Ik speel nog steeds… Wolfenstein: The New Order!

Ik speel nog steeds… Wolfenstein: The New Order!

YES! De nieuwe Battlefield stapt af van de moderne setting! De Eerste Wereldoorlog is de rode draad van de aankomende shooter van DICE, en hoewel ik al lang pleit voor een nieuwe WO2-shooter, ben ik ook hier al zeer tevreden mee. Ik hunker gewoon naar een ouderwetse no-nonsense shooter a la pre-modern Call of Duty-games. En welke game op de huidige generatie consoles komt daar het dichtst bij in de buurt? Juist, Wolfenstein: The New Order.

Dichtst bij, want eigenlijk wil ik helemaal geen gadgets of bovennatuurlijke dingen. Geef mij maar puur en alleen de brute combat: jij als speler met je knuisten en je geweer tegen de nazi’s. Nu is The New Order dat niet helemaal, maar dat is logisch. Het is tenslotte geen lesje geschiedenis, het is een ‘what if-scenario’. Wat als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden en door waren gegaan met het ontwikkelen van high-tech wapentuig. Gevolg: gevechtsdrones en robothonden in de jaren ’60.

De game is inmiddels op de week af twee jaar oud en destijds was de schreeuw om terug te gaan naar een game met de Tweede Wereldoorlog als thema nog niet zo groot als nu. Daarnaast was het verhaaltechnisch een logischere stap om een nieuwe Wolfenstein iets los te weken van de Tweede Wereldoorlog. Zodoende is het eigenlijk een soort compromis geworden; enerzijds een WO2-achtig spel (vooruit, het is een paar jaar later), anderzijds wel met het gebruik van enkele (voor die tijd) gadgets.

Desondanks roept The New Order wel een deel van dat authentieke gevoel op. De combat is even simpel als bruut. De grimmige sfeer en natuurlijk het afknallen van ‘nazi-scum’ maken het af en zorgden er ten tijde van de launch voor dat mijn honger naar een shooter van de goede, oude stempel redelijk gestild werd. Het reviewexemplaar dat ik had, ging vrij snel na het schrijven van de review naar collega Eefje, maar toen ik The New Order (en The Old Blood trouwens ook) een paar maanden geleden flink in de aanbieding was op PSN, kon ik me niet inhouden. Hebben!

Bij de eerste keer opstarten waren de graphics stiekem toch van wat mindere kwaliteit dan ik me herinnerde, maar qua sfeer en eerdergenoemde bruutheid voelde het alsof ik in een warm bad stapte. BJ Blazkowicz liet zich soepeltjes als vanouds besturen en binnen no-time richtte ik de nodige destructie aan de nazi-zijde aan met de vele brute wapens die The New Order rijk is. Heerlijk.

Wat ik stiekem wel een beetje begin te missen nu tijdens mijn tweede playthrough, is toch die multiplayer. In principe ben ik een singleplayergamer pur sang en is The New Order dus eigenlijk een ideale game voor mij, maar ik merkte dat ik toch ook wel weer erg veel zin kreeg om het in een setting als deze tegen andere spelers op te nemen. Geen wapenupgrades, geen killstreaks, gewoon ouderwets die nazi’s afknallen. Het is dat de game al twee jaar oud is en een update dus zeer onwaarschijnlijk, maar dat is ook niet nodig. Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld wel iets zien in een F2P-game zoals Enemy Territory destijds was op de PC. Alleen dan deze keer natuurlijk op consoles. Of beter nog: een HD-remake van Enemy Territory op consoles! Man, wat kan dromen toch mooi zijn.

Echter tot die tijd, als die überhaupt komt, zijn zowel The New Order als The Old Blood prima manieren om aan je nostalgische trekken te komen. Als je een of beide titels al had is een tweede playthrough op dit moment een prima optie, voor degenen die de games nog niet in hun bezit hebben, komen ze regelmatig in de aanbieding voorbij. Zowel op PSN als op Xbox Live. Zelf had ik beide games voor in totaal nog geen vijftien euro, en dat bedrag is het dubbel en dwars waard om erin te steken. Sterker nog, met wat opgepoetste graphics en een multiplayer zou ik er zonder twijfel opnieuw het volle pond voor neerleggen. Ik ga alvast duimen voor een vervolg…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.