Grand Theft Auto V Next-Gen Review

Grand Theft Auto V Next-Gen Review

Je hebt naar alle waarschijnlijkheid al een hoop uren in het Los Santos van Grand Theft Auto V doorgebracht. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik de stad behoorlijk goed ken en er ook behoorlijk wat uren in heb gereden. Ik heb de avonturen van Trevor, Michael en Franklin beleefd en het verhaal tot een spectaculair einde gebracht. Ik ben onder bruggen door gevlogen met een vliegtuig, heb een trip met aliens gehad en ik heb vieze dingen gedaan met strippers en prostituees. Met pijn en moeite heb ik Los Santos voor even achter mij gelaten om een aantal andere games te kunnen spelen. Maar nu kan ik dan eindelijk terugkeren naar mijn geliefde stad!

Dat Grand Theft Auto V een goede game is, daar zijn we het eigenlijk wel met zijn allen over eens. Of het misschien wel de beste game ooit is, daar lopen de meningen over uiteen. Dat de game de beste Grand Theft Auto ooit is, is ook een uitspraak waar niet iedereen achter staat. Wat mij betreft komt GTA V in ieder geval heel hoog op het lijstje van beste games ooit. Zelf vind ik GTA V het beste deel ooit in de serie. Nog nooit was er zo veel te doen in een stad. Nog nooit was het verhaal zo lang en waren er zo veel missies te doen. Nog nooit voelde ik me zo verbonden met de karakters (hoewel Tommy Vercetti natuurlijk ook wel heel cool was). Niet voor niets werd GTA V vorig jaar door een aantal journalisten de eerste next-gen game genoemd. En dat terwijl de game nog op de (destijds) current-gen consoles verscheen! Nu is er dan eindelijk de next-gen GTA V! Maar weet de game ook daar genoeg te overtuigen?

https://www.youtube.com/watch?v=kFhkHFSytVU

De eerste nieuwe functie is de first-person mode. Misschien wel de meest besproken nieuwe functie in GTA V en de mode die jou over de streep moet trekken om GTA V nog eens helemaal te beleven. Ik moet zeggen, het maakt van GTA V ineens een heel andere game. Veel intenser vooral. De eerste keer dat je iemand vanuit dit zichtpunt een klap voor zijn gezicht verkoopt met een honkbalknuppel schrik je misschien wel. Is dit wat ik al zo vaak heb gedaan in Grand Theft Auto? Ziet het er zo bruut uit wanneer ik iemand de schedel in ram met een honkbalknuppel? Het laat je in ieder geval nadenken over je acties. Maar niet alleen de gevechten zijn anders. Een politieachtervolging wordt ineens een heel stuk intenser wanneer je het vanuit de cockpit van je auto bekijkt. Je hebt veel minder overzicht en een veel groter gevoel van snelheid.

Daar ligt misschien ook wel meteen het grote nadeel van de first-person mode: het is niet voor iedereen geschikt. Bovendien gaat de moeilijkheidsgraad van de game een stuk omhoog. Als je minder overzicht hebt waar je nou precies heengaat, is het ook moeilijker om de politie af te schudden. Als je je achter een muurtje schuilhoudt, is het moeilijker te zien wat er zich precies achter dat muurtje afspeelt. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker en het lijkt alsof GTA V misschien toch meer gemaakt is om in third-person te spelen. Gelukkig biedt Rockstar jou de kans om zelf te bepalen hoe je de game op de next-gen consoles wilt spelen. Kies je ervoor om alleen je voertuig te besturen in first-person, dan kun je dat instellen. Op het moment dat je uit je auto stapt, schakel je automatisch weer over naar third-person. Ook kun je een apart besturingsschema maken voor first-person en third-person. Op deze manier geeft Rockstar jou de keus hoe je GTA V wilt beleven. Kies je voor een wat intensere ervaring, of hou je lekker alles bij het oude? Kies je ervoor om in first-person extra ‘aim-assist’ aan te zetten, of kies je voor een uitdaging? De keuze is geheel aan jou.
Qua content is GTA V (op een paar kleine nieuwe dingen na) nog altijd hetzelfde. Er zijn een aantal nieuwe races en bijvoorbeeld een moordmysterie. De echte kracht van de next-gen zit hem in Los Santos zelf. Want man, wat heeft Rockstar een hoop nieuwe details toegevoegd aan deze stad. Door de grotere rekenkracht van de Xbox One en PlayStation 4 valt er op straat veel meer te beleven. Er zijn meer mensen op de voetpaden en wegen zijn voller (vooral met vrachtverkeer, zo kreeg ik het idee). Maar er zit ook meer detail in de flora en fauna. Kale bergen ga je er in ieder geval niet meer vinden. Herinner je je nog een van de eerste missies waar Franklin en Lamar in het slechte gedeelte van Vespucci Beach een motor moeten ophalen? Je ziet in deze slechte wijk ineens zwerfkatten lopen, en zo zijn er nog een hoop beesten toegevoegd aan de game. Los Santos lijkt tot in de kleinste details te kloppen. De textures zijn nog beter en elke scheur in het wegdek zie je zitten. Speel je de game in first-person? Dan zul je zien dat elke auto een eigen interieur heeft gekregen en dat er ontzettend veel nieuwe missies zijn toegevoegd. Zie je Los Santos op een regenachtige avond, dan schitteren de neonlichten je tegemoet. Bovendien zul je in GTA V de meest realistische storm met onweer meemaken die je ooit in een game hebt gezien. Op de Xbox 360 en PlayStation 3 voelde Los Santos al als een ontzettende levendige stad, maar op de Xbox One en de PlayStation 4 is dat gevoel nog veel meer aanwezig.

Grand Theft Auto V op PlayStation 4 en Xbox One is in de kern nog altijd diezelfde fantastische game. Een game die je waarschijnlijk met veel plezier gespeeld hebt, een van de beste games ooit. Voor die extra stockcar race of die fotografie-challenge kom je waarschijnlijk niet terug. Je komt terug omdat Grand Theft Auto V (samen met GTA Online) je ontzettend veel plezier heeft geboden en je nog steeds ontzettend veel plezier kan bieden. Deze keer is het avontuur van Michael, Trevor en Franklin nóg mooier en intenser. Speel je Grand Theft Auto V voor de tweede keer, dan zullen zo ontzettend veel kleine (en nieuwe) details je opvallen. Bovendien is Grand Theft Auto V zo groot dat je deze tweede keer waarschijnlijk dingen zult ontdekken die je de eerste keer niet had gezien. Collega Bas gaf Grand Theft Auto V voor de Xbox 360 en PlayStation 3 een 100. De PS4 en Xbox One-versie is alleen maar beter geworden en de game is nog altijd even tof, ook voor de tweede keer. Ik heb nog even hard genoten van de eerste heist. Ik heb nog even hard moeten lachen om de bizarre humor van Trevor. Ik ben voor de tweede keer verliefd geworden op Grand Theft Auto V en Los Santos. Complimenten voor Rockstar!

[review pros=”+ Los Santos is nog meer een levendige stad
+ Fantastische details
+ De keuze hoe en of je de first-person mode gebruikt
+ Ramvol content
+ Fantastisch verhaal, ook voor de tweede keer” cons=”” score=100]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.