt echter te betwijfelen.
Need for Speed: Hot Pursuit
Misschien een vreemde verschijning in dit rijtje, maar ook in de Need for Speed games kan je vaak achter het stuur van een politiewagen kruipen. Hot Pursuit was de eerste game in de serie die helemaal draaide om dit principe en waarbij je als politieagent vele mooie sportwagens tot je beschikking kreeg om de snelle wagens van de straatracers tot stoppen te dwingen. Na Hot Pursuit werd dit nog verder uitgewerkt in Hot Pursuit 2 en het meer recente Rivals. De snelle wagens werden daarbij uitgebreid met gadgets als spijkermatten en EMP’s, zodat je nog meer mogelijkheden hebt om de snelheidsduivels tot stoppen te dwingen. Hardline geeft je ook de mogelijkheid om verschillende voertuigen te gebruiken, maar die zijn niet zo goed uitgerust. Daar zal het vooral belangrijk zijn om met meerdere teamgenoten in een voertuig te kruipen, zodat er voldoende aanvalskracht aan boord is om de tegenstanders af te slaan.

Hiermee hebben we een kleine selectie gegeven van games waarin je de rol van politieagent op je kunt nemen. Mogelijk dat de ontwikkelaars hier ook wel hun inspiratie uit hebben gehaald voor de singleplayer én de multiplayer van Hardline. Of hebben we misschien een paar belangrijke titels gemist? Als je nog aanvullingen hebt voor deze lijst dan lezen we dat graag in de comments.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.