GTA: Wist je dat?

GTA: Wist je dat?

Jawel, de week van GTA is aangebroken. Om te vieren dat Grand Theft Auto Five dan eindelijk gaat verschijnen, staat GameParty heel de week in de teken van je favoriete open wereld-game. Om te beginnen brengen we je interessante GTA trivia!

– Wist je dat GTA IV in 2009 verscheen in het Guinness Book of World Records? Het won de prijs voor de game met het grootste aantal stemacteurs ooit. Er waren 861 mensen voor nodig om iedereen te voorzien van een stem.

– Wist je dat GTA IV lang de duurste game allertijden was? De game zou zo’n 100 miljoen dollar hebben gekost. Inmiddels is de fakkel overgedragen aan GTA V, alwaar zo’n 256 miljoen aan gespendeerd is.

– Wist je dat GTA IV de game is met de grootste soundtrack? Met achttien radiozenders en 218 gecenseerde tracks versloeg het voorganger San Andreas. Die had ‘maar’ 156 liedjes. Overigens zal dit record verbroken worden door GTA V.

– Wist je dat Rockstar een mannetje van de PR geld heeft betaald om slechte uitspraken te doen in de media over het originele Grand Theft Auto? Hierdoor ontstonden grote controversiële gesprekken rondom de game waardoor de verkopen bleven stijgen.

– Wist je dat GTA ontstaan is uit een glitch? Origineel werkte de ontwikkelaar aan de game ‘Race ‘n’ Chace’ waarin een foutje in de programmering ervoor zorgde dat de politie agressief achter je aan kwam wanneer je iets fout deed. Dit inspireerde de ontwikkelaars achter de game en Grand Theft Auto was geboren.

– Wist je dat de map van GTA V qua oppervlakte groter is dan het echte Manhattan?

– Wist je dat Rockstar voor een totaal van een miljard dollar aan is geklaagd door de jaren heen? De grootste eis kwam van Jack Thompson die de game afschilderde als een ‘cop-killing simulator’. Rockstar won.

– Wist je dat het originele uitstel rondom GTA III kwam door de aanslagen op het World Trade Center? Rockstar wilde veranderingen in het verhaal en dialogen doorvoeren om zo niet over terrorisme te spreken in de game. Er werd zelfs een complete missie in de prullenbak gegooid. Daarnaast is de hoes van de game opnieuw ontworpen.

– Wist je dat er in GTA Vice City als easter egg een heus paasei verborgen is?

– Wist je dat Grand Theft Auto na zijn succes op de PlayStation ook zou gaan verschijnen op de Nintendo 64? ‘Grand Theft Auto 64’ had betere graphics en nieuwe missies maar is uiteindelijk nooit verschenen.

– Wist je dat je in het originele Grand Theft Auto al door Liberty City, Vice City en San Andreas aan het racen was?

– Wist je dat er een fan ooit lang bezig is geweest met een versie van GTA III voor de NES? Grand Thefttendo is uiteindelijk nooit verschenen.

– Wist je dat je in GTA III in een Tw@t-internetcafe GTA en GTA 2 kon zien op een PC?

– Wist je dat je in GTA III met een vliegtuig naar de Ghost Town kan vliegen? Het is de omgeving die is gebruikt voor het filmpje in het begin van de game. Omdat er verder geen gameplay aanwezig is in dit gedeelte, zijn muren, straten en objecten stuk voor stuk niet volledig geprogrammeerd. Hierdoor kun je door muren lopen, waardoor de Ghost Town-naam is gecreëerd.

– Wist je dat in GTA III en in GTA: Vice City krantenkoppen spreken over een gevonden zombieversie van Elvis? Daarnaast is de kop, inclusief een foto van deze zombie, te zien op de banner die achter een vliegtuig hangt in Vice City.

– Wist je dat je, wanneer je op een obscure manier in een gebied in GTA III terechtkomt waar je normaliter niet kunt komen, je een bericht op de muur ziet hangen? ‘You weren’t supposed to be able to get here you know.’ Wanneer je naar het zelfde plekje gaat in Liberty City Stories op je PSP zul je ‘Hello again!’ aantreffen. In de versie voor de PlayStation 2 staat er ‘You just can’t get enough of this alley, can you?’.

– Wist je dat mensen lang op zoek zijn geweest naar Bigfoot in San Andreas? Na een plaatje op internet wilde iedereen weten of het beest aanwezig was. Het bleek niet zo te zijn, het plaatje was nep. Rockstar reageerde hierop door Bigfoot in Red Dead Redemption te plaatsen.

– Wist je dat alle liedjes op Flashback FM in GTA III afkomstig zijn uit de film Scarface?

– Wist je dat Tanner uit Driver even te zien is in GTA III?

– Wist je dat Claude, het hoofdpersonage uit GTA III ook te zien is in San Andreas? Hij is daar de vriend van Catalina.

– Wist je dat het script van Vice City meer dan duizend pagina’s lang was?

– Wist je dat je wanneer je je radiozender gaat veranderen in Vice City, je stukjes uit GTA III kunt horen?

– Wist je dat de pilotenratings in San Andreas, ‘Goose, Maverick, Iceman, Jester en Viper’ de namen zijn van de personages uit de film Top Gun?

– Wist je dat in de cafe’s van San Andreas posters hangen waarop een Cerberus Guard te zien is? De Cerberus Guard is afkomstig uit de game Manhunt.

– Wist je dat je in San Andreas 365 keer het woord ‘fuck’ voorbij hoort komen tijdens je missies? Hierbij tellen we niet de uitspraken van de bevolking op straat of de liedjes op de radio.

– Wist je dat je in San Andreas een sexwinkel kunt bezoeken met een grote collectie DVD’s? San Andreas speelde zich af in 1992, toen bestonden DVD’s nog niet.

– Wist je dat ook de M4 nog niet bestond in 1992, maar wel in de game te gebruiken is?

– Wist je dat Staunton Island in GTA III Manhattan voor moet stellen maar dat de skyline meer op die van Chicago lijkt?

– Wist je dat Niko in GTA IV meer schade aan kan richten met een honkbalknuppel dan met een pistool?

– Wist je dat GTA III geen motors had omdat het Rockstar niet lukte om deze goed te programmeren?

– Wist je dat de Bullworth Academy is te zien in de Rich TV show in GTA IV? Het is de school waar de game Bully afspeelt.

– Wist je dat je in GTA V meteen heel de wereld kunt gaan verkennen? Er is niets afgesloten zoals in voorgaande delen.

– Wist je dat de gangmembers in GTA V ingesproken zijn door echte leden van een bende?

– Wist je dat GTA: Vice City in negen maanden is gemaakt?

Staat je favoriete stukje trivia er niet tussen? Hebben we iets gemist? Laat het ons weten door het in de reacties te plaatsen. Tenminste, wanneer je zelf niet bezig bent met GTA V!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.